donderdag 22 januari 2015

Bewustzijn

We zijn ons bewustzijn. En dat lijkt een heel grote verwarrende inhoud te hebben want het bewustzijn wordt beheerst door ons denken en  de emoties. We gaan er middenin zitten denkend dat we DAT zijn. We beperken onszelf en zijn op zoek naar wie we werkelijk zijn. We belanden dan in al die kleine zintuigelijke facetten die het  denken en de  enmotie beïnvloeden en weten: 'dat ben ik'. We zitten gevangen in die toestand zonder dat we het in de gaten hebben. Want wat we denken hoeven we niet te zijn. Dat is een onnodige beperking. Er is meer dan we op dit moment kunnen bedenken.

Meditatie meesters zeggen dat we ons van die gevangenschap gewaar kunnen worden. Bewust worden  van die emotionele overheersing die aangestuurd wordt door de zintuigen en het denken. Alleen al door je bewust te worden van innerlijke stilte en dan te zien hoe de dingen zich aan je voltrekken kun je aan de gevangenis die je opgebouwd hebt in de loop der jaren van je persoonlijke ontwikkeling, voorbij kijken en gaat er een andere nieuwe wereld open met grenzeloos veel mogelijkheden. Die wereld kun je leren kennen door de innerlijke stilte die zich bewust wordt van wat zich allemaal in je afspeelt.  Je leert het zien en herkennen, telkens weer opnieuw in andere situaties. Je kijkt ernaar en gaat weer terug naar je innerlijke stilte die ademt.

Dat betekent niet dat je je persoonlijkheid weggooit en niet nodig hebt. Nee want die heb je nodig om mee te werken maar het betekent een bevrijding uit het idee dat alles wat je denkt en emotioneel ondergaat het leven IS.

En dan heel langzamerhand ontstaan er misschien mogelijkheden om je steeds losser te maken van die emotionele en mentale overheersing zonder het te onderdrukken waardoor de gevangenschap nog groter wordt. Alles mag er zijn, je hoeft er alleen maar naar te kijken. Je leert zien dat je niet je emoties en denken bent maar dat je het hebt . Je komt tot de ontdekking dat je als het ware een stapje achteruit kunt doen en naar jezelf kunt kijken. Kijken hoe je er weer middenin zit, loslaten en verder gaan. Iedere keer opnieuw. Het laat zien dat alle dingen als wolkjes aan de blauwe hemel voorbij trekken en je nergens in vast hoeft te zitten. Ook de wolkjes, het hoort allemaal bij het verhaal dat 'leven' heet. In dit leven ben je er onlosmakelijk mee verbonden en toch ben je het niet.  Geen wolkje is hetzelfde en alle wolkjes verdwijnen ook weer. Soms fijn dat ze weg zijn en soms jammer dat ze verdwijnen. Ook dat fijn en jammer is emotie en dat mag er zijn zolang je er maar naar kijkt en weet dat je het niet BENT. Het is jouw leven dat je HEBT met alles erop en eraan. Je bent het niet, al die binnenkomende zaken en toch leef je het helemaal.Witte Tara. De kwaliteit van heelheid in een persoonlijk jasje om uitdrukking te geven aan een abstract begrip. Een Verbindingswezen. Een alomvattende heelheid waar je je mee kunt verbinden. In het westen vaak abusievelijk met godin vertaald.

15 opmerkingen:

 1. Mooi om te lezen en over na te denken !!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg fijn als je over deze dingen schrijft...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In het bredere kader ben je het natuurlijk niet. Maar omdat je het helemaal leeft, BEN je het op dat moment. Zoals een Cyrano op de bühne die ook wel weet dat hij straks als Pietje Puk naar huis gaat. Dat is ook goed, want dat leven is er niet voor niets. We hebben het zelf zo gekozen.
  Ach, het zijn maar nuanceverschillen in uitdrukken. Belangrijk is denk ik, dat je niet zo verstrengeld wordt met je eigen toneelstukje dat je er last van begint te krijgen en gaat piekeren.
  Je gaat hier vast iets tegenover zetten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik je niet begrijp plato. Wat of wie ben je in een breder kader niet. Ik stelde gewoon dat je je bewustzijn bent en dat we ons daar niet of nauwelijks van bewust zijn. Je persoonlijke leven geeft uitdrukking aan je bewustzijn.
   ik heb het er helemaal niet over dat we iets hebben gekozen, daar weet ik niets van. Zoals ik daar tegenaan kijk is dat een aanname, waar ik althans niets mee kan. Als jij daar wel iets mee kunt Prima.

