vrijdag 7 september 2012

Wat is spiritualiteit?

Op 26 september ga ik naar deze korte cursus.
Ga je mee? :-)

Onder de luifel van de Theosofische Vereniging zoeken mensen gezamenlijk, maar ook individueel, naar wat hen met elkaar verbindt.

Wie een bepaalde godsdienst belijdt, zal bij de vereniging – mede door de doelstellingen ervan - verborgen rijkdom in dat geloof kunnen ontdekken en het dieper kunnen beleven.

Wie niet gelovig is, zal zijn mens- en wereldbeeld kunnen verrijken met de theosofische filosofie, die mogelijkheden biedt tot innerlijke ontplooiing en vervolmaking.Persoonlijke vrijheid 

De stichters van de huidige Theosofische Vereniging hebben het in 1875 als hun opdracht ervaren bepaalde begrippen en visies, zoals bekend van oude wijsheidstradities, opnieuw te formuleren en binnen het kader van een wijsgerig stelsel aan te bieden.
Eén van de oprichters was Helena Petrovna Blavatsky, schrijfster van verscheidene boeken, zoals De Geheime Leer, De Sleutel tot de Theosofie en De Stem van de Stilte. Hoewel de vereniging er veel aan gelegen is in de geest van de oprichters te functioneren, was het H. P. Blavatsky zelf die benadrukte  dat haar werk “niet als openbaring met gezag” moest worden beschouwd.
In haar synthese van religie, wetenschap en wijsbegeerte, geeft de theosofie ons sleutels om deuren naar de ‘Oude Wijsheid’ te openen. Hoe die wijsheid er achter die deuren uitziet en op welke manier zij vorm kan krijgen in ons leven, zal ieder voor zichzelf moeten onderzoeken. 
Theosofie stijgt uit boven louter traditie en geloof. Het heeft geen leer die mensen van elkaar verwijdert. Haar werk heeft te maken met het verheffen van de menselijke geest tot aan het hoogste niveau.

Theosofie heeft veel gemeen met andere esoterische stromingen. Ook zij gaat uit van het bestaan van andere werkelijkheden, mentaal of astraal, dan de waarneembare stoffelijke werkelijkheid. Waar anderen echter vaak een vastomlijnde leer of dogma’s kennen, beschouwt de Theosofische Vereniging ‘waarheid’ als iets, dat in alle vrijheid zelf moet kunnen worden gezocht door middel van studie, ervaringen en intuïtie.
Evolutie
Theosofie geeft wel in al haar studies aan dat er sprake is van evolutie. Daarin zijn verweven de begrippen  ‘karma’ en ‘reïncarnatie’.Godsbegrip
Men kent een ruimer Godsbegrip dan een persoonlijke God. Theosofie maakt geen onderscheid tussen God en de Wereld. In het hart van al het bestaande is een gemeenschappelijke essentie aanwezig die zich manifesteert als ‘Leven’. Alles is hiermee begiftigd en maakt er deel van uit. Dit universeel goddelijke Beginsel, de wortel van alles, is de mysterieuze kracht van evolutie, de alomtegenwoordige, almachtige, scheppende potentialiteit. Het is absoluut bestaan en ZIJN.Cycli van bestaan
Theosofie is gebaseerd op het principe van eenheid van leven. De uiteindelijke universele eenheid is de essentie van alles wat bestaat. Maar alles wat bestaat, manifesteert zich periodiek als substantie of vorm met beweging of een graad van bewustzijn. Dit gebeurt volgens cyclische wetten die getoond worden in eeuwige beweging, cycli van verschijnen en verdwijnen, van geboorte en dood, van eb en vloed, van voortdurende vernieuwing.  

Theosofie kan in haar totaliteit een allesomvattende kennis zijn van de aard en de wijzen waarop de Natuur werkzaam is, waarbij de mens een fundamentele rol speelt. Het mensenrijk vertegenwoordigt een kritische fase in het immense evolutionaire programma.

Theosofie maakt er aanspraak op een uitdrukking te zijn van waarheid, van de feiten van het bestaan, zonder gissingen of geloof.

Kosten van deelname €25.


7 opmerkingen:

 1. Wat is spiritualiteit? een naar woord. dat hoor je vaak zeggen tenminste, mensen hebben over t algemeen een aversie tegen dat woord/ begrip.Daarom vermijd ik het...mar ja, wat zei ik en wat zei men dan vroeger? metafysica?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Potverdrie, gaat er iets mis, opnieuw dus.

   Ik weet niet wat met vroeger zei. Metafysica lijkt mij ook weer een 'samentrekking van alchemie, astrologie, filosofie, occultisme, mystiek en misschien nog meer?
   Er zijn zoveel stromingen en allemaal even interessant. Het is maar de vraag nu tegenwoordig letterlijk alles onder de naam spiritualiteit wordt gevat of alles wat die naam draagt ook de kwaliteit in zich heeft. Van in een lekker warm bad liggen tot en met bomen praten, en dan ben ik het helemaal met je eens, dan wordt het een naar woord.

   Zoals ik hier vond http://www.metafisicasedecentral.com/PAGINAS/holandes_yo_soy_positivo.htm
   ook zoiets. Als je maar positief denkt komt alles wel goed vind ik holle kreten zonder inhoud.

   Daarom vind ik het leuk om wat meer gespecialiseerd 'grip' te krijgen op waar het echt om draait en hoe het functioneert in mijn eigen leven als ik wetenschap, geest en handeling op elkaar af leer stemmen. En dat is niet door in een warm bad te gaan liggen Dat is hooguit om mezelf eens lekker te verwennen.
   :-)Prima hoor.

   Verwijderen
 2. misschien noemden we het vroeger: geloven
  ik vind geen enkele stroming interessant ( vroeger wel// toen -onder- zocht ik )
  voor mij is het gewoonste/ eenvoudigste waar en liefst zonder er woorden aan te hoeven geven. dit meen ik oprecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jaja dit is een kolfje naar jou hand...veel plezier

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nergens zie ik een hindernis
  zo groot als de onwetendheid,
  en die de mensen zo verhindert en dwingt
  voor lange, lange tijd
  verder te lopen
  in een kring. (Boeddhistische tekst)

  Ik hoop dat je mede door de cursus 'grip' krijgt op het niet grijpbare.

  Lenjef

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ik me natuurlijk helemaal in vinden Lenjef. Samsara kort en krachtig beschreven.
   Dat grip krijgen heeft meer met een gevoel voor logica te maken al blijven veel zaken hangen in onwetendheid :-)

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...