woensdag 23 november 2011

Spiritualiteit en solidariteit

Soms gaan al mijn haren overeind staan door het volgende. Een mentaliteit die ik zie groeien met de jaren. Hoe meer welvaart hoe meer er gedacht wordt dat alles wel goed zal komen..
Ik was bij een lezing. Heel goede stukken erin hoor zeker, maar hier en daar gaan al mijn haren overeind staan. Als er wordt gezegd: het komt allemaal wel goed en we gaan nu naar een betere periode, Aquarius etc. Alsof dat vanzelf iets op zou lossen. Veranderen, ja maar oplossen...??

Dan zou ik wel op willen springen  en zeggen dat, zolang de mens bestaat het niet goed is gegaan en er altijd lijden en ellende is geweest en dat er niets vanzelf  verbetert. Als dat zo was, zouden er ook geen mensen hoeven komen om op de bres te staan of mensen die hun leven in de waagschaal zetten voor anderen. En denk ook aan al diegene die werken in ontwikkelingslanden, in oorlogen helpen en bij natuurrampen. Daarvoor moet wat gedaan worden om het goed te krijgen. Niet dat al diegene die niet op de bres staan niets doen hoor. Iedereen doet hopelijk alles naar beste vermogen evenals ik. Ook de heel kleine en juiste dingen die we doen zijn heel belangrijk.  Maar ik zie zelf nog zoveel dingen waarin ik tekort schiet en met lege handen sta. Of momenten dat ik me niet bewust ben van wat ik zou kunnen doen en me niet bewust ben dat ik mogelijkheden heb, misschien wel meer mogelijkheden dan ik denk.  Het lijkt wel alsof we met zo'n gezegde als: 'het komt  vanzelf goed', over al onze  eigen makke heenwalsen en niet willen kijken naar wat er jaar na jaar, eeuw na eeuw gebeurd.
Kijk om je heen wat een ellende er is. Kijk op TV.  Kijk in je omgeving hoe ouders worstelen met kinderen die ze niet op de rails krijgen. Zie hoe de ene delinquent na de andere excessen begaat en soms wordt opgepakt, maar ook vaak vrijuit kan gaan. Zie hoeveel daklozen er op straat rondlopen. Kijk hoe we met onze minder bedeelden en invaliden omgaan. Hoe we een mentaliteit krijgen van 'eerst eigen volk',' ikke ikke ikke en de rest kan stikke'. Hoe de witte boorden mentaliteit de rijken de hand boven het hoofd houdt in corrupte en zichzelf buiten proportie verrijkende werkzaamheden, maar ook hoe wij zelf als kleine middelmaat met hier en daar een behoorlijk financieel overschot toch niets in willen leveren voor onze buren en met spandoeken gaan lopen wanneer we onze welvaart in moeten leveren aan gezondheidszorg waar we zelf van mee profiteren.  En dan niet te vergeten de moeite en pijn  in je eigen leven en je omgeving. Zeg niet dat je nergens nooit last van hebt, want is dat eerlijk? Heb je nooit iets verloren waar je mee zit of hebt gezeten. Heb je geen pijn en angst gekend? En misschien zit je er nog regelmatig middenin. Kijk in jezelf hoeveel je tekort komt om het leed in jezelf op te lossen. Want je omgeving verander je niet maar wel de manier waarop je ermee omgaat. En daar begint het toch, bij jezelf?
En wordt daar nou niet depressief van, maar wees blij dat je het kunt zien en daardoor kunt handelen.

We komen  allemaal handen en voeten tekort om er iets aan te doen. Maar als we niet zien willen of kunnen zien, hoe kunnen we dan verwachten dat er iets verbeteren kan.  We kunnen reëel leren KIJKEN en bewust worden en dat kost inspanning. We zouden althans kunnen proberen wakker te worden en te werken op wat voor manier dan ook.
Voor die inzet is discipline en reflexie nodig. Niet dat ik dat allemaal verwezenlijkt heb, maar door te zien dat ik het niet kan gaan er steeds weer deuren open en krijg ik ruimte om er iets aan te doen.
Als ik iets hoor van "Het komt wel goed"dan schiet dat in mijn verkeerde keelgat. Daar kan ik niets mee.  Dat is geen uitgangspunt voor mijn idee over spiritualiteit en werken aan mezelf, daar denk ik anders over.

Alhoewel er in het begin van de lezing ook wel vermeld werd dat er werkzaamheid nodig was, te beginnen bij jezelf, wordt daar in mijn optie niet voldoende  de  nadruk op gelegd. Want daar is het waar wat kan gebeuren en niet door te zeggen het zal wel goed komen. En dan een opsomming geven van de context waarin we hier in welvaart leven en niet verder kijken dan de neus lang is. Dan wordt er al snel overgegaan naar: we gaan de goede kant op. Alsof we bang zijn de ellende in de ogen te kijken. Nee dus, we gaan niet de goede kant op.

