maandag 18 juni 2012

Een nachtje slapen

Wat moet ik schrijven, wat zal ik zeggen.
Zoveel informatie, zoveel om over na te denken.
Weet je wat...
Ik slaap er nog een nachtje over.


Witte Tara


een les retraite waarin Rimpoche meer uitleg gaf over hoe gebruik te maken van deze kwaliteit. Door de diepe onderlinge verbondenheid van alle levende wezens te leren zien en ook hun lijden te zien, ontstaat de sterke wens om hen te helpen vrij te worden van lijden. Met het ontwikkelen van compassie kun je ook eigen obstakels als hebzucht en gehechtheid overwinnen. Op die manier kan het mes aan twee kanten snijden. 

Het bijzondere aan Tara is dat haar compassie je ertoe kan brengen ook heel snel en vaardig te leren handelen ten behoeve van het welzijn van alle levende wezens.

Bij het mediteren op Tara in het Tibetaans Boeddhisme wordt veel gewerkt met visualisaties en licht, die je eigenlijk heel makkelijk kunt toepassen in je meditatie en die direct een heilzame en zuiverende werking hebben op de geest. 

13 opmerkingen:

 1. Doe dat, dan heb ik ook effe de tijd om me erop in te stellen!
  ;-)
  Veel zal het zeker zijn..en dan nog de keuze maken wat wel wat niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan niet zo goed volgen wat je bedoelt met een keus maken Walter. Waarin?
   Het ging in de lessen niet om een hoeveelheid aan uiteindelijke acties waaruit ik kan kiezen, maar om de essentie en diepgang van: op welke manier en hoe kan ik mijn leven in het teken van compassie plaatsen en laat ik mijn ego niet de baas spelen over mijn geest en leven, vandaar uit werken. De uitwerking laat zich dan vanzelf in je handelingen zien.

   Verwijderen
 2. Nuchter stel ik dan: Wie hebzucht en gehechtheid wil overwinnen die doet toch! daar is toch niets anders bij nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kom een keer naar de nuchtere lessen van Rimpochee zou ik zeggen ;-)
   Wat daar in negen dagen wordt opgebouwd is niet in een blogje duidelijk te maken.

   Verwijderen
 3. Elly, Ik begrijp wel dat jij nu helemaal in dat proces zit, maar dat mag toch niet inhouden dat je andere wegen (die van reflexxus dus nu) meteen en abrupt afwijst? Door serieus op haar nuchtere stelling in te gaan krijg je volgens mij ook een betere dialoog met elkaar.

  Ik ben het overigens met reflexxus eens, in die zin dat je hebzucht en gehechtheid ook dan niet in één klap overwint maar dat je eigen innerlijke behoefte voldoende is om aan zo'n proces te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Plato ik wijs de opmerking van Reflexxus helemaal niet af en ben regelmatig op haar reacties ingegaan. Ik zeg ook niet dat het NIET waar is wat ze zegt, maar ik kan hier niet even uitleggen waar met zo'n korte opmerking overheen wordt gewalst. Er zijn zoveel dingen die niet als gehechtheid en hebzucht worden ervaren maar als 'normaal' worden geaccepteerd.
   Vandaar mijn korte reactie. Want er is veel meer nodig om gehechtheid en hebzucht te leren herkennen in mezelf en ook om de manier te vinden daar verandering in aan te brengen door het menselijke vastzitten in vaste gewoontepatronen is dat heel moeilijk te herkennen en te doorbreken.

