vrijdag 18 april 2014

Jezus was geen eitje

Ik heb gisteren even naar de passion gekeken en me verwonderd. Er zaten mooie stukken in en de rol van Judas en Maria werd met overtuiging gespeeld. Knap hoe het hele werk in elkaar was gezet. Maar ik verbaasde me nog meer over de rol van Jezus.
Zonder enige expressie bleef hij in een serene bijna ongevoelige act handelen. Een Jezus zonder menselijke kwaliteiten, mogelijkheden en onmogelijkheden. Ik miste elke expressie van vastberadenheid, overgave, van angst, ten einde raad zijn onder de oppervlakte van de mededogende liefde. Niets van dat alles kon ik in de rol doorzien en meevoelen. De Jezus die een sterke persoonlijkheid moet zijn geweest om te kunnen doen wat hij heeft gedaan en in staat was voor rechtvaardigheid op te komen, geldwisselaars uit de tempel verjoeg, niets van al die expressie was te zien in de Passion.
Jammer.
De Jezus figuur, of hij nu wel of niet heeft bestaan of een voorbeeld functie is die Jezus is voor mij geen eitje maar een krachtige persoonlijkheid die wist waar hij voor stond en die alle menselijke emoties en kwaliteiten in zich droeg.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb er niets van gezien en zo te lezen niets gemist. Ieder zijn eigen Mattheus Passion. Maar deze is m.i. waarschijnlijk belangrijk voor de kijkcijfers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb er ook niets van gezien. Ik mag dus niet oordelen. Het lijkt me wel moeilijk om al zingend aan het kruis een goede Jezus neer te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...