dinsdag 15 januari 2019

Krishnamurti s meditatie

Middenin de nacht in een huisje in de bossen toen het volkomen rustig was, met uitzondering van het sporadisch krassen van een uil die riep zonder antwoord te krijgen, was meditatie pure vreugde, zonder een enkele rimpeling van het denken met zijn eindeloze subtiliteiten, het was een beweging, zonder einde en alle bewegingen van het brein waren stil gevallen er was lleen een gadeslaan vanuit leegte. Het was een leegte die geen weten had gekend; het was een leegte die geen ruimte had gekend; het was een leegte zonder tijd. Ze was leeg voorbij aan alle zien, weten en zijn. In deze leegte kolkte het met de uitzinnigheid van een storm was er de razernij van een exploderend universum, de scheppingsdrift die nooit tot enige expressie zou komen. Het was de razernij van alle leven, dood en liefde. Toch was ze leeg, een wijde grenzeloze leegte die door niets ooit gevuld, veranderd of bedekt zou kunnen worden. Meditatie was de extase van die leegte.

Uit: Aantekeningen
Krishnamurti
Blz 122


3 opmerkingen:

  1. Zowel Krishnamurti als Dürckheim komen elke keer weer totaal bij mij binnen. Voor mij 2 geweldige leermeesters, dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Krishnamurti is zonder meer een grote inspirator. Ik begin steeds meer grip te krijgen op zijn leer. Maar dan nog: nu zelf de hand aan de ploeg en schouwen zonder oordeel. Moeilijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja gewoon alleen maar opmerken
      Daar blijf je je hele leven lekker mee bezig. Ook opmerken zonder oordeel dat je oordeelt. ghaghagha

      Verwijderen

Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...