donderdag 4 april 2013

Onderzoeken.

Een interessant gesprek met mijn kleinzoon en we kwamen beiden tot de conclusie:

De wetenschap is gebaseerd op het bewustzijn en de ervaringen van bepaalde personen.
De uitkomsten kunnen gecontroleerd worden door verdieping en kennis van anderen.

Religie (herverbinden met ...) is gebaseerd op het bewustzijn en de ervaringen van bepaalde personen.
De uitkomsten kunnen gecontroleerd worden door verdieping en ervaringen van anderen.

Het enige verschil is dat het één over materie gaat en het ander over minder tastbare zaken maar desalnietemin  hoeven religieuze ervaringen  niet ontkent te worden in hun bestaansrecht omdat velen het niet ervaren.
Net als velen die de conclusies en ervaringen van wetenschappers niet kunnen delen.

Ik kan toch ook niet met mijn ogen zien en ervaren dat wat astronauten zien vanuit een andere ruimte dan de mijne.

Of je astronautische ervaringen wilt of je wilt verdiepen in een religieus bewustzijn of geen van beiden is je eigen beslissing.

Onderzoek hier en nu blijft in beide gevallen belangrijk om  met beide benen op de grond te kunnen blijven.

Wie zet de kroon op het werk? :-)

5 opmerkingen:

 1. Hm... ik dacht dat wetenschap met name gebaseerd was op sluitend onderzoek een aanpalend bewijs. Zonder (proefondervindelijk) bewijs geen nieuw medicijn bijvoorbeeld.

  Bij religie denk ik aan geloof en daarbij aan het feit dat niet dat alle uitkomsten kunnen worden gecontroleerd. Het spirituele onttrekt zich aan bewijslast.

  Als je met religie bedoelt: het instituut zoals dat door mensen is gemaakt, dan kan je bewering wel kloppen(als het vaticaan tenminste zijn geheimen prijs geeft etc).

  En wat die kroon betreft: wat is dat voor een kroon en waar moet ie op? Daar zit ik nu al een tijdje aan te denken. Heb ik het al die jaren dan ten onrechte zonder kroon gedaan?

  Het zijn allemaal maar gedachten naar aanleiding van hoor... misschien heb ik alles wel heer erg mis. Nou ja, dan hoor ik het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk bij religie beslist niet aan geloof Plato. Met religie bedoel ik herverbinden en NIET het instituut of klakkeloos geloven wat er verteld of geschreven wordt. Het is mogelijk de ervaringen van deskundigen te toetsen met eigen ervaringen, maar daar moet je wel deskundig voor worden anders kun je niet toetsen.
   Daar moet je iets voor doen, evenals wetenschappers dat onderling doen door de bepaalde wetenschap te bestuderen en uit te diepen.

   Let wel, je kunt alleen maar wat over iets zeggen als je weet waar je het over hebt. Dat geld voor alles. Met de kroon op het werk bedoel ik: deskundig worden en in staat zijn te toetsen. Leren ervaren dat het werk dat je doet ook zijn gevolgen en resultaten heeft.

   Verwijderen
  2. O sorry Plato en ik vergeet nog. Natuurlijk doe je nooit iets voor niets. Alles heeft zijn gevolgen en er staat niets op zichzelf. Wanneer je handelt met liefde is daar niets mis mee. Wat je erin stopt haal je er ook uit toch ;-)

   Niet iedereen heeft dezelfde behoeften.hahaha.

   Verwijderen
 2. Waardevol dat je zulke diepgaande gesprekken met je kleinzoon kunt voeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk hè, daar ben ik heel blij mee ferrara.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...