woensdag 14 december 2011

Museumstuk

Vandaag heerlijk op stap geweest naar het gemeente museum. Al in tijden heb ik dat niet meer gedaan, rondgekeken in de kunsten. Ook mijn eigen schilderen staat op een heel laag pitje en ik merk hoe goed het me doet weer een en ander in me op te nemen. Het maakt me blij en ik krijg er weer zin in. Ik bellofde mezelf volgend jaar weer aan het schilderen te gaan.
In het gemeente museum was een overzichtstentoonstelling ingericht van Roger Raveel.

Een foto van het uitzicht...? http://ellyvandoorn.wordpress.com/2011/12/14/de-rijn-bij-arnhem/#respondIk genoot van de kunstwerken, en tekeningen. Een aanrader voor liefhebbers van modrne kunst.

Boven hing werk van Lieven Hendriks. Dat fascineerde me bijzonder.

De schilderijen van Lieven Hendriks (Velp 1970) zijn volgens een plan uitgevoerd. Hij wil niet dat het schilderen met hem aan de haal gaat. Zoals hij in een interview zei:  “Een schilderij is goed wanneer de uitvoering van het idee bovenop het idee is komen te liggen en dat het schilderij daardoor klopt als een bus.” Hendriks schildert sporen van menselijk handelen; achteloos beschilderde meubelfragmenten (Painted Sculpture), kogelschade in gelakt metaal (Starlet), veegplekken in condens en gekalkte ruiten waar de buitenwereld doorheen schemert (Sunny Spells). In zijn schilderijen wordt een spanningsveld tussenwerkelijkheid, illusie en schijnrealiteit opgeroepen. Met sobere middelen bereikt hij een maximaal effect.
De manier waarop hij, soms in heel kleine details, diepte weet te suggereren en daardoor een andere dimensie geeft aan een kunstwerk dat in eerst instantie vlak en nonchalant lijkt te zijn neergezet is indrukwekkend.Alsof het zonnetje over het schilderij strijkt.

Ja, zulke schilderijen vindt ik boeiend.

En Roger??
Ga zelf maar kijken.

Ik heb ervan genoten.7 opmerkingen:

 1. Leuk en inspirerend stukje...ja, schilderen!
  Groetjezzzz

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo'n museumbezoek werkt absoluut inspirerend. Ook ik heb zin om een dezer dagen de penseel wederom ter hand te nemen.
  Ikzelf ben niet zo gek op moderne of abstracte kunst. Daarentegen de 'transavanguardia' kan me zeer bekoren: Sandro Chia, Fransesco Clemente, Enzo Cucchi, Nicolà de Maria en Mimmo Paladino - zie http://members.home.nl/kunstna1945/jonge%20italianen.htm

  Ben benieuwd hoe jij dit 'neo expressionisme' vindt.

  ***

  (Kan verdorie nog steeds niet de link zo naar je toesturen dat je alleen maar hoeft aan te klikken.)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. correctie: behalve Nicolà de Maria.
  Dat vind ik weer wat minder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het 'jammere' van dit (foto op pc) vind ik persoonlijk dat het in het echt vele malen mooier en indrukwekkender overkomt...... Toch geeft het wel een indruk van het werk.
  Ieder weekend wil ik erop uit, maar ik ben nog steeds niet oké, dus houd ik het maar tegoed.
  fijne weekend El dikke knuf Gon
  ps de 'oude loggen' schijnen het weer te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben niet zo van dit soort schilderijen. Ik vind jouw uitleg mooier dan de doeken.

  Wat ben ik een bargoen he?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit lijkt me zeker de moeite waard...
  zoals ook jouw werken zijn. Complimenten!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Net als Plato houd ik er ook niet van, ik vind het uitzicht op de bovenste foto het mooist. smaken verschillen :)

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...