woensdag 29 januari 2014

Geen oor-zaken maar oog-zaken

Het goede bericht is dat het nog geen natte Macula Degeneratie is.
Het slechte bericht is dat mijn ogen erg achteruit zijn gegaan en ik dicht tegen de natte MD aanzit dus heel goed op moet letten en bij verslechtering meteen langs moet komen om te kijken of behandeling (injecteren) noodzakelijk is.

Ik ga maar eens kijken of ik mijn bril kan aanpassen en ipv varifocus aparte brillen moet nemen voor lezen veraf en computer want met een groter kijkoppervlak is het misschien makkelijker om de grijze vlek in het midden van de focus heen te kijken. Ik heb nog zicht voor 35 % en met een goede bril 65% . Nou dat is echt niet zo slecht. Het grootste probleem is dat ik met fotograferen niet met de hand scherp kan stellen en ook dat heeft de inventiviteit van de cameraontwikkelaar voor mij (speciaal) aangepast met een automatische autofocus. Mijn hartje wat wil je nog meer.
Ik lijk mijn vader wel die zei altijd toen hij slechter ging lopen dat de bankjes in het park er speciaal voor hem neer waren gezet.

Toen ik thuiskwam vroeg ik me af. Voel ik me nu aangeslagen?
 Nee gelukkig niet. Ik kan nog steeds alles doen wat ik wil. Ik leef in een wereld waar enorm veel mogelijkheden en hulpmiddelen zijn en ik ben een gezegend mens met een diep down under altijd vrolijk gevoel. Daar wil ik me op blijven richten. Het is zo zinloos zorgen te maken over een toekomst waarover je nooit iets met zekerheid kunt zeggen. Wel is het goed om voorbereid te zijn, maar dat wil niet zeggen dat ik me door angst of door een zorgenscenario's laat meenemen. Ik denk dat ik daar meer aan zou lijden dan aan het feit zelf. Gelukkig kan ik nog steeds dagelijks genieten van alle beelden die zich aan mijn ogen voltrekken en ik ben van plan  lang gebruik te maken van al die genietingen en die goed op te slaan in mijn brein. Als het zien dan moeilijker wordt dan zit ik achter de geraniums alle beelden weer in mijn geest op te roepen en verheug me in alle herinneringen. (En laat me door iedereen verwennen  ssssst. niet verder vertellen hoor)

Vandaag wordt mijn kleinzoon alweer 16 jaar.
Een snel schetsje van verleden jaar aan de ontbijttafel


7 opmerkingen:

 1. Elly ik heb even gegoogld wat die oogziekte inhoud voor jou.
  Ik wist wel dat je al lang bewust bent van de gevolgen van de ziekte.
  Nu ben je weer voor controle geweest en is even weergoed bewust duidelijk hoe het er voor staat.
  Ja dat is niet fijn je mag er best wel even om huilen toch? Maar dan pakken we ons bij elkaar en gaan moedig verder.
  Ik zie dat je moedig verder gaat....mooi! ben ik blij mee
  Tja het is altijd de kunst om gewoon bij dag te leven is mijn ervaring.
  vooral als je je bewust bent van de risico`s die soms behoorlijk kunnen aangapen bij tijd en wijle.
  Je bent een echte held Elly!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij ben je ook een held. Het is nu de tweede keer dat ik deze oogafwijking tegenkom, een vriendin van mij heeft het ook. Zij krijgt injecties. Zij kan nog steeds autorijden en schermen. Er is inderdaad veel mogelijk. En het (verre) toekomstplan herinneringen ophalen en laten verwennen lijkt mij ook wel wat. Maar wel pas over een heeeelllll lange tijd, he? Sterkte Elly, je bent een kei, maar een beetje bemoediging mag ook, nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi lieve Elly,wat goed dat je deze oogzaak zo positief oppakt en wat fijn,dat je dat vermogen hebt om alles na een dip toch weer te kunnen relativeren!! Er komen altijd weer andere mooie dingen en gedachten voor in de plaats en als we dat maar blijven zien,kunnen we ook van ons leven blijven genieten,op wat voor manier dan ook.....Heel veel liefs El en maak er een fijne dag van met je jarige kleinzoon!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is nogal wat als je ogen achteruit gaan. Wel heel sterk als je er op deze manier mee kan omgaan. Het zal niet altijd even makkelijk zijn. Maar je doet het toch maar. Ik hoop dat de medici er het nodige aan kunnen doen en dat je fijn kan doorfotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk niet dat het sterk is maar ben dankbaar dat ik dat in me heb zitten en de mogelijkheid heb gekregen het te kunnen ontwikkelen.. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ai, daar schrik ik van. In mijn zeer naaste omgeving is er sprake van deze aandoening, natte MD. Je laatste alinea getuigt van je zijn en omgaan met het leven zoals het komt.
  Goed van je en vasthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn zus heeft de natte vorm, dus ik maak het van zeer nabij mee. Gelukkig leven we in een tijd waar ze (medisch) technisch zeer bekwaam zijn.
  Moge hopen op een helder 'perspectief', Elly.

  Ik word dagelijks belaagd met wel 5 tot10 x per dag Engelstalige anoniem spam op een item. In ongeveer vier maanden tijd zit ik al op zo'n meer dan 2000 'reacties'. Vreemd genoeg staan deze reacties niet op mijn blog maar komen ze wel per email binnen.
  Ik heb het probleem bij Blogger-discussiegroep voorgelegd en gevraagd of je dit kunt blokkeren/voorkomen en kreeg van Kobus het volgende antwoord:
  ''De enige manier om dit te voorkomen is de Woordverificatie inschakelen. Maar persoonlijk zou ik dit niet doen, het kan gebruikers die een (reguliere) reactie willen plaatsen hiervan weerhouden''.

  Dan heb ik een verrassing voor je: kun je je nog ons laatste Amsterdamse reisje herinneren? Over de necropolis Huis te Vraag -waar wij waren- heb ik gisteren 7 korte filmpjes op blog geplaatst. Haal je hart maar op! ;-]

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...