donderdag 18 juli 2013

Het gaat niet vanzelf

Boeddhistisch gezien is de Boeddha natuur, de zuivere verlichte staat, in een ieder van ons aanwezig maar (nog) niet manifest.
Mooi, zou je kunnen denken. Dan hoef ik niets anders te doen dan ZIJN.
Ja ja, als je je niet verder verdiept in het wat en hoe dat bedoeld is en jezelf geen andere dingen afvraagt, is dat makkelijk gezegd. Zulke kreten hoor ik heel vaak. Gewoon zijn!!

Lees ik hier net een citaat van Johan Sebastiaan Bach die het heel demystificerend beschrijft.
Je moet de juiste toets op het juiste moment aanslaan en dan bespeelt het instrument zichzelf.

Kijk dat is nou even heel simpel gezegd waar het om draait. Je moet wel eerst de manier gevonden hebben om muziek te maken en weten waar je het over hebt voordat je het instrument, in dit geval het instrument van je persoonlijkheid zo kunt bespelen dat die Boeddhanatuur geleefd kan worden. Dan kan er een schitterende symfonie ontstaan en word je een volledig mens die zijn persoonlijkheid gebruikt om het ware ZIJN te leven. Dan kun je alle registers opentrekken want je kent de techniek, zoals het bij alle kunde is die je je eigen wilt maken, dan is het je eigen geworden en is een hele weg  om te gaan. Dan wordt het inderdaad gewoon ZIJN. Soms popt die ware natuur misschien even naar boven en dan ben je in een staat van ZIJN. Een kadootje of voorproefje :-) Maar de rest van de tijd tobben we verder over alle blokkades en illusionaire onmogelijkheden en denkbeelden uit ons zorgenbrein.

Ach het is maar net hoe je het bekijkt maar gewoon ZIJN gaat niet vanzelf als je het over de essentie van gewoon ZIJN hebt. Het gaat pas vanzelf als je het kunt zoals met alles wat je kunt want dan is het gewoon kunnen. En dus is het ook gewoon ZIJN.


25 opmerkingen:

 1. Ik moet ff denken hoor(glimlach) en ik ben er nu achter dat wakker worden bij het Boeddhisme iets verder gaat als ik had gedacht(glimlach)

  En nu... ZIJN.....Er is ook een mooi gedicht over Hebben en Zijn. Nou ja over jouw Zijn zal ik dus eerst even moeten nadenken.
  Elly ik wens je een dagje in alle ontspannenheid want het is warm zeer warm.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja begrijp ik Margreet. Als je geen problemen hebt en niets op hoeft te lossen en geen onvervulde verlangens en helemaal tevreden bent met jezelf en de wereld met de mensen om je heen waarin en waarmee je leeft, kun je gewoon ZIJN. Dat is toch prima. Het is maar net wat een mens wil met zijn/haar leven.
   Ik geniet van mijn manier van stapje voor stapje verder gaan op mijn weg naar volledig mens zijn evenzeer en vind het niet ingewikkeld. Ik geniet daarvan en van het leven meer dan ik ooit gedaan heb. Ik ben me zelfs steeds meer zonder angst bewust van de eindigheid en dat maakt het leven gek genoeg nog meer bijzonder.
   Ik heb de indruk dat je dat niet kunt geloven en echt Margreet toch is het zo. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken.
   Ik wil jou niet overtuigen hoor. We gaan beiden onze eigen weg :-)

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Er staat nergens een ALS Margreet en ik zeg ook niet dat je je daarmee of met mij bezig moet houden toch? Waar ik over schrijf, is waar ik me mee bezig houd. Evenals jij je met allerlei gezonde dingen over eten en biologische dingen bezig houdt.
   Jammer dat ik je ongewild tegen je haren instrijk. Dat is niet mijn bedoeling. Sorry. Daarom heb ik speciaal het tekstje onder de kop van mijn logjes geplaatst. Om dat te voorkomen, maar helaas...

   Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  6. Dat is ook goed Margreet. Ik hoop alleen dat je geen blauw plekken op je borst houdt hihihi. want dan ben je niet meer in je goede doen en ZIJN ;-)

   Verwijderen
  7. O ja margreet en het gaat mij er niet om dat iemand het ermee eens moet zijn hoor. Lees de reactie bij Ferrara en corrie. Het gaat allemaal over mijn ervaringen en niet iedereen heeft dezelfde ervaringen. Want iedereen is anders bezig.

   Verwijderen
  8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 3. Ik lees en herlees en uiteindelijk is het minder ingewikkeld dan je stuk in eerste instantie lijkt.
  Het gaat pas vanzelf als je het kunt, vind ik een mooie zin, maar daar moet je wel slag voor leveren. Dat zal ieder op zijn/haar eigen manier doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi samengevat Ferrara. Waar maak ik toch al die woorden over vuil hè. hahaha
   Voor mijzelf denk ik dan dat het komt omdat wat ik eruit haal door me er intensief in te verdiepen zo boeiend, interessant en verhelderend is, dat raak ik niet met woorden, dus probeer ik het steeds weer te vertellen op een andere manier. En lees dan toch weer in reacties dat ik het niet iedereen heb kunnen vertellen. Slechts een enkeling die dezelfde ervaring herkent pakt het op.

