zondag 9 februari 2014

Gewoontepatronen

Het heeft heel lang geduurd voor ik dingen in mijzelf, die ik lastig vond, kon veranderen. Bepaalde gewoontepatronen, dat is waar ik het over heb. We hebben ze allemaal en vele zijn heel handig totdat ze door de omstandigheden onbruikbaar blijken te zijn en we er moeite mee hebben ze te laten en ze af te leren. Het is heel lastig er andere gewoonten voor in de plaats te zetten die bruikbaarder zijn.

Iets dat mij overkwam is bijvoorbeeld dat ik altijd direct op een vraag reageeerde zonder het te overdenken of daar ook maar even de tijd voor nam omdat direct antwoord geven in mijn idee 'normaal' was. Nooit nam ik de gelegenheid om erover na te denken of te zeggen dat ik er later op terug zou komen. Het kwam niet eens bij me op om dat te bedenken en vaak kwam ik in de problemen doordat ik de gevolgen van mijn beslissingen die ik veel te snel nam, niet kon overzien op zo korte termijn.
Dom zul je zeggen. Maar als zoiets in je systeem ingebakken zit, probeer het dan maar eens te veranderen. Mijn ervaring was dat ik daar heel veel aandacht in moest stoppen en iedere keer weer in de valkuil stapte. Heel langzamerhand door opmerkzaamheid lukte het me om een ander gewoontepatroon in te bouwen en dus kan ik nu gas terug nemen en vertellen dat ik erover na zal denken en erop terug zal komen. Het lijkt simpel maar de praktijk liet me zien dat het niet zo makkelijk was.
Een vriendin van mij had net zoiets met het onmiddellijk reageren en hulp bieden in woord of daad, als ze alleen nog maar vermoedde dat het een hulpvraag was. Vaak wil iemand helemaal niet geholpen worden en wordt je goede bedoeling uitgelegd als bemoeizucht of nog erger. Ook zij verzuchtte soms: 'Ben ik er weer ingetrapt'.

Hoe het ook is, we zitten er vol mee, vol van automatische reacties of dingen die we gewoon zijn te doen. Op een ander niveau bijvoorbeeld misschien gewoon ons avond of ochtend ritueel. Als je daarop gaat letten kom je tot de conclusie dat je het wel heel erg zou missen als je niet 'normaal' onder de douche zou kunnen springen op de door jouw geplande momenten. Dan wordt je je al een klein beetje bewust van alle gewoonten die je erop nahoudt. Prima natuurlijk, totdat het niet meer kan. We vragen niet voor niets: 'ben je met het verkeerde been uit bed gestapt?'. Want om dan nog vrolijk en blij te blijven valt niet altijd mee.

Nou kunnen gewoonte patronen heel behulpzaam zijn totdat ze tegen je gaan werken en denk dan niet: 'zo ben ik nu eenmaal' want ons aanpassingsvermogen en de mogelijkheden tot verandering zijn eindeloos als het nodig is.
Er is niets dat niet veranderd kan worden, maar daar is wel moed en heel veel aandacht voor nodig. Het duurt heel lang voor je iets anders hebt aangeleerd, vooral als je wat ouder wordt maar dat hoeft niet te betekenen dat je er te oud voor bent. Dat gaat met een goede motivatie zeker lukken.
Hoe eerder en hoe jonger je bent en de lastige zaken in jezelf opmerkt hoe eenvoudiger het is er iets mee te doen. En dat doen is dan hoofdzakelijk opletten, aandachtig zijn en als je valt, gewoon weer opstaan. Het kan even duren maar de resultaten zullen er zijn.

Uit de modder vereist een lotusbloem8 opmerkingen:

 1. Deze keer heb ik op 'like' gedrukt en onthoud mij van commentaar. Geinig hè? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee Elly. dat heb ik niet zelf gedaan. Google doet dit. Via Google+. Ik heb ook al gezocht naar sites waar ik kan lezen hoe dit moet. Maar ik vind alleen heel ingewikkelde sites. Ik zet af en toe een foto op Google+. en dan afwachten.....en ja, daar is ineens weer iets wat beweegt oid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb je even op mijn Google+ geplaatst want dit vind ik zo fijn om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Novelle ik doe daar zelf nog niet zoveel mee en weet niet goed hoe het werkt.

   Verwijderen
  2. O, nou ja ik breng dit berichtje gewoon onder aandacht bij Google toch?

   Verwijderen
 4. Oh ja, die "lastige" gewoontepatronen want er zijn er ook die niet storend zijn, toch? N.a.v beoordelingsgesprekken in opleidingen en werksituaties heel wat van opgestoken en hard gewerkt aan veranderingen. Nog altijd valkuilen te over...meestal zie ik ze te laat en beloof mezelf voor de zoveelste keer beterschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Elly!

  ben aan het bijlezen bij jou.
  Veel komt in me op als ik je lees ...'t is niet altijd gemakkelijk?
  zou eigenlijk graag met je babbelen, geraak niet tot bij jou. OK.
  In ieder geval : ik vind dit een mooi schilderij! Die "zon" en "maan" doen het helemaal!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...