vrijdag 27 januari 2012

De zintuigen

Als het je aan begrip ontbreekt en je niet in staat bent je geest te beheersen, gehoorzamen je * zintuigen niet, net als onwillige paarden een koetsier niet gehoorzamen.

* horen, zien, ruiken, proeven, voelen en in deze traditie ook het denken dat daaronder valt.


Upanishads

De Upanishads zijn heel oude wijsgerige Hindoe geschriften.De oudste Upanishads behoren tot de Vedische geschriften. Upanishad betekent letterlijk 'neerzitten bij', het neerzitten van de leerling aan de voeten van de meester. Het betekent dus ook onderricht en wel onderricht dat voorafgaat aan het verkrijgen van vrijheid, fysieke vrijheid, mentale vrijheid en geestelijke vrijheid.
Uit deze traditie is het Boeddhisme voortgekomen. De Boeddha was een Hindoe uit de stam der Sakya's, de ridderorde.

4 opmerkingen:

 1. je geest beheersen kan niet. maar dat je zintuigen zich wisselvallig kunnen gedragen is een invalshoek om bij stil te staan.( vannacht op de radio stelde iemand de vraag hoe het kwam dat als ie bij Pauw en Witteman ging zitten eten hij al kauwend het programma niet zo goed meer kon volgen als voor hij begon met eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ps) bedoel je met voelen tasten?
  even nagedacht. en als je denken tot de zintuigen rekent...bij mij valt denken dikwijls uit. al bij de minste "emotie"( kan alles zijn ).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie had ik al onder de verkeerde log staan. Hier is het nogmaals.

  Goed dat je vraagt over voelen, want ???
  ja ik denk i.d.d tastzin en huid, want gevoel lees ik nu is één van de vijf altijd aanwezige mentale factoren , zo zie je maar ik heb het lang niet allemaal op een rijtje. en dat beinvloedt dus allemaal de geest, van moment tot moment evenals zien, horen etc.

  Bijv. Alleen al door bloemen te zien maken we gebruik van de 'onderscheidende mentale factor' zonder dat we het ons bewustzijn onderscheiden we blaadjes, kleur, vaas, etc. Dat alles heeft invloed op onze geest zeker als het gaat om positieve of negatieve mentale factoren, twijfel, luiheid,onverschilligheid, etc of enthousiaste volharding, souplesse, bedachtzaamheid geweldloosheid etc. Al deze zaken 'kleuren' onze geest. Door daarmee te 'werken'(bewustwording)kun je de inhoud van de geest 'trainen' en invloed op je geest uitoefenen.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...