zondag 1 juli 2012

Gelukkig zijn

Je hebt luxe paarden en werkpaarden.
Maar waar het om gaat is gelukkig zijn.

Niet voor een ogenblik maar onder alle omstandigheden.
Om duidelijk te krijgen hoe je dat bereikt, is soms een heel leven nodig of langer
en menigeen komt daar te laat achter.


12 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie wil er nou altijd gelukkig zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het niet bent, zou je het toch willen zijn? Jij niet?
   Ik wel hoor.
   Als ik ziek ben wil ik gezond zijn, als ik pijn heb wil ik er van af zien te komen, als ik vervelende ervaringen heb wil ik dat niet. Als het te warm is, zoek ik verkoeling en als ik bevries van de koude wil ik me warmen. In sommige omstandigheden kan ik me knap ongelukkig voelen met mijn PDS, divertikels en ontstekingen.
   Misschien denk je dat het erbij hoort, maar ik denk dat het mogelijk is er op een betere manier mee om te (leren)gaan waardoor ik er niet zo ongelukkig van word omdat ik langzamerhand de ervaring heb dat het echt anders kan.

   Verwijderen
 3. ik doelde op het woordje: altijd
  alhoewel er zijn periodes geweest dat ik "domweg" gelukkig was. alhoewel (erg) alleen maar toch heel prettig als "gedragen" dag in dag uit.
  en toen is dat ook weer voorbij gegaan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet natuurlijk niet of ik op hetzelfde lijntje als jij denk, maar dat woordje 'gedragen' boeit me. Voor mij is dat de basis in mijzelf waar ik een lijntje mee wil houden. Hetlijntje dat soms (of regelmatig) niet te vinden is maar er wel altijd is, omdat ik, het steeds weer terug kan vinden als ik echt 'stil' ben. Ik weet zeker dat ik er zelf alles aan kan doen daar contact mee te houden onder alle omstandigheden en dat is voor mij nu, gelukkig genoeg.
   Het 'filosoferen' en nadenken over de manier waarop ik dat in stand kan houden is niet alleen maar door stil te zijn. Het is voor mij het pad om te gaan. Het maakt me 'domweg' gelukkig. Ook als de omstandigheden er soms niet naar zijn.

   Verwijderen
 4. Ik reageer even pittig misschien. Maar ik zou zeggen: wij westerlingen zijn die luxepaarden. Wij hebben de tijd, het geld en de pc om ons op deze manier te uiten. Dat hele hoge percentage armen die uitgebuit dagelijks hun ongezonde lijf in de strijd om het bestaat storten, komen niet eens aan deze gedachten toe. Ze zijn al blij met een maaltijd en een slaapplaats.
  Het is goed om te beseffen dat wij mensen, ondanks onze pijntjes, klachtjes, onzekerheidjes en soms bozigheidjes, het zelf zijn die de wereld uit zijn perspectief lichten. Wij klampen ons vast aan eigengemaakte zekerheden. Wij weten dat er zo'n hoog percentage armen is. Wij zeggen och en ach... maar wij behandelen die mensen niet beter dan we die oude boom behandelen. We kijken er even naar en zeggen: goh, wat erg. Nog een bakkie koffie?

  Misschien is het beter daden te stellen dan eindeloos over onszelf te filosoferen. Want is het niet zo dat wanneer de mens zichzelf eens even helemaal vergeet en in plaats daarvan daadwerkelijk en vanuit het hart iets voor die ander doet, hij zichzelf (zonder dat voor ogen te hebben) mede verheft?

  Die boom Elly... die je zelf ten tonele hebt gevoerd... die boom is ons voorbeeld. We moeten minder kletsen en meer doen. Dat is mijn overtuiging en die laat zich niet door welke wijsheid dan ook van tafel vegen.

  (ik heb hier het woord WE, waar ik altijd zo tegen tekeer ga, hier vaak gebruikt. Ik weet het. Maar ik vond dat ik het zo moest schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O Plaat. Dit is precies de toon die ik ook zo graag bezig maar waar ik sinds een tijdje wat voorzichtiger mee omga :-) want juist WIJ in ons luxe bestaan hebben alle mogelijkheden om na te denken over wat we met onze mooie ideeën in de praktijk van het dagelijks leven MOETEN doen.

  Het enige ultime geluk dat wij kunnen bereiken is de vreugde die je ervaart als je iets kunt betekenen voor de ander. En dat beschrijf je hier heel duidelijk. Ik sta er voor 100 procent achter. We kunnen als daad beginnen met 'onze buurvrouw', die misschien niet helemaal datgene is wat we ervan verwachten, misschien zit ze al jarenlang te wachten. Zonder dat we er een claim op te leggen of ook maar iets opdringen, kunnen we daadwerkelijk iets doen. En als we eenmaal beginnen komt er geen eind aan de stroom werkzaamheden. Ik herken ook mijn eigen tekortkomingen daarin. Daar waar ik afhaak door allerlei eigenbelang.
  Dank dank dank.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We bedoelen vast hetzelfde, Elly, die hoedanigheid van het gedragen zijn weet ik te zitten, ik zou er zo contact mee kunnen maken door "stil te worden" maar...heel vaak ( meestal) ben ik nog steeds te "boos"( oude woede, een wrok) om me over te geven aan die weldaad, dat geluk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt me niet vreemd in de oren R. Zie maar dat het zo is en neem de tijd het los te laten en terug te vinden. Het leven is te kostbaar :-)

   Verwijderen
 7. Ik ben tevreden. Ik ben dankbaar voor alles in mijn leven. Mijn man en mijn twee kinderen. En de gezondheid. Dit alles is voor mij het allerbelangrijkste.
  Gelukkig? Er zijn van die momenten dat ik echt gelukkig ben. Bijvoorbeeld als men blij is met wat ik heb geplaatst in mijn blog. Er zijn natuurlijk meer momenten. In mijn prive, mijn werk, mijn dieren.

  Maar ben ik continu gelukkig? Nee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. dat mode- begrip loslaten kan ik niks mee.
  tenzij het gaat over dat "het" ( het moeilijke) jòù met stukjes en beetjes in de loop van vele jaren loslaat ( dus zoals bij een geslaagd natuurlijk verloop van een verwerkingsproces)

  maar wanneer een mens bewust zelf iets gaat "loslaten" dan krijgt dat moeilijke juist de kans om dichter naar die persoon toe te komen ( denk maar aan een telefoongesprek, zodra je zwijgt begint de ander des te meer zich te manifesteren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alles heeft inderdaad zijn tijd nodig R.
   Ik mailde je :-)

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...