   Verwijderen
 4. zijn er dan zo heel veel verschillen tussen mensen? ik ervaar al de hoedanigheden in mij aanwezig elk op hun eigen gebiedje. niet alleen gehechtheid en hebzucht maar ook de andere zaken. en het lijkt of ze allemaal een termometer in zich geplant hebben zodat ik kan nagaan hoeveel hebzucht en gehechtheid of liefde en aandacht etc ik op dit moment in mij heb en ik kan per moment besluiten ergens aan te werken/ te verminderen of te vermeerderen.
  ik reken in mijn reacties niet met mensen waar het heel anders toegaat? ( want is dat wel zo?) dan spijt me dat, ik weet en wist niet beter dat het bij een ieder zit als bij mij: op een gegeven moment ken je jezelf en handelt daarnaar. ik denk dat Plato en ik hetzelfde bedoelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou dat is toch geweldig R. Goed dat jij jezelf zo goed kent. Ik kom nog steeds dingen in mijzelf tegen die ik niet had verwacht. Een open veld van ervaringen onder verschillende omstandigheden waarvan ik verschillende omstandigheden nooit heb ontmoet en misschien ook nooit zal ontmoeten. Soms sta ik versteld van mijn eigen reacties. We zijn dus niet echt gelijk dat is voor mij wat ieder individu gelukkig zo verschillend maakt. Ik heb vaak wel een 'eyeopener'nodig. En daar probeer ik over te schrijven.

   Verwijderen
  2. Reflexxus. Zo ongeveer. Ik beschouw mijn geweten als mijn thermometer. Dat geweten groeit naarmate ik meer levensinzicht verwerf. Ik ben vrij te handelen naar mijn geweten of het te negeren. Ik heb besloten tot het eerste. Er zijn ook mensen die hun geweten negeren en ingaan op de meer oer-ingestelde driften. Dat is de vrije wil van de mens. Mijn stelling is: als ik voor mezelf heb besloten te handelen naar wat mijn geweten me zegt, dan ben ik op de goede weg tot zelfverbetering. Ik hoef dan nog niet extra te zoeken bij het boedhhisme (ook al is het zeer leerzaam kennis te nemen van alles wat daar omgaat, het is geen dagelijkse leidraad). Mensen die om welke reden dan ook hun geweten negeren, zullen zich ook niet tot het boeddhisme wenden. Ze hebben andere, meer aardse belangen.

   Nu gebruiken we allemaal andere termen. Die kunnen verduisteren wat we bedoelen. Voor wat betreft de weg de we moeten gaan, spreekt Reflexxus me aan. Ik geloof namelijk dat de mens, om te kunnen slagen, alles in zijn eigen omgeving (in zichzelf) kan vinden. Daar heeft hij net zo min het oosten voor nodig als het oosten ons nodig heeft).

   Dat neemt niet weg dat het niet persé fout is via het Boeddhisme te leven. Als dat iemands weg is, dan is dat zo. Ik denk dat het goed gaat zolang het hoofddoel (zelfonderzoek en zelf-verbetering) er door groeit. Mensen die bij een religie of filosofie aansluiten alleen voor de buitenkant (naar de kerk gaan omdat de kerstsfeer zo leuk is) zullen wel tot de conclusie komen dat ze uiterlijke schijn aanhangen die tot niets leidt.

   Ieder zijn eigen weg. En geen van die wegen hoeft fout te zijn. Als de intentie en de wil om te groeien maar aanwezig is.

   Wel, zo denk ik er over. Met alle respect voor mensen die daar gaten in willen schieten en / of er anders over denken.

   Verwijderen
 5. ik ben een nederlander uit een westerse cultuur. ik voel geen enkele behoefte om mij "oosters" te orienteren teneinde met mezelf om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is iedereen toch verschillend :-) waarmee ik niet wil zeggen dat voor mensen zoals ik er geen mogelijkheden in onze westerse tradities zijn te vinden als ondersteuning.

   Verwijderen
 6. Maar Elly toch! Wat ik bedoel betreffende die keus is; Wat ga je er van op je blog plaatsen!
  Soms ben je nog 'ingewikkelder' dan ik. Hihi.
  Groetjes of Vriendelijke groet, je mag kiezen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk hè Walter, zo'n geest die je gelukkig zelf af en toe wèl kunt volgen, maar die niet altijd duidelijk voor een ander is.
   Doe maar vriendelijk hahahaha.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...