zaterdag 31 maart 2012

Niet te ontwijken.Het is heel belangrijk te weten wanneer het moment daar is om niet langer aandacht te schenken aan dingen die onze geest verstoren. Maar als we alleen maar om weten te gaan met bepaalde zaken door ze te ontwijken, blijft onze spirituele praktijk gebonden aan strikte grenzen.
Lam Thubten Yeshe, Een introductie in tantra.


Het is vaak onmogelijk om dingen die onze geest verstoren te ontwijken. De omstandigheden kunnen we niet naar onze hand zetten want soms is er geen kruid tegen gewassen, maar we kunnen er wel mee leren omgaan. Dus op het moment dat ze er zijn is de tijd gekomen er mee om te leren gaan.


Daar heb ik de laatste dagen vaak over na kunnen denken en mijn aandacht op gericht. 
Het leren omgaan met alles dat er op mijn pad komt valt onder moeilijke omstandigheden niet mee. Ik kan dan boos worden of uit mijn dak gaan, maar dat lost niets op. Toch is het juist in lastige of pijnlijke perioden mogelijk me  bewust te zijn van wat er is en wat ik voel door middel van de rust in de geest te bewaren en aandachtig te blijven. Ook is het mogelijk mijn geest te richten op dingen die voor mij heilzaam zijn. Dat is in  mijn geval bijvoorbeeld de helende  Tara  die een manifestatie is van mijn eigen helende energieën en ik zou me ook iets in een christelijke context voor kunnen stellen. Dat brengt rust in de geest en heeft een goede werking. 
Soms lukt dat niet maar door me ook daar bewust van te worden  en te weten dat het moeilijk kan zijn en dat te aanvaarden zonder het af te wijzen, waren er de afgelopen dagen ook heilzame oefeningen voor de geest. Het zette me steeds weer op mijn voetjes terug.


En dan ben ik er van overtuigd dat de dingen niet gebeuren OM ervan te leren, maar als ze er dan toch zijn KAN ik ervan leren. Want alle dingen zijn er nu eenmaal gewoon en alles kan ook mij overkomen.


Er was dus gewoon werk aan de winkel. Soms gaat dat gepaard met een pijnlijke maar, op de juiste manier gebruikt, een heilzame zeis.


Voorlopig kan ik er weer vreugdevol tegenaan al is het nog niet helemaal over. Maar de tijd zorgt ervoor dat niets hetzelfde blijft, Gelukkig.

17 opmerkingen:

 1. gelukkig maar lieve elly,
  elke levensles, brengt je verder op pad,

  hoop dat je je nu weer wat beter voelt,
  houden zo dan hé,
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. realiteitszin lijkt mij voldoende en is maar 1 woord.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig Refexxus als je dat ten volle beseft en kunt leven.
  Voor mij is het te kort door de bocht.
  Voor mij geldt dat ik normaal gesproken door mijn eigen gekleurde bril kijk en ervaar en om me daar altijd bewust van te zijn, is er iets meer nodig dan er een simpel woordje neer te zetten en dan te denken dat ik weet wat dat betekent. Dus is een enkel woord voor mij niet voldoende. Voor jou wel?
  Vandaar dat dit logje iets langer uitvalt en ik heb ook niet zoveel capaciteiten om het zo mooi kort en bondig in een gedicht te vatten :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ach, ik gebruik ook woorden natuurlijk, k was wat kortaf hierboven ( ben ziek)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk doet het er dus niet toe of het nu je overtuiging is OM er van te leren of dat ze 'zo maar' op je pad zijn zodat je er van kan leren. Ieder zijn overtuiging. Alhoewel ik denk dat een rotsvaste overtuiging ook zeer remmend kan werken. Immers: je zegt dan, dit is wat ik geloof en daar houd ik het bij. Maar het is goed elkaar niet op overtuigingen af te troeven.
  Feit is dat iedereen, overtuigd of niet, dingen op zijn pad krijgt die hem tot ervaring zijn of die hem vergeten dingen opnieuw aanleren. We hoeven niet eens te geloven om iets aangereikt te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O Plaat ik blijf lachen, Ik vind in jouw teksten altijd wel weer iets waar ik graag op reageer.

