vrijdag 6 april 2012

Saaie boel

Communicatie.
Ik vind dat toch zo moeilijk. Goed schrijven zodat het niet voor verkeerde interpretatie vatbaar is.

Bijvoorbeeld als ik schrijf dat ik verschillen belangrijk vind en het ook interessant vind om ze als zodanig te herkennen, te benoemen en te onderzoeken, wil dat nog niet zeggen dat ik niet blij ben met alle overeenkomsten die we als mens hebben. Die zijn er natuurlijk ook. Maar door de verschillen is er een grotere keuzemogelijkheid.

Ik beweer dat je niet alles op één hoop kunt gooien, voor wat betreft spiritualiteit en dat niet alles wat hetzelfde lijkt, ook hetzelfde is en dat ook de uitkomsten niet hetzelfde zullen zijn. De wegen in spiritualiteit zijn niet allemaal hetzelfde en het lijkt mij vrij logisch dat het dan ook niet allemaal tot hetzelfde resultaat leidt. Het universum is zo oneindig en divers en wij zien maar zo'n klein stukje.  Waarom zou op een gegeven moment in de eeuwigheid alles hetzelfde worden? Waarom zou dat ook nodig zijn?
Eén ding lijkt me zeker, alle mensen willen gelukkig zijn en gaan hun weg op eigen manier om dat geluk te bereiken. Maar iedereen heeft een andere definitie van geluk en zal dus ook een andere invulling aan het leven geven. Die stelling lijkt me toch algemeen aanvaardbaar.

Met spiritualiteit is het niet anders. De een wil naar de hemel, de ander wil naar het Walhalla, de eeuwige jachtvelden of misschien wil er wel iemand volmaakt worden en er schijnt ook nog een hemel te zijn voor martelaren. Je kunt gewoon meer inzicht willen krijgen, licht op je pad of terugkomen als een bodhisattva
 (bo - dhi` satt - va, sabskriet woord, wordende boeddha, heilige die zijn verlossing uitstelt om anderen te helpen)
je kunt ook nog een Boeddha worden, wie weet. Zo zijn er vele spirituele mogelijkheden, slechts één ding staat vast. We leven allemaal op een andere manier en hopen daarmee de resultaten te bereiken die we als heilzaam zien.

Ik vind het net zoiets als boodschappen doen. We willen iets halen wat we denken nodig te hebben en gebruiken daarvoor het meest geschikte vervoermiddel. De fiets, de auto, een boodschappen karretje en we halen dat wat we hebben willen. Maar je kunt niet zeggen dat de vervoermiddelen allemaal hetzelfde zijn evenmin als de boodschappen die we in huis willen halen. En toch mag iedereen zijn eigen hulpmiddelen gebruiken en zijn eigen boodschappen in huis halen met verschillende resultaten. En als je wilt weten hoe je het best kunt bereiken wat je wilt en baat hebt bij de boodschappen voor je gezondheid en het milieu, misschien wil je dan wel meer weten van de producten of vervoer middelen die je gebruikt en welke gevolgen het gebruik heeft voor je lijf en je omgeving.

Nou, zo zie ik ook de werking van spiritualiteit. Je kunt verschillende wegen bewandelen met verschillende
resultaten, het liefst die bij jou passen. Maar je kunt niet zeggen dat alles hetzelfde is. De wegen zijn verschillend, de vervoermiddeln zijn niet hetzelfde en de resultaten zullen ook anders zijn.
De geest heeft evengoed zijn boodschappen en vervoermiddel nodig. Welke middelen je hoe en waarom gebruikt dat bepaal je zelf en zoek dan het beste dat bij je past als je er iets mee wilt. En wil je er niets mee? Nou ja, we leven toch in een vrij land.
Maar nogmaals
Niets is hetzelfde zo werkt de stof zo werkt de geest. Er is, voor zover mijn logica werkt niets hetzelfde ook de uitkomsten niet. (Totdat iemand een ander plaatje logisch maakt) Het zou een saaie boel worden.

Maar een vraagteken zet ik als we denken dat we het zelf allemaal zo goed in ons eigen gevoel kennen en weten. Misschien jij wel, maar er zijn met grote overtuiging heel wat misstappen begaan in de geschiedenis  door mensen die met grote overtuiging veel leed aanrichtten.
FF checken aan wat wijzen erover zeggen en of je handelen en geest wel vriendelijk en liefdevol is, is nooit weg. En gelukkig doen wij dat natuurlijk wel. {;-) Dat zijn dan weer die mooie overeenkomsten die we in elkaar kunnen herkennen.



Ze lijken allemaal op elkaar en er is er niet één hetzelfde.
Lang leve de eindeloze verschillen.


Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...