woensdag 30 januari 2013

Open staan

Ik ben een beetje aan het rondkijken op internet en wat kom ik dan veel boeiends tegen. Eindeloos kan ik zoeken en kijken op een site van het stedelijk museum Amsterdam en vind daar zoveel interessants. Of op Youtube luisteren naar muziek. Alles is overal te vinden. Ik hoef er bijna geen boek meer voor open te slaan. En dan heb ik het nog slechts over Nederlandse sites. Je kunt het niet zo gek bedenken wat je maar wilt het is van over de hele wereld binnen te halen. Binnen halen, binnen halen, binnen halen.
Meestal zijn het vluchtige zaken. De snelheid waarmee we erdoor razen geeft niet veel tijd voor verdieping. Dat is niet zo erg wanneer je iets zoekt waarvan je al eerder veel meer te weten bent gekomen. Met de klik op een link komt er dan een wereld bovendrijven waar je al eerder kennis mee maakte en dat roept weer van alles op aan herkenning. Soms met nieuwe ideeën en voor mij onbekende zaken verluchtigd. Dat maakt het boeiend.
Zo werken die dingen. Eerst leren, dan erover nadenken en daarna het je nog eens eigen maken. Dat wat je in je jeugd hebt geleerd zit er meestal wel degelijk in. Je hebt er soms maar een plaatje of een woord voor nodig om ze weer volledig in de herinnering op te roepen. Je weet waar het over gaat.
Maar als je dan nieuwe dingen tegenkomt die interessant lijken of vreeemd overkomen en waar je minder bekend mee bent, dan is het lastig die leermomenten van vroeger die je zo eigen zijn, over te schrijven. Toch is het mogelijk en als je dat interessant vindt is het haalbaar. Maar niet met de vluchtigheid van deze tijd. Daar is meer aandacht en concentratie voor nodig.  Verdieping en interesse. Doe daar nog een schepje motivatie boven op. Een motivatie die in de gaten houdt waarom en waarvoor je graag iets wilt veranderen en je bent een grote stap verder. Je krijgt dan de mogelijkheid je open te stellen voor het nieuwe dat je nog niet herkent en als zodanig kunt waarderen. Maar naar mate je er meer in vordert ga je ook dat herkennen en gaat er een nieuwe of andere wereld voor je open
Het plezier in de nieuwe mogelijkheden volgt als vanzelf.
Open blijven staan voor alles wat er is. Daar kun je veel plezier uithalen. Altijd nieuw, altijd vernieuwend.

En dan nog maar even voor de duidelijkheid. Alle dingen die ik schrijf komen uit mijzelf en dat betekent dat, als ik diep genoeg kijk ik net als ieder ander mens tot de ontdekking kom dat er nog wel wat vast zit heel diep van binnen. :-)


Ik heb de indruk dat de kunstenaars in deze film hebben laten zien hoe we vast kunnen zitten in oude patronen en dat het zonder een bredere blik en meer openheid bijna onmogelijk is daar iets aan te veranderen. Maar dat is niet meer dan mijn interpretatie. Misschien denken jullie daar heel anders over. En dat is het mooie aan kunst. Dat het bij velen wat oproept.  Een intrigerend filmpje.1 opmerking:

 1. Leesbare gedachten


  de zinnen die ze schrijft komen uit haar diepste zijn
  samenvloeiende gevoelens en diepe gedachten
  ontstaan in heldere momenten en zwarte nachten
  bron van veranderende ervaringen tot de laatste lijn  Weer graag gelezen, Elly.
  Lenjef

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...