woensdag 11 september 2013

Rood, blauw en geel.

De opdracht was:
Schilderen volgens 'De Ploeg'.

Maandagmorgen heb ik me beperkt tot deze drie kleuren, geen wit erbij en schilderen...!! Lang geleden had ik een bos geschilderd door de ogen van mijzelf als kind. We wandelden in Otterlo door het Rieselo. Dichte bossen, hoge bomen die als kind nog hoger leken waar het zonlicht doorheen sijpelde. Dat wilde ik nu weer opzetten in die primaire kleuren. Het voelde goed en ik begon vlekken geel zonnlicht op te zetten afgewisseld door de rode en blauwe donkere vlekken van de grond. De mengkleuren die er ontstonden kreeg ik erbij kado :-).

Zo ontstond, niet alleen dit werkstuk, maar ook een heerlijk gevoel van herkenning op een heel nieuwe manier uitgewerkt. Ik kon goed zien hoe de verschillende kleuren in donkeren en lichten uitwerkten en zo was het niet alleen een goede oefening in kleurgebruik, maar ook een goede oefening in loskomen van een bepaalde manier van denken en merken dat het heerlijk is extremen een kans te geven.

Erg leuk vind ik nu ook om iets op te zetten wat aanvankelijk nergens op lijkt en bij de medeschilders misschien vraagtekens oproept. Daar had ik me jaren geleden heel onzeker bij gevoeld dus ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling is schilderen in een groep mooi meegenomen.

Misschien schilder ik aan dit werkstuk nog  hier en daar wat door.

7 opmerkingen:

 1. Gisteravond in bed bedacht ik mij ineens; Ik ga weer gewoon met de primaire kleuren werken.
  En wat zie ik hier!!!
  Elly, dat moet toch toeval zijn? :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallige telepathie hahaha. Dat gebeurd mij andersom ook vaak Walter. Als jij een onderwerp aansnijdt op werkwijze heb ik daar net over na zitten te denken.

   Verwijderen
 2. Niets is zo moeilijk als het loslaten van vastgeroeste gedachten, gevoelens en handelingen want het geeft immers zo'n 'veilig' gevoel. Des te groter is de verrassing en het enthousiasme wanneer je 'de sprong in het diepe' waagt en je daar uit pure herkenning ook nog over kunt verwonderen.

  ... en dan zag ik net in mijn agenda staan: nog zeven nachtjes slapen, Elly ;-]

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je voor het onbekende gekozen hebt. En nog leuker dat het je bevallen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Elly van gogh het lijkt me inderdaad ze spannend om totaal buiten je eigen manier van doen met een schilderij te beginnen.Wat heerlijk dat het je niet ergert of bang maakt als het helemaal anders word als je gewoon bent om te doen.Ik ben benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden.
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...