   Verwijderen
 4. Mooi stukje Elly. Heel duidelijk en geen speld tussen te krijgen.Zelf gebruik ik het woord ZIJN ook regelmatig, maar het wordt niet door iedereen op dezelfde manier begrepen (kom ik steeds tot de ontdekking) En dat is dan ook waarom men blijft reageren en de diepte ervan niet kan zien. Denk ik, zal ik dan maar voorzichtig zeggen.
  Groet, Corrie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 5. Ja Cor. Ik merk zelf iedere keer weer hoe het inzicht in het ZIJN iedere keer verdiept als je je er echt mee bezig gaat houden en zo is het met alles wat je wilt leren.
  Dat is wat ik graag en steeds weer wil delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb mijn reacties verwijderd Elly, ik heb niet het idee dat hier prijs wordt gesteld op andere meningen en zienswijzen(door jou en sommige reageerders hier) Beetje vooringenomen komt het over. Zo'n zinnetje van Corrie: "En dat is dan ook waarom men blijft reageren en de diepte ervan niet kan zien. Denk ik, zal ik dan maar voorzichtig zeggen"
  Tja..sorry hoor, dan denk ik ook: er valt nog veel te leren.
  Het doet me denken aan de vastgeroeste strengchristelijke stromingen.
  Het ga je goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je trekt met je interpretaties over mij verkeerde conclusies Margreet. Maar OKE het zijn en blijven jouw ideeën over het niet op prijs stellen. Jammer. Over ideeën van andere reageerders wil ik niets zeggen, dat is mijn taak niet.

   Als twee meningen niet overeenkomen betekent dat niet dat de andere mening niet geaccepteerd wordt door mij, maar het hoeft toch ook niet door mij overgenomen te worden? Dat geldt voor ons beiden. Ik schrijf iets en een ander mag het daar niet mee eens zijn. Omgekeerd zal de ander ook kunnen begrijpen dat er niet altijd overeenstemming bereikt kan worden. Verschillende meningen mogen naast elkaar bestaan en hoeven elkaar niet te bijten. Zo kun je samen schrijven/praten over de onderwerpen.
   Ik kan alleen maar voor mijzelf spreken natuurlijk. En het is mijn blog daar was jij het ook al over eens. Nogmaals, ik vind je interpretatie en daardoor het wig dat ontstaat jammer. Dat houdt het gesprek juist boeiend. Er zijn geen twee mensen gelijk, gelukkig. Ieder mag zijn die hij/zij is, toch?   Verwijderen
  2. Jazeker ieder mag zijn wie hij/zij is en verschillen mogen er zijn, ik ervaar hier alleen toch een soort verhevenheid soms, een idee van'wij zijn verder, we weten meer en de ander snapt het nog niet', zeker proef ik dat in die reactie van Corrie. Bij jou proef ik het bedekter, het kan goed zijn dat je het zelf niet door hebt.
   En het 'praat' toch ook het prettigste met mensen waar je je meer aan verwant voelt ook he, je krijgt anders toch snel misverstanden en irritatie soms. Dat heeft geen nut.

   Verwijderen
 7. Ben een beetje nieuwsgierig wat Margreet te vertellen had.
  Ik heb recent het boek gelezen 'Bewustzijn' van Anthony de Mello. Hij heeft het 230 bladzijden lang over Bewustzijn in een recht toe recht aan stijl, telkens en telkens opnieuw anders verteld. Hij vertelt erover op een simpele manier, soms wat provocerend maar er zit nooit een belerende toon in zijn betoog. Wat ik er uit leer en onthou in mijn woorden:
  Wij mensen zijn als rivieren. Sommigen stromen als vanzelf rustig en breed uit in de open armen van de zee. Anderen beleven krachtige stroomversnellingen, watervallen en brekende oevers vooraleer zich aan de zee over te geven en nog anderen zijn zijrivieren en zullen dat altijd of toch voor zeer lange tijd blijven. En al die rivieren hebben een bedding waartegen ze niet kunnen vechten, de bedding is hun huid, aan hun oevers spelen kinderen en in het water is er een leven dat zijn volle gang gaat. Ze 'zijn' elk op hun 'eigen aardige' wijze.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammer dat de reacties van Margreet door haar verwijderd werden. Nu is er te weinig zicht op de gesprekswisseling.
  Het versterkt me wel in de gedachte dat deze stukjes prima zijn als uiting van een proces door de schrijver beleefd maar dat vrijwel niemand zichzelf laat overtuigen (wat ook je bedoeling niet was, maar het valt me op dat wij lezers, waaronder soms ikzelf dus, ons toch aangesproken voelen). Misschien komt dat omdat de stukjes soms als stellingen zijn neergezet en iets uitstralen van: tja, je kunt er wel anders over denken maar toch moeten we die en die kant op. Ik weet dat je het niet zo bedoelt maar dat is het effect een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja heren het spijt mij ook dat mijn reacties er niet meer staan, te snel beslist. Ik weet dat Plato ook soms moeite heeft met de manier waarop hier geschreven wordt. Als Elly alleen voor zichzelf schrijft hoeft ze het niet op het www te plaatsen eigenlijk, er is dus wel een bedoeling mee en die bedoeling komt ondanks dat ze het niet zo bedoeld, toch belerend over :)
  Ik voel me niet begrepen en dat frustreert soms, daarom beter niet meer reageren. Elly zegt bv ergens (in een reactie)dat er geen ALS staat terwijl die er wel degelijk staat..is toch een kwestie van goed lezen denk ik dan.
  Ik word er ook wat moe van soms, maar ik draag Elly geen kwaad hart toe hoor :)