  Ik zeg niet dat ik iets geloof en het daarbij houd. Dat is echt niet waar. Ik geloof n.l. NIET en zeker niet in iets buiten mijzelf en dat je daardoor iets kan worden aangereikt (door wie of wat?). Je kan pas iets gebruiken als je ervoor openstaat. En alles komt uit je eigen ervaring voort. Zolang de juiste tegenargumenten voor die hypothese ontbreken blijf ik waar ik ben. Zogauw die hypothesen onderuitgehaald wordt zal ik zeker mijn standpunt herzien. En voor mij mag jij gewoon bij je eigen geloof blijven. Trouwens dat is precies het punt waar het om gaat en waardoor het verschil tussen leren omdat het er IS en leren omdat iemand het je aanreikt om ervan te leren, er is. Ik ken zoiemand niet. En dat is een groot verschil.
  (En in Boeddha geloof ik niet als zaligmakend, maar wel omdat hij zegt dat alles in jezelf zit, dat lijkt me namelijk het beste om waar te kunnen maken.)

  Maar in een christelijke context bestaat zo iemand wel degelijk of je dat nou als een Godspersoon ziet of een Bron of weet ik wat. En zoals ik al schreef, ook prima toch. Eveneens een goed uitgangspunt om spiritueel mee te werken.
  Maar je kunt niet alles op één hoop gooien en zeggen het doet er niet toe. Het is allemaal hetzelfde. Nee, dat is het dus niet.

  Bedankt weer voor het denkwerk dat je me gaf. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dingen die 'niet te ontwijken' zijn, kun je maar beter direct in de ogen zien. Zonder ontkenning, vluchtgedrag of vereenzelviging werkt aandacht en bewustzijn helend.

  Een onophoudelijk lange levensles...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat gaaf gezegd...niet OM maar kan

  sorry dat ik je buikpijn gemist heb
  het is naar
  maar geeft wel weer iets waar je van KAN leren...rust

  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. laat ik nou ik, na lezing van de reacties hier boven, het me afvraag!... toch ook geloven...aan engelen. engelen is natuurlijk maar een woord dat ik maar gebruik omdat ik anders geen woord weet dat bij een ander mens ongeveer oproept wat ik ongeveer bedoel. ik ben een IETSIST klaarblijkelijk. Mij best en intussen van moment tot moment een leven lang open voor verandering in en omtrent alles.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ja R. een leven lang open voor verandering. mooi hè.
   Je beschrijft engelen precies zoals ik het ook zou doen (als ik kon)want het is zeer persoons gebonden. Ik ben ervan overtuigd dat er op die manier 'kwaliteiten' in en buiten mezelf bestaan. Waarom, omdat ik dat kan ervaren. Kwaliteiten waar ik voor open kan staan of niet als ik wil en (van binnen)stil ben.

   Verwijderen
 10. Wat een wijze levenslessen worden hier rondgestrooid
  Goed om te lezen.
  Ga daar even over nadenken
  Maar voor jou nog meer `van harte beterschap`

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Elly, ik ben in elk geval blij dat je er OM moest lachen.

  Ik betitel datgene waar ik denk dichtbij te staan overigens ook niet als geloof. Maar anderzijds kan ik ook niet zeggen dat er sprake is van zeker weten. Kun jij dat? Zeggen dat je zeker weet? Of is er naast geloven en weten nog iets meer dan dat? Enfin, hier houd ik het bij. Anders KOM jij straks niet meer bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat voor zekerheid zou je willen hebben Plato? Ikzelf kom steeds meer tot de conclusie dat ik geen zekerheid vraag over ??? wat dan ook.(Alhoewel de gewoontenpatronen me soms weer doen vastklampen aan 'zekerheden'die er niet zijn) Ik kan niet meer dan gemotiveerd in een bepaalde richting leven. Een richting waar ikzelf vorm aan probeer te geven door mijn handelen nu uit te zetten als een oorzaak voor een beter gevolg. En ik weet niet eens of ik daar wel goed genoeg mijn best voor doe. Of het niet veel beter zou kunnen hahahaha. Dat het leven o.m. bestaat uit oorzaak en gevolg is dan ook weer zoiets, ben ik daar zeker van? Op basis van mijn ervaringen en wat ik om mij heen zie... jaaa toch wel denk ik. Het voordeel van de twijfel dus.
   Verder ben ik toch blij dat ik door het B. de onzekerheid heb leren aanvaarden en herkennen in alles.

