woensdag 16 januari 2013

De werkelijkheid



12 opmerkingen:

  1. Dan gaat het op blogs heel stil worden. Plato legt zijn oren op het beeldscherm.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan hierin niet met Gibran meegaan. Maar misschien begrijp ik het niet goed of neem het te letterlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat goed luisteren het belangrijkste is voor juiste communicatie. Daar gaat het zo vaak mis toch ferrara?

      Verwijderen
  3. Als we er vanuit gaan dat niemand van ons zijn diepste zelf kent, hoe kun je dan je diepste werkelijkheid onthullen aan een ander. Misschien zit het diepste van ons wel in dingen die we nog niet kunnen verwoorden omdat we nog onwetend zijn. Maar dan zou, uit hetgeen we niet zeggen, hooguit tevoorschijn kunnen komen dat we nog lang niet ons volmaakte zelf zijn.
    Ik geloof dat als ik er lang over nadenk, ik verstrikt dreig te raken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou maar ik vind dat je dat hier heel goed hebt neergezet en voor mij is het een logica die als een paal boven water staat. En dat betekent in mijn optie dat er nog heel wat over (me-)onszelf te leren valt. Wel lijkt het me mogelijk dat een goed luisteraar soms meer kan weten over iemand dan de (onwetende)persoon in kwestie. Maar wie en wat is dan een goed luisteraar?

      Verwijderen
  4. Ik ben het helemaal eens dat goed luisteren heel belangrijk is in communicatie. Maar niet iedereen is in staat te duiden wat er juist niet wordt gezegd, dat kan ook heel glad ijs worden als dat niet goed wordt toegepast. Tja en daar stuit je dus al op je laatste vraag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja en dat is dan precies waar het voor mij in zo"n tekst om gaat. Je weet nooit zeker of je de ander goed interpreteert. Maar het belangrijkste is dat je probeert door de woorden heen te prikken. En dat kun je alleen maar doen door heel goed te luisteren, te kijken naar de lichaamstaal en aandachtig te zijn.
      Dus voor mij is zo'n citaat heel waar want of je nou niet of wel goed interpreteert, een gesprek verloopt daardoor al heel anders dan door direct op je eerste impulsen te reageren.

      Verwijderen
  5. En hoe graag hoort men doorgaans -uitsluitend- zichzelve...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat Es zegt is ook zeker waar. Je hoeft maar een praatprogramma op TV te volgen en je ziet dat iedereen door elkaar heen praat en zelden goed luistert. In plaats daarvan wacht men af tot de ander is uitgesproken en draait vervolgens met enige snelle stemverheffing zijn boodschap af, al of niet gevoed door afspraken met de achterban (politiek). Nee, de TV is niet het juiste medium voor verdieping. Een blog wellicht ook niet, tenzij...

    Nu reageer ik hier vaak. Soms gedreven, soms wat uitdagend en soms, als ik daar zin in heb, met een grijns om even te kunnen relativeren. De vraag is: wat bereiken we ermee? Of is dat niet belangrijk? En als het wel belangrijk is: zijn we in staat om met onze bijdrage een zinvolle bijdrage te leveren? Gaat de lezer zijn eigen zienswijze nog eens kritisch bekijken? Ga ik zelf mijn zienswijze nog een kritisch bekijken? Leren we elkaars kern kennen zodat we weten tot welk punt we het eigenlijk wel eens zijn (opdat we wellicht vruchtbaar kunnen communiceren over het vervolg)? Ik denk dat het kan. Maar ik denk ook dat het maar zelden gebeurt.

    Er zijn ook mensen die hier niet (of niet meer) meepraten. Wellicht is wat zij verzwijgen, van meer importantie dan wat de anderen te berde brengen.

    Zelf reageer ik altijd tegen de achtergrond van de wetenschap dat Elly een integere vrouw is die oprecht probeert zichzelf op een hoger geestelijk plan te trekken. Dat is wat ons bindt. Wat ons scheidt is de manier waarop we daarmee bezig zijn. Is dat erg? Ik vind van niet. Voor mij is niet zozeer het pad belangrijk als wel de volhardendheid en trouw waarmee we onze inzichten navolgen. Er zijn mensen die dat niet met me eens zijn. Die mensen zweren bij hun eigen zienswijze, hun eigen geloof. De ervaring leert dat dit alleen maar tot polarisatie leidt. De geboden ruimte gebruiken om ervaringen, gedachten uit te wisselen in een sfeer van onderling respect en vrijheid, lijkt mij het meest heilzaam. Geen belerende verhalen maar dialoog. Niet streven naar het grote gelijk maar proberen datgene wat ons bindt te herkennen en uit te breiden.

    Bent u daar nog? Schiet u maar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi Plato, maar het gekke is dat ik steeds minder beantwoord aan je tweede alinea. Het enige wat ik voor mijzelf wel belangrijk vind is: 'Ga ik zelf mijn zienswijze nog eens kritisch bekijken.'

      Degene die ik echt mis in mijn blogjes is Reflexxus. Helaas kan ze niet meer meedoen en is zwaar ziek.

      Dank voor je compliment van integer. Maar dan vervolg je met een hoger geestelijk plan, daar gaan we weer. hihihi.
      Ik ben een gewoon mens en vraag me werkelijk af of jouw woorden aan mij besteed zijn voor mijn simpele pogingen mezelf uit te leren drukken en zoals jij zeg: ik mezelf op een hoger geestelijk plan wil trekken. Ik vraag me af wat ik me daarbij voor moet stellen. Ik zou het werkelijk niet weten. Ik heb wat moeite met die bewoording. Maar ja dat zal dan wel mijn handicap zijn.

      En verder zoals je weet heb ik er geen enkel probleem mee dat we duidelijk krijgen wat onze verschillen zijn. evenmin als wat onze overeenkomsten zijn. Beiden zijn ervoor om duidelijkheid te krijgen en ook de verschillen mogen er zijn.

      Goed geschoten Plato. Wat bezorg je me toch een hoop werk. Maar ik ga ervoor Bedankt weer :-) Eerlijk gezegd: Ik geniet ervan!




      Verwijderen
  7. Zweren bij je eigen geloof/zienswijze, daar gaat het mis. Dan sluit je je af voor wat de ander denkt of vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel waar Ferrara. Dat denk ik ook, maar het is duvels moeilijk van je vastgestelde patronen af te stappen. Dat kan niet iedereen zomaar. Dat is je heel bewust worden van waar het vast zit in je zelf. En zo'n onderzoek gaat niet van de enen op de andere dag.
      Maar daar staat tegenover dat je ook niet van je zienswijze af hoeft te stappen als je iets steeds kritisch bekijkt het iedere keer aanpast en door inzicht leert zien waar fundamentele logica en waarheid te vinden is. En waar je door levenservaring merkt dat je er baat bij hebt of er beter van wordt etc.

      Ook vind IK (wie ben ik?) het niet goed om dan met de vinger te wijzen en te zeggen: die persoon sluit zich af. Want je weet andermans innerlijk niet en ook niet wat die ander 'nodig' heeft.

      Verwijderen

Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...