vrijdag 27 januari 2012

zware blogjes

Na zoveel 'zware' blogjes zou je bijna gaan denken dat het Boeddhisme alleen maar diep filosoferen is, maar dat is niet alleen maar  waar.
Natuurlijk is het zinvol je gezonde verstand te gebruiken, maar 'Boedhistische spiritualiteit' is nauw verwant met leven in het hier en nu.  Heel aards en praktisch je eigen beste kwaliteiten van Liefde en Mededogen naar boven 'toveren'.

En zo wil ik graag een fijn weekend ingaan ervan uitgaande dat we allemaal naar eer en geweten en naar beste vermogen handelen en dat is goed genoeg toch!! Iedereen heeft zulke mooie menselijke kwaliteiten in zich. Als ik o.a. al die blogjes lees waar mensen mee bezig zijn. Geweldig toch!

Aankomende week gaat het echt winteren en daar ben ik nu niet zo blij mee, want volgende week ga ik vier dagen 's morgens vroeg de deur uit om in Nijmegen weer de lessen te volgen. Daar verheug ik me op, maar het wordt wel krabben denk ik.

De zintuigen

Als het je aan begrip ontbreekt en je niet in staat bent je geest te beheersen, gehoorzamen je * zintuigen niet, net als onwillige paarden een koetsier niet gehoorzamen.

* horen, zien, ruiken, proeven, voelen en in deze traditie ook het denken dat daaronder valt.


Upanishads

De Upanishads zijn heel oude wijsgerige Hindoe geschriften.De oudste Upanishads behoren tot de Vedische geschriften. Upanishad betekent letterlijk 'neerzitten bij', het neerzitten van de leerling aan de voeten van de meester. Het betekent dus ook onderricht en wel onderricht dat voorafgaat aan het verkrijgen van vrijheid, fysieke vrijheid, mentale vrijheid en geestelijke vrijheid.
Uit deze traditie is het Boeddhisme voortgekomen. De Boeddha was een Hindoe uit de stam der Sakya's, de ridderorde.





Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...