   Verwijderen
 4. Is niet alles een aanname ? Ik kan met dit alles sowieso niets eigenlijk en dat hindert me totaal niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat je uit eigen ervaring weet en door anderen met dezelfde ervaringen wordt bevestigd is, lijkt me, geen aanname. Zo worden ook in de weteschap hypothesen onderbouwd en van aanname tot feiten 'bevorderd' totdat ze weer onderuit gehaald of vernieuwd worden. Zo ook hier.
   Het bedenken dat je voor dit leven hebt gekozen, kun je toch geen vaststaande ervaring te noemen.
   maar je hebt niet zoveel aan mijn reactie denk ik en het is dus niet zo belangrijk lijkt me. Is dan toch ook goed Margreet.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat je bij de meeste dingen toch vraagtekens kunt zetten. Je zegt zelf ook al: tot ze onderuit gehaald of vernieuwd worden...
   Ook eigen ervaringen kunnen je voor de gek houden toch? Het is hoe je er zelf naar kijkt, soms zit je helemaal op het verkeerde been.
   Nou ja..dit kan een hele dicussie worden en datmoeten maar niet meer doen :)

   Verwijderen
  3. Nee hoor Margreet. Geen discussie als je dat niet wilt.
   dat las je goed " TOTDAT HET ONDERUIT GEHAALD WORDT".
   Gelukkig zijn er altijd vraagtekens. Dat houdt ons aan de gang.

   Verwijderen
  4. Nee hoor Margreet. Geen discussie als je dat niet wilt.
   dat las je goed " TOTDAT HET ONDERUIT GEHAALD WORDT".
   Gelukkig zijn er altijd vraagtekens. Dat houdt ons aan de gang.

   Verwijderen
  5. Ik denk dat ik dan denk bij voorbaat..dit wordt ook wel weeronderuit gehaald..zoiets haha.. ik houd me niet vast aan.... misschien?
   Dus niks staat vast, niks is zeker, daarmee leven..kunnen we dat?

   Verwijderen
  6. Ja daar zeg je zowat.Niets is zeker. Daar gaat het om denk ik. Je nergens aan vasthouden maar je dan ook bewust zijn van het feit dat je je wel ergens aan vasthoudt. Hoe vaak zijn we niet teleurgesteld.Dan zou je nooit meer teleurgesteld zijn ook niet als er dingen onderuit gehaald worden. We houden ons bij wijze van spreke nog aan een tandenborstel vast. Of aan: met het juiste been uit bed stappen.
   Het gaat voor mij over JE BEWUST ZIJN of ik teleurgesteld boos of iets anders ben. en daar heb ik gewoon hulpmiddelen voor nodig om dat te leren zien en herkennen in mijzelf.. Dan zijn het niet meer dan hulpmiddelen die ik los kan laten als het nodig is en ben niet bang dat er iets onderuit wordt gehaald, want alles stroomt. en mag veranderen.
   Als alles echt zou stromen dan ..

   maar zo leef ik echt nog niet Margreet. Jij wel? Dat lees je wel in het volgend logje ghaghagha

   Verwijderen
 5. Nee ik stuntel er maar wat op los, maar door schade en schande wordt je wijs zegt men :)
  Maar ik weet het wel als ik teleurgesteld of boos of wat ben..ik ben me daarvan wel bewust.En dat ik datniet BEN weet ik ook, het gaat allemaal weer voorbij.
  We zijn alles en we zijn niets.. komt zo in me op slaat misschien ook wel nergens op hoor.
  Ben nu moe en heb het druk gehad en ik ben teleurgesteld haha en bozig..ach..nou ja gaat vaak allemaal samen he. Maar je kunt niet altijd rust nemen op het moment dat je het nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk. Je bent alles en je bent niets. Dat gaat heel. Een leraar op de MBO zei ooit: je bent een spel kaarten maar je bent ook de speler die de kaarten in handen heeft. Vond ik een mooie vergelijking.
  Een nieuwe dag een nieuw geluid. Hopelijk ben je een beetje uitgerust :))

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...