zondag 23 oktober 2011

De stad van de liefde

Als we naar de perfectie en schoonheid van iemand haken, houden we daar niet teveel van, maar van andere zaken te weinig. Nooit is in deze wereld van iets teveel gehouden, maar van veel dingen wordt verkeerd gehouden en van alles te weinig.

Thomas Taherne

Ik moest er wel even over nadenken en kwam voor mijzelf tot de conclusie dat het wel zo was, zoals hij het schrijft. We proberen altijd van het mooie, schone en perfecte te houden, dat is niet zo moeilijk. En als we dan denken dat we dat zien en ervaren kunnen we ons er helemaal aan 'verslingeren'.  Daartegenover staan de dingen die ons niet boeien, aantrekken of zelfs afstoten. We zijn geneigd om daar dus niet van te houden.

Is liefde dan niet een verkeerde interpretatie van een persoonlijk idee? Houden we dan niet op een verkeerde manier van...? Gebruiken we de mogelijkheid van de liefde dan niet erg beperkt?

Van veel dingen wordt verkeerd gehouden en van ALLES te weinig.
We lopen zelfs weg voor dat waar we 'niet tegen kunnen'.
Niet dat dat niet zou mogen. Je moet jezelf ook geen geweld aandoen, maar ....????
Er schort nog veel aan de (onze, mijn) liefde.14 opmerkingen:

 1. dank voor t citaat. inspirerend, (al zegt het onderwerp liefde mij steeds minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet niet hoe jij dat bedoeld R., maar misschien komt het wel omdat liefde zo groot is dat wij het nauwelijks kunnen bevatten en het in de beperkingen van onze 'kleine' taal steeds weer proberen te vatten en dan merken dat het niet toereikend is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. reflexxus
  het lukt me nog steeds niet bij jou te reageren.
  jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. jammer.
  mij lukt ook van alles niet meer. zoals zelfs publiceren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja elly,
  ik denk dat het zo werkt,

  een log om over na te denken

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. tja liefde is nog steeds voor mij een besluit en geen emotie ik vind dit beld fasinerend ga zo door ik geniet van je blogs en dat is iets anders dan er van houden nietwar.?
  glimlach

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik kan hierin met Novelle meegaan. graag zelfs, want het is een wijs woord dat liefde niet een emotie is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja, als je met WE begint, ga ik altijd een beetje steigeren. Want wie zijn WE? Kan het niet zo zijn dat jouw woorden niet voor allen gelden? Voor mij hoeft niet alles perfect te zijn. Mooiheid en liefde zit ook in lelijke dingen, mensen etc.

  De vraag is dus: waarom WE en niet gewoon IK. Het maakt de discussie minder belastend.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Is het echt waar Plato?
  Heb jij nooit ergens weerstand tegen? Heb jij nooit iets dat je niet bevalt? Natuurlijk zit mooiheid en liefde overal in, maar leven we er ook naar??
  Ik schrijf over zelfreflexie, maar daar hoeft niemand iets mee te doen hoor. Dan lees je het gewoon niet en je mag best steigeren, maar ook daarin zit weerstand en afstoting. Als je er maar diep genoeg over nadenkt.
  Nou hoop ik alleen niet dat je nu boos bent omdat ik iets veronderstel dat jij niet (her)kent, dan is er misschien nog meer gesteiger.
  Afstoting het gevoel iets niet te willen, kennen we allemaal als het je maar genoeg aan de botten komt.
  Het gaat mij om zelfonderzoek
  Ik maak geen blog om iedereen de hemel in te prijzen.;-).
  Is een belastende discussie geen weerstand?
  WE zitten er toch vol van.

  Sorry dat dit allemaal op blogspot moet, al heeft het schoonheid in zich, de weerstand is kennelijk groot hihihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ach...zelf vond ik het juist een heel gewoon gesprek, ik heb helemaal geen dissonant er in opgemerkt.van geen kant. het is fijn om gewoonweg te zeggen wat je opmerkt in en nav een tekst,of die tekst uit de "zachte" hoek komt of uit de "kritische" hoek, dat blijft mij gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja Elly, je zag het ook in mijn AZlogje wel, ik kon (en kan) niet dezelfde liefde voelen voor de zwerfkat als voor de 'eigen'katten. Dat viel me tegen van mezelf zoals ik schreef, maar aan de andere kant kun je jezelf het ook niet helemaal opleggen(zoals Novie beweert?) Het heeft ook met gevoel te maken. Toen ik dat kat in een weerloze positie zag liggen raakte dat mijn hart wel, maar liefde moet ook groeien?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik probeer een volgend logje te maken over liefde als beslissing of emotie.
  Ik vind het heel bijzopnder daarover na te denken.
  Bedankt Novelle en Margreet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nee hoor Reflexxus ik voel de discussie die hier gevoerd wordt zeker niet als een dissonant maar meer als in mezelf uiteenzetten waarom ik schrijf zoals ik schrijf en Plato en ik... we kennen elkaar en hebben wederzijds veel respect voor elkaars opvattingen. Ik weet zeker dat hij dat zo langzamerhand ook weet. :-)
  Ik leer een hoop van hem want hij dwingt me mezelf duidelijk te maken waar het voor mij om gaat.
  Hè Plaat bedankt hoor.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...