   Verder zijn er ook ervaringen naast de vele onzekerheden gebaseerd op de ondervinding van het uitproberen want intussen heb ik de ervaring die weg voor mij werkt en meer licht werpt op zaken die ik vroeger niet herkende en het in mijn ogen logischer aanvaardbaar is zoals de filosofie het uitlegt. Daardoor doe ik dan ook de uitspraken die ik doe, maar het is niet meer, maar ook niet minder dan dat, op basis van MIJN ervaring en een weten dat het in MIJN leven zo functioneert en ik er voordeel bij heb en het regelmatig licht werpt of vele vraagtekens.
   Het is in mijn ogen nooit zo dat het enen geloof de waarheid is en het andere niet. Voor mij zijn het alleen maar methoden om tot 'heelwording' of inzicht te komen. Een model om, op een bepaalde manier, te functioneren. En dat is niet voor iedereen hetzelfde.

   Verwijderen
 12. plato, wat vind je van : ik vermoed in plaats van: ik geloof of: ik weet zeker.

  ik denk dat niemand weet. en houd die gelijkheid voor ongeveer het enige eerlijke op aarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Reflexxus, ik denk dat vermoeden heel goed is. Waar zou je de zekerheden vandaan moeten halen. Hooguit uit je eigen geweten die je influistert wanneer iets goed of niet goed is. Maar misschien is zo'n geweten ook wel rekbaar. Dat het met je persoonlijke ontwikkeling meegroeit. Dat vermoeden heb ik wel. Ik houd het er maar op dat ik diep in me voel wat ik wel en wat ik niet moet doen, mits ik maar steeds aandachtig ben om te zien of er niet zo'n gemeen stukje EGO mee zit te kletsen in mijn hersenpan. In de dagelijkse praktijk kom ik nooit veel verder dan dat. En voor de rest is het maar te hopen dat hetgeen of wie na mijn overlijden de balans opmaakt een beetje coulant is.

  OT. Het meest fascinerende wat ik de laatste tijd las was een uitspraak van een entiteit die via een medium schreef (het boek stamt uit de jaren '40 en heet Silver Birch) dat als mensen willen leven zoals ze zouden moeten leven (ik vertaal het vrij want ik heb het boek niet) ze 90% van hun gewoonten, zekerheden en geloof eerst zouden moeten afbreken. De mens heeft zich omgeven met een cocon aan pseudozekerheden en die belemmeren hem in een eerlijke, persoonlijke groei. Let niet op de woorden (want nogmaals ik vertaal vrij) maar meer op de algemene strekking van deze boodschap. Ik geloof hier wel in: dat de mens zich eigenlijk eerst zou moeten ontdoen van alles wat hij ter zelfbescherming etc. heeft opgebouwd, vooraleer hij een goed en helder zicht op zijn pad krijgt.
  Of dit te verenigen is met wat Elly, Es en anderen vinden weet ik niet. Maar ik zal altijd blijven pleiten voor de overeenkomsten in opvattingen en denkbeelden uit welke religie dan ook om duidelijk te kunnen zien wat ons bindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hmmmm ja er is al zoveel geschreven.Ik denk zelf dat dingen ontwijken,niet goed is maar je zou het ook even kunnen laten rusten.En verder denk ik zelf dat het wel wat uitmaakt omtrent de dingen die in je leven gebeuren.Voor mij was het echt een opluchting dat ik las in de bijbel dat elk mens door tijd en toeval word getroffen.Dus geen straffende god die je levenslesjes leert.En verschillen zijn er duidelijk en veel alhoewel ze elkaar vaak raken.Zo is het toch ook met mensen dus zijn er ook verschillen in godsdiensten en filosofieën.Voor mij is het geweldig te weten dat ik mag leven uit genade niet om zomaar wat raak te leven.Ik ervaar dat je eerst iets moet krijgen om überhaupt iets van liefde uit te kunnen delen.
  zo nu heb ik langer gereageerd Elly.....Ik wens je fijne ontspannen paasdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Novelle voor de mooie aanvulling.
   Wat me het meest trof is:
   Je zou het even kunnen laten rusten. Dat heb ik gelukkig ook menigmaal gedaan om daarna in dank weer op mijn voetjes terecht te komen.
   Heel mooi en een ware aanvulling.Dank je wel en jij ook heel fijne Pasen met al de jouwe.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...