  Dat boek lijkt me interessant Ludwig, ik zet mijn stekels op als iemand belerend is, provoceren daarentegen vind ik prima. Iemand die belerend is zit nl vast in zijn denken en blijft in zijn cirkeltje steeds maar ronddraaien.
  Wat jij zegt Plato over die uitstraling is precies wat ik ook voel, e helemaal in de reactie van Corrie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Elly schreef : "Als je geen problemen hebt en niets op hoeft te lossen en geen onvervulde verlangens en helemaal tevreden bent met jezelf en de wereld met de mensen om je heen waarin en waarmee je leeft, kun je gewoon ZIJN."

  Wat een voorwaarden voor je kunt ZIJN!! Dat vind ik belachelijk dus. Jammer dat je zo denkt Elly, zo maak je het voor jezelf nogal lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had begrepen dat je ALS had gelezen in mijn artikeltje maar je bedoelde kennelijk de ALS in mijn reactie. Nogmaals sorry Margreet dat ik dat verkeerd begreep. Het zijn trouwens geen voorwaarden vóór je kunt zijn, maar als je niets hoeft op te lossen kun je gewoon zijn in de zin van... zoals in het artikeltje bedoeld en dat is een andere zijnstoestand dan de manier waarop wij gewoonlijk in het dagelijks leven staan. Een zijnstoestand die ons maar zelden 'overkomt'.

   Ik bemerk dat ik er intussen toch weer op inga, en me tot reactie laat verleiden die het misverstand misschien toch niet oplossen. Helaas.

   Natuurlijk blijf ik op mijn blog dat schrijven wat ik wil. Ook al vind jij dat ik dat niet hoef te doen en daar je conclusie aan verbind dat ik er dus wel een bedoeling mee heb. ???

   Nogmaals Margreet, wat ook onder de header staat: Je bent van harte welkom om te lezen of te reageren, maar voel je nooit persoonlijk aangesproken door mij.
   Ik doe ook mijn best me niet persoonlijk door jou aangesproken te voelen. En ja ook ik weet dat dat soms best lastig is. Ik verwijt je niets en denk ook niet in vormen van verder zijn of wat dan ook zoals je meldde. Dat ontstaat alleen in jouw conclusies. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en ik schrijf over MIJN ervaringen, niet over de jouwe of over die van een buurman. En wees ervan overtuigd ik doe mijn best om jouw reacties te begrijpen en vind het jammer dat je je onbegrepen voelt. Maar we hoeven het niet over de onderwerpen eens te zijn.

   Verwijderen
 11. Je hebt snel onbegrip en verwarring als je niet op dezelfde lijn zit denk ik, vandaar mijn idee dat ik beter niet kan reageren, lukte me ook een tijd goed :) Ik lees hier ook niet zo vaak meer merk ik.

  Je schreef eens meen ik dat je voor jezelf schrijft, als dat het allee is zou je het niet plaatsen denk ik, ik schrijf voor mezelf bv in een dagboek soms. Als je het op een blog plaatst draag je het min of meer uit. Niet dat anderen dat dan moeten volgen maar net als Plato merk ik ook dat het soms nogal stellig overkomt. En dan gaat er iets jeuken bij mij :)
  Ik heb geen conclusies hoor, ik reageer alleen op dingen die in mijn ogen niet kloppen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat mag natuurlijk Margreet, maar we hebben het echt over verschillende dingen. En natuurlijk klopt het dan niet in jouw ogen, dat snap ik echt wel, maar ik heb het over iets anders dan jij. En jeuk is niet leuk hahaha.
   Het is toch niet zo vreemd te schrijven over dingen die je belangrijk vindt en een rol spelen in je leven? Ik heb ook wel dingen uit een dagboek geplaatst hoor. Jij dus niet, zo verschillend zijn we. We hebben allemaal onze eigen ervaringen en dingen waar we voor staan en blij mee zijn. Maar OK misschien kunnen we het hier beter bij laten. Als je niet komt is het goed en als je schrijft en het niet eens bent is het ook goed.:-) Wat mij betreft mag het er allemaal zijn.
   Welterusten, slaap lekker.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...