vrijdag 30 november 2012

Making of... Koude Vis

Een paar halfronde lijnen die  een vis werden met een achtergrond.


Nee dat figuurtje bevalt me niet, dat haal ik weg.


Nu de penseelstreken wat meer rust geven en de kleur iets oplichten, wat details aanpassen.
langzamerhand ontwikkeld zich mijn verhaalDat lege vlak, daar moet ik toch iets op bedenken. Hoe geef ik mijn verhaal vorm?

Koude Vis, (warm is lekkerder).
Verwonderd kijk ik over mijn schouderAlles even laten rusten en dan...?
in ieder geval nog nog wat details aanpassen.

4 opmerkingen:

 1. Een paar gedachten en vragen teken ik hierbij aan. Is schilderen niet ook gehoorzamen aan het beeld dat zich aandient? Wat heeft het te betekenen dat een man met een grote vis rondloopt. Een beeld met veel zeggingskracht. Dat is een beeld dat in je neerdaalt, maar het bevalt je niet ? Maar je kunt ook vertrouwen dat zich 'iets' kenbaar wil maken. Zonder jouw correcties en bedoelingen, of het idee dat je er wat aparts van moet maken. Die eerste versie was meteen het beste vond ik (alweer, toen met die olifant hetzelfde) Hij is juist sterk en roept wat op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is schilderen niet ook gehoorzamen aan het beeld dat zich aandient? zeg je.

   Ja ik geloof dat ik ook op die manier schilder. Daarna volgt een proces van spelen met wat zich verder aandient. Het is niet zo dat het me niet bevalt, maar wel een proces van verandering en nuanceringen in vorm en kleur. De werkelijke inhoud wordt pas successievelijk duidelijker (voor mij)

   Hoe je het ook wendt of keert het zijn altijd expressies van mijn eigen geest die hetzelfde is als dat 'iets' wat jij buiten mij lijkt te plaatsen en waar ik niets mee kan, omdat ik alles 'in mij'lokaliseer. Het blijven in oorsprong zowel als in het proces altijd mijn expressies.

   Ik vind het leuk dat je de eerste versie het beste vond, maar die beantwoordde (nog) niet aan mijn schilderplezier en daar is het me om te doen.

   Misschien kan ik de eerste impuls zo laten als ik zo bekend ben als Anton Heyboer (gniffel), dan maak ik er 10 in een kwartier. Nu kost me dat teveel dragers, ben ik te snel uitgeschilderd en voor de productie die daaruit voortvloeit heb ik geen opslagruimte hahahaha.

   Misschien toch maar weer eens wat meer op papier gaan doe. Goed idee. Bedankt Schrips voor de aanleiding tot dit idee.

   En verder ben ik ervan overtuigd dat mijn 'kunde'niet stoelt op een basis van scholing die daarna is losgelaten en bij de eerste penseelstreken toch zichtbaar blijft. Wat ik bijvoorbeeld herken in het werk van Walter http://walterswerkwijze.blogspot.nl/search/label/mijn%20werk
   Ik zal het met mijn onkunde moeten doen.

   Verwijderen
 2. Elly,ik zie wel je kunt met je verhaal alle kanten op
  en met de penseelstreken natuurlijk.
  ben benieuwd waar dit manneke naar toe gaat.
  Groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...