vrijdag 22 augustus 2014

Goeroe

Het vinden van een Goeroe is een grote weldaad. Zonder hem zijn we verloren, zoals een mot die aangetrokken wordt door de lamp en verbrand in de vlam. Het waanbeeld is de lamp, wij zijn de mot die om de vlam vliegt. Dankzij de wijsheid van de Goeroe worden sommige van ons gered.
Kabir (1440-1518)

Ja ik weet het. Bij velen zullen de haren recht overeind gaan staan. Meestal door publicaties over wantoestanden of eigen ervaringen met mensen die zich als Goeroe opwerpen. Helaas is er daardoor een verkeerd beeld ontstaan over de inhoudelijkheid van een Goeroe. Een leermeester.

Is het niet zo dat we altijd een 'leermeester' nodig hebben. Iemand die weet waar hij/zij over spreekt en de kennis door wil geven? Zonder leermeesters is het leven ondenkbaar. Van jongs af aan worden we al door leermeesters zoals onze ouders en familie opgevoed. En wanneer we dan volwassen worden is het zaak onze eigen afwegingen te maken en dat op te pakken wat heilzaam is en te laten wat verwerpelijk is. Zo krijgen we onderscheidingsvermogen. Ook in het zien van wat een goede of een foute Goeroe is. Zo gauw als iemand je uitnodigt om hem/haar als Goeroe te aanvaarden kun je beter uit de buurt blijven.Het is dan heel belangrijk dat onderscheidingsvermogen te gebruiken en als we dat goed gebruiken kunnen we ons hele leven van een echte Goeroe, die zichzelf NIET zo profileert, blijven leren omdat we dat zelf willen. Want er zijn altijd mensen die van bepaalde onderwerpen meer weten dan dat ik weet en daar kan ik mijn voordeel mee doen.

De leerling kan zijn/haar leraar, Goeroe of Leraar noemen of  het zo aanvoelen, terwijl de ware leraar daar altijd bescheiden over zal zijn en nooit dwingend.

Jammer dat het woord Goeroe door zoveel valse  Goeroes wordt misbruikt.
Daarom past ons een groot onderscheidingsvermogen en dat kunnen we gebruiken.

zutphen


3 opmerkingen:

 1. Mooi dat je dit recht zet, Elly! ik ben zo iemand die op slot gaat bij "goeroe". Vooral als het om iemand gaat die het zich laat aanleunen (in mijn ogen..ook niet geheel objectief dus ;) ).
  Ik ga proberen het woord en de bijgedachten weer in het juiste perspectief te plaatsen, want een leermeester....ja, die wil ik wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goeroes...(de valse dan) hebben het altijd moeilijk met mji.........Tja.
  Ik heb enkele zgn Goeroes ontmoet in de christelijk wereld. Mensen waar zo huizenhoog tegenop werd gekeken......brrrr
  Ik vertrok altijd en vertelde ze ook waarom.
  Ze lieten me gaan zomaar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De wereld zit vol leermeesters. Soms denk ik wel eens: precies evenveel als leerlingen.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...