dinsdag 23 oktober 2012

Willen

Zou dat een oplossing zijn? Moeten vervangen door willen.
Er zijn zoveel mensen die een hekel hebben aan moeten. Niet dat ik daar zo'n hekel aan heb hoor, ik heb meer last van mijn weerstand dan van moeten.
Als ik nou zeg: ik wil strijken, zou mijn weerstand dan verdwenen zijn? Zou ik mezelf dan vol vreugde achter de strijkplank zetten?
Ik denk dat ik toch maar gewoon op mijn eigen weerstand ga letten en  moet strijken. Wie weet kan ik heel langzamerhand van binnenuit acceptatie van mijn weerstand of zelfs plezier ontwikkelen.

En natuurlijk gaat het niet alleen om strijken. Het leven zit vol dingen waar we niet echt op zitten te wachten, toch?


Als mijn weerstand er niet was, was ook mijn acceptatie er niet. Als er geen licht is, is er ook geen duisternis. Misschien is het iets om me te realiseren dat werkelijk alles er mag zijn. Maar ja, dat is niet niets om daar achter te komen en mee te leren leven.


13 opmerkingen:

 1. Ik wil vers gewassen en gestreken kleren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik dit had gelezen dacht ik niet "ik moet of ik wil". Ik dacht, ik ga strijken. Dank je wel!
  Er zijn nog een paar dingen die op mij zitten/liggen te wachten. Morgen weer een dag...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Strijken doe ik zelden, maar goed af en toe moet het gebeuren. Ik kan dus denken, er ligt ook nog een stapel strijkwerk. Wanneer wil ik dat doen?
  Ha ha ... bij mij waarschijnlijk op het moment dat ik dat aardige bloesje aan wil, maar ja dan moet ik het wel eerst strijken! Ik help me zelf meestal door te stellen, dat je iets ook zonder zin mag doen! Beetje over dreven dat je alles met zin moet doen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk Sagita, dat bedoel ik nou, we zeggen zo makkelijk dat niks moet, dat lijkt tegenwoordig wel IN te zijn, maar jij gebruikt hier het woord al drie keer. Moeten en willen is eigenlijk met elkaar verbonden. Waar maken we ons dan zo druk om door een grote weerstand op te bouwen voor iets dat bij het dagelijks leven hoort. Zoals je zegt Beetje overdreven dat je alles graag of met zin zou moeten doen, maar misschien is wel alles gewoon zinvol.

   Verwijderen
 4. zonder te willen verzet je nog geen voet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ben ik dan tegengesteld en denk dat we heel veel doen zonder het te willen.

   Maar dat ligt toch weer anders dan willen of moeten. Dan neem je bewust een beslissing. Bij het vorige niet.

   Verwijderen
 5. zekers! maar de niet- direct- bewuste wil is ook onze wil.
  ook wat we doen terwijl we niet- willen willen we.

  aan wie behoort die "onbewuste wil"/ die wil die ons laat doen wat wij niet willen anders dan??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja waar. Dat onbewuste doen en laten is ook een drijfveer die van onszelf is. Maar zolang we ons dat niet bewust zijn zullen we als willoze individuen reageren in plaats van bewust te handelen. Ik noem het dan ook liever geen wil, maar een reactie patroon.

   Jij zegt ook heel terecht 'die ons LAAT doen' Ook al ben ik dat zelf het is meer reactie dan wil. Ik denk wel dat die 'houding' veranderd en verbeterd kan worden door opmerkzaamheid en zelfrefexxie :-)

   Verwijderen
 6. Jazeker!, door je te oefenen bij alles dat je doet of niet doet in "terugkoppelen"( reflecteren ) uit welke grond een drijfveer stamt krijg je inzicht ( niet alleen in je eigen "onbewuste" wil maar herken je ook veel meer die van een ander.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En als je nou willen en moeten allebei niet gebruikt? Dat je zegt: ik strijk.
  En dat je het dan al doet. Is dat niet veel effectiever?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker, dan ben ik al bezig, maar ik heb mijn gevoel niet zo onder controle en denk van te voren toch: ik.... strijken.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...