vrijdag 17 februari 2012

Overdaad

Net als het lichaam vervalt de geest vaak tot een puisterige, slecht geconditioneerde toestand, als gevolg van overdaad en comfort.


Charles Dickens


Wie de schoen past trekt hem aan zou ik zeggen in deze westerse wereld van overdaad. :-)'Doe wat je wilt', is niet altijd een wijs advies. Het kan maken dat we grenzen overschrijden in een wereld waar overdaad voor handen is.
Daar komen we dan vaak door schade en schande achter. Het is wijzer gedisciplineerd met grenzen om te gaan. In die zin kan iets  'moeten'  heilzaam zijn, ook al hebben velen daar 'een broertje aan dood' in deze moderne westerse maatschappij van alles moet kunnen.
Niet alle beslissingen, gebaseerd op de emotie van wat we graag willen, is heilzaam.

Heel vaak is de afkeer van 'het moeten' (nog steeds) een reactie op het idee 'arbeid adelt', waarmee velen helaas vroeger zwaarwegend geconfronteerd werden.

4 opmerkingen:

 1. Niks moet zei ik vroeger vaak en hmmmm ja zelfgekozen moeten is raadzaam want ja soms moet je wel eens iets en als je daar zelf voor kiest dan spreken van iets willen en ja dat werkt dan toch vaak beter.
  Elly je schreef hier een paar regels waarbij bij mij een chaos van veel losse gedachten loskwam.
  Ik hou het maar bij een paar regels en misschien zijn er anderen die hier wellicht nog veel aan kunnen toevoegen.
  Want op dit logje kun je nog zoveel meer als reactie schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt weer helemaal gelijk en het wordt ons zo gemakkelijk gemaakt.
  Alles ligt pakklaar....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je analyse is juist. Het is beter de geest lenig te houden. Maar niet door middel van dwang, denk ik. Jij zal toch ook de dictatuur niet weer willen instellen. Behoefte aan geestelijke discipline kan, lijkt me, maar beter van binnenuit komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je ziet het goed Plato. Discipline KAN niet anders dan van binnenuit komen, omdat je zelf er de noodzaak van inziet. Daarin kun je iemand alleen maar ondersteunen.

  Al het andere van buitenaf heeft daar niets mee te maken en is iets dwangmatigs dictatoriaals. Het is ook niet eenvoudig een sterke geest iets op te leggen.En als die geest dan toch gebroken wordt door mishandeling vind ik dat geen moeten meer, maar overmacht en misdadig.

  Als de geest niet krachtig genoeg is en manipuleerbaar is hij makkelijker te beïnvloeden en het is niet zuiver daar ge- of misbruik van te maken om de persoon voor het eigen wagentje te spannen of een eigen overtuiging op te dringen.
  Dat gebeurd jammer genoeg maar al te vaak.
  Daarom is het zo belangrijk een sterke buigzame geest te ontwikkelen en kritisch te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...