donderdag 4 oktober 2012

Peperduur

Meissen porselein.
Van a tot z handwerk.


De Geheime Leer


Als men een plant uit de grond trekt en verplaatst naar een stuk land waar de zonnestraal haar niet kan bereiken, zal deze haar niet volgen.
H.P. Blavatsky
De Geheime leer deel 2 (110)

Veel uitspraken, vergelijkingen en ook gedichten mythen en sagen hebben een veel diepere betekenis dan je op het eerste moment zou denken. De lagen die eronder liggen zijn met het rationele verstand niet altijd te beredeneren. Daar komt een mythisch magisch verstand om de hoek kijken die het juiste 'fingerspitzengefühl' wil leren herkennnen en langzamerhand moet opbouwen. De lagen die dan aangeboord worden verdiepen zich steeds verder en zijn eindeloos.

Jaren zijn we met een groep bezig in studies over De Geheime Leer. Dit korte citaat is lang geen voorbeeld van de prachtige kosmogenesis en het verschijnen van de mens op de aarde in deel twee. Dit alles wordt neergezet in vergelijk met vele mythen, Griekse wijsgerige geschriften, het Egyptisch dodenboek, Kabbala, Bijbel, Vedante etc. waaruit in essentie blijkt dat er een duidelijke structuur zichtbaar is. Dat is dan weer handig voor het brein om de verschillende lagen te leren kennen. Je moet bedenken dat al deze stanza’s zich eerder richten tot de innerlijke vermogens dan tot het gewone begripsvermogen van het fysieke brein. Kennelijk hebben we (nog) lang niet al onze fysieke, psychische en geestelijke mogelijkheden ontwikkeld.

Als uitgangspunt worden de verzen van Dzyan gebruikt die heel langzamerhand 'handjes en voetjes', beginnen te krijgen. Mede door onze eigen beperkingen blijkt dat de inhoudelijkheid onuitputtelijk is. Een natuurlijke nieuwsgierigheid maakt dat het heel bijzonder is je ermee bezig te houden.




Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...