zaterdag 28 januari 2012

Het campinggasje

Vroeger heette dat een primus.
Als kind, ik denk dat ik niet veel ouder was dan een jaar of 5, het was eind jaren '40 begin jaren '50, ging ik kamperen met mijn ouders en oom en tante. In een ouderwetse leren jasje gehesen dat mijn moeder zelf had genaaid van een oude, een leren riem erom en een linnen kapje op mijn hoofdje werd ik door mijn vader op de schoot van mijn moeder in het zijspan getild die hij en mijn oom gemaakt hadden op zolder. Mijn vader als machine bankwerker het geraamte en mijn oom als timmerman de bak. Hij werd prachtig rood geschilderd met een zwarte punt. De tassen en achterplek van de motor waren helemaal opgetast met de nodige kampeer artikelen. Een tentje, alluminium bordjes, lepels, vorken en messen. Metalen bekertjes etc. Luchtbedden waren er nog niet of misschien waren die er wel maar niet geschikt voor onze portemonnee.

Aangekomen in 'Het grote bos" tussen Doorn en Driebergen werd er eerst stro gehaald en daarop een bed gefabriceerd. Er werden een paar schuimrubber kussens van de motor gehaald en daarop zaten we voor het tentje. Mijn moeder en tante konden het primusje niet bedienen en dat wilde ze ook niet leren ze wilden in de vakantie weleens genieten van hun vrijheid. Dat deden mijn oom of vader en er moest gepompt worden tot de peterolie vergaste en er gekookt kon worden. Gezamenlijk zaten we rondom het primusje te wachten tot het eten of het water gekookt was. Ik genoot van alle gebeurtenissen die nodig waren en was steeds weer verrast wanneer de mooie blauwe vlammen na het pompen uit de gaatjes van de vergasser spoten . Dat is het eerste campinggasje dat ik me herinner. Later en heel langzamerhand werd kamperen steeds luxer maar er zijn geen mooiere campinggas herinneringen dan deze.
I

5 opmerkingen:

 1. Jaja je kunt nu wel lezen dat je toch een paar jaar ouder bent als ik.Slapen op een zelfgemaakt matras van stro dat ken ik niet.Wel heb ik als klein meiske samen met de korfbalclub een nacht op de hooiberg geslapen net als Swiebertje dus hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een leren jasje zelf naaien ...nou dat is knap hoor.Zelf alles maken aaach ik mis dat soms wel hoor.Alleen is nu de kleding in verhouding met eerdere jaren veel goedkoper en mijn ogen willen ook niet zo best meer voor naaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn moeder was geweldig met het naaiwerk. Ik liep altijd volgens de laatste mode gekleed, vroeger natuurlijk hè hihihi.
  Zelf kan ik het ook maar doe het nog maar zelden. Ook mijn ogen en te lui, want zo duur is het niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Spannend! In het zijspan van een motorfiets?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heet dat motorfiets? Wij hadden het altijd over de motor. Een motorfiets is voor mij meer een bromfiets 50cc. Maar ik meen dat onze Panter een motor van 250 cc was. Ja het zijn ook heel bijzondere herinneringen voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...