vrijdag 8 maart 2013

De mens en zijn engel

Een religieus verhaal of gedicht zouden we niet als een gebeurtenis in onze psyche moeten interpreteren, of als een primitieve vorm van informatie overdracht, maar als een gebeurtenis in de Ruimte die we zijn; als een gebeurtenis in onze ziel. In sommige vormen van psychotherapie wordt 'geleide fantasie'gebruikt om ons bewust te worden van de inhoud van onze psyche. In contemplatieve tradities wordt `creatieve imaginatie` ontwikkeld- dat is een vemogen van de ziel- waarmee we de symbolische werkelijkheid van de wereld van de ziel kunnen waarnemen. Dat vermogen wordt ontwikkeld door te leren om de religieuze verhalen te gaan ervaren als gebeurtenissen die niet aan ons (ons persoonlijk subjectief bewustzijn) gebeuren, maar die in onze Ruimte  (een transpersoonlijk, objectief bewustzijn) gebeuren. Dat betekent dat we eerst moeten leren om naar dergelijke verhalen te gaan luisteren. Het ware luisteren kan alleen met de oren van het mystieke hart, Als we met ons mystieke hart naar dergelijke verhalen luisteren,dus vanuit een contemplatief bewustzijn, worden we één met dat verhaal en worden we als het ware opgetild naar het niveau van de mundus imaginalis;we worden van een mens tot een engel getransformeerd  Dit is echter alleen mogelijk als we het religieuze verhaal begrijpen.

Een citaat uit het boek van Daniël van Egmond 'De mens en zijn engel' (onder deze link vind je ook het eerste hoofdstuk en meer informatie) dat logischerwijs uit zijn context veel vragen op zal roepen. Om het juist te interpreteren moet je het boek gelezen hebben, want wat versta je onder een engel en hoe manifesteert dit zich in de vele tradities door de eeuwen heen? Wat is de diepere betekenis en kunnen wij gewone mensen een engel ervaren?
Het is geen boek om even vlotjes overheen te lezen. Je moet je er graag in willen verdiepen en dan geeft het veel duidelijkheid over wat engelen zijn en de functie die ze hebben. Niet alleen in de christelijk-joodse tradities, maar door de eeuwen heen als werkende kwaliteiten onder velerlei vormen en namen. Kwaliteiten waar we ons mee kunnen verbinden.


Dr. Daniël van Egmond is godsdienst filosoof. Hij studeerde cum laude af in de godsdienstwetenschappen en wijsbegeerte.
Jaarlijks geeft hij een reeks van acht voordrachten over mystiek. Deze voordrachten zijn steeds in de Geertekerk in Utrecht. 
Vorig jaar was ‘De mystieke weg van Plato’ het onderwerp en eerder ‘De mystiek van het rozenkruis’. Ook ‘De mens en zijn engel’ is een reeks van voordrachten geweest.
4 opmerkingen:

 1. Interessant boek. Nu heb ik al heel wat boeken over engelen in mijn bieb staan, maar deze kende ik nog niet.

  Overigens: dat beeld komt me bekend voor. Ik zou het moeten nakijken maar volgens mij heb ik die ooit gefotografeerd. Maar was het nu in het Louvre of in dat Museum in Florence? Dat weet ik niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo lastig Plato. Mijn computer is stuk en ik behelp me met een piepkleintje, maar ik kan niet mailen en krijg dus ook niets binnen. Misschien moet ik mijn gmail gaan gebruiken daar deed ik tot nu toe niets mee.

   Dit boek is nog niet zo lang op de markt en ik kan het je aanbevelen als je interesse hebt. Het fotootje plaatste ik ook al eerder want iok heb ook beperkte toegang tot mijn aqrchief. Misschien maakte jij hem ook, bwst mogelijk op onternet staan ook veelafbeeldigen. Het beeld staat in het Louvre.

   Verwijderen
 2. Tja Elly.....kleine ervaringen met engelen heb ik wel eens gehad vooral tijdens dromen in zware tijden. Verder weet ik niet veel erover te zeggen.Jammer dat je P.C. kaduuk is maar ach misschien moest het wel zo wezen denk je ook niet (grote glimlach)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Engel, god en duivel. Men neemt ze vaak te letterlijk en in godsdiensten vermenselijkt men ze zelfs maar je kunt ze ook zien/ervaren als metafoor of archetype.

  Het boek ga ik eens inkijken als ik in de bibliotheek ben...

  Sterkte met het pc-gebeuren!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...