woensdag 9 oktober 2013

Waardoor.Er worden zoveel vragen gesteld over het leven die nooit beantwoord zullen worden. Vaak zijn het de verkeerde vragen die gesteld worden. Een van de meest voorkomende vragen is: WAAROM.

Waarom moet mij dit overkomen?
Natuurlijk kun je een antwoord geven. Een antwoord zoals: Omdat DIT er is, is er DAT. Omdat er ziekte is, is er gezondheid, omdat er wit is is er zwart, omdat het nat is kan het ook droog zijn. Het één kan er niet zijn zonder het ander. Maar of dat ook de antwoorden zijn die gezocht worden?  Voor de een zal het voldoende zijn."Het is nu eenmaal zo".
De ander zoekt verder. Welke vragen kun je nog meer stellen als je dieper op het wezen van het leven in wilt gaan.

Je kunt ook vragen WAARDOOR. Vooropgesteld dat je die vraag aan jezelf richt en nooit als antwoord naar buiten wijst, want daar bereik je niets mee. Je kunt alleen maar zelf met dingen om leren gaan en de ander hoeven we niet te veranderen. Niet dat het oplossingen geeft voor wat er IS dat we niet begrijpen, maar het geeft wel meer inzicht want dan kom je als vanzelfsprekend uit bij oorzaken en gevolgen in jezelf. Op die manier kun je ook dieper in je eigen handel en wandel doordringen. Het kan heel verhelderend werken en het brengt je steeds dichter bij datgene in jezelf waar je denkt grip op te hebben. Vaak kom je tot de conclusie dat er heel wat meer nodig is dan een overdenking om grip te krijgen op het eigen functioneren.

Veel zaken die we doen of laten zijn gebaseerd op gewoonte patronen en herhalen zich onmiddellijk onbewust voor we er erg in hebben. Onder bepaalde omstandigheden komt het, voor je er erg in hebt automatisch naar boven en dan zit je al middenin de manier van reageren zoals je dat altijd doet en omdat alle oorzaken gevolgen hebben komen we niet uit het kringetje. Daar is meer voor nodig dan zo af en toe iets opmerken. Er is oefening nodig als je werkelijk iets veranderen wilt of wanneer je meer inzicht wilt krijgen in je eigen omstandigheden, handel en wandel.

"Mens ken uzelf ' is veel meer dan een simpele uitspraak die Socrates ook graag gebruikte naar aanleiding van het Orakel van Dephi las ik onlangs. Nou hoef ik echt geen Socrates te zijn, maar het beter leren kennen van mijzelf  door oefening en aandacht en mijn functioneren te leren herkennen zonder voor of afkeur  heeft me al veel opgeleverd.


Als je goed oplet zul je zien dat we automatisch overal op reageren nog voor we erover hebben gedacht en dezelfde patronen herhalen.
Niet dat daar wat mis mee is, maar we weten het niet eens. Logisch dat we dan ook de gevolgen niet kunnen veranderen als we daar invloed op zouden willen hebben. Onze eigen manier van leven heeft grote consequenties.


2 opmerkingen:

 1. Waarom moet mij dit overkomen:
  Mijn gedachte daarover is:
  Omdat het leven er is om jezelf te vervolmaken. De innerlijke zwakheden worden daarin blootgelegd en het leven daagt je uit deze te overwinnen. Lukt dit niet, dan is er geen straf, geen oordeel. Wel zijn er steeds weer kansen (de de mens vaak niet als kans maar als ongeluk ziet) om de strijd opnieuw aan te gaan en een stukje verder te komen op je pad. Het gehele proces is met liefde omgeven. Het raakt zwaar aan de waarheden van Krishnamurti die immers zegt: loop niet achter anderen aan en stop met domheden, maar bereik de ware intelligentie door uw tijd te besteden aan zelfonderzoek. Zo en niet anders zult u de waarheid ontdekken (toespraak 1947 New York city).
  Hier laat ik het bij want er is uiteraard veel meer over te zeggen maar dat zou te ver gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kleine kinderen van ongeveer drie jaar vragen de hele dag Waarom? Waarom dit? Waarom dat? Ik veronderstel dat ze dat nodig hebben om de de wereld om hun heen te begrijpen en te bevatten. Om het pad daarin veilig en begaanbaar te maken zoals je een vakantie voorbereid. Natuurlijk gebeuren er onverwacht dingen. Niet gepland, niet voorzien en dan staat je wereld even op zijn kop.
  Ik ben op een leeftijd dat ik nog zelden vraag naar het waarom. Jammer eigenlijk want het betekent dat het leven nog weinig verrassingen voor mij in petto heeft. Maar wie weet!!!
  Ellie leuk stukje en prachtige foto weer!
  groet Sa!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...