Hoe kan je iets veranderen als je niet doordrongen bent van de pijn en ellende in jezelf, in je omgeving en in de wereld. 

Doe er iets aan. Begin vandaag je in te spannen voor een beter leven zodat wanneer je zelf uit de puree bent, je anderen nog meer van dienst kunt zijn en denk niet dat het wel vanzelf gaat.

Jullie mogen het allemaal oneens met me zijn, maar het moest me even van het hart.

Dit zijn van die beelden waar je hele verhalen bij kunt bedenken.
We reden over de snelweg langs Parijs en zagen het volgende.


Op een pleintje 
 stond een klein jongetje 
met een stepje 
vol verlangen te kijken
naar een haveloze flat

waar hij graag zou willen wonen
want zijn plek van veiligheid was...
erbarmelijktussen de flat en het kerkhof


Er is geen plek in onze herberg
en ook ik kom weer handen en voeten te kort.

16 opmerkingen:

 1. Goede morgen Elly
  Ja Elly schudt ze maar eens wakker uit hun droomwereld.
  (glimlach)
  Op mijn Novelleblog heb ik een citaat van Carmiggeld geplaatst.
  Dat je de echte werkelijkheid niet kunt schrijven omdat niemand je zou geloven en dat slaat een klein beetje op dit verhaal.De echte werkelijkheid van ons menszijn is bijna onbevattelijk ......allemaal behoudzucht,angst.
  Hoewel er natuurlijk ook kleine menselijke wondertjes gebeuren dat wel gelukkig maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk dat je ff kwam buurten op mijn Novelle.
  bedankt voor de reacties!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. je geeft een nabespreking van een lezing zonder te vertellen welke lezing.

  niemand kan optimistisch aan de slag gaan die vermoedt dat er "in the end"
  de hele bliksemse boel naar de verdommenis leidt.

  in mensen leeft diepweg het vermoeden dat er hoe en wat dan ook ( gek en onbegrijpelijk genoeg) er door alles en alle eeuwen heen een lijn van positieve ontwikkeling loopt "naar het licht".

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reflexxus.
  Het ging me hier niet specifiek om de lezing (antreposofie), want die besprak ik hier niet, het was slechts de aanleiding, maar om de algemene idee: Het komt wel goed.
  Misschien kunnen we ook aan de slag als er bedacht wordt dat inzet wel degelijk effect kan hebben en daardoor de hele bliksemse boel NIET naar de verdommenis hoeft te leiden.

  Misschien is het handig eens te reflecteren waardoor we in die positieve lijn willens en wetens willen geloven. Is het om ons een voorbeeld te stellen met waar we naartoe willen werken wat dan heel zinvol is! of omdat als het toch wel goed komt, we niets hoeven te doen? Of is het angst waardoor we niet durven kijken?
  En daar kan iedereen alleen maar voor zichzelf de werkelijkheid van bepalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hebben we het wel over hetzelfde?
  in het klein is het aldus, ik spreek voor me zelf, dat alles hoe afschuwelijk ook in mijn eigen leven mijn eigen houding steeds ( na reflectie en verwerking) weer heeft bijgesteld richting eigen groei ten positivo!
  niets heb ik in handen dan mijn eigen innerlijke instelling ( richting) van minuut tot minuut. en dat is niet weinigen niet machteloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat we het wel over hetzelfde hebben reflexxus.
  Aan de ene kant hebben we heel veel in handen juist door onszelf iedere keer opnieuw meer te leren kennen en daarmee te kunnen werken. Aan de andere kant blijven we met lege handen staan als het om het opheffen van het lijden gaat en er voor de ander te kunnen zijn.
  We zijn toch beperkt in doen en laten?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat je gelijk hebt. Alleen woorden kunnen de wereld niet redden. Maar als we nu eens beginnen met tevreden te zijn met wat we hebben en als we dan eens kijken waar we iets voor anderen kunnen doen. Onze hele economie is gebaseerd op groei. De hele beleggingswereld is gemaakt om rijker te worden ten koste van anderen. A wint, dus B verliest.

  Aan de andere kant staan de zwartwerkers. Ook die worden rijk ten koste van anderen.

  Zulke dingen moeten veranderen. En dat gaat echt niet met Aquarius. Daarvoor zal er meer water door de zee moeten stromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is er allbei Elly, ellende en geluk. Alles komt niet altijd vanzelf goed maar je moet er wel vertrouwen in(proberen te) hebben. En dat valt niet altijd mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Reflexus heeft het over een lineaire lijn die door de eeuwen heen loopt. Ik denk dat die lijn er niet is. Ik denk wel dat die lijn door het bestaan van de ziel loopt. Dat de ziel in een reeks van incarnaties uiteindelijk zover komt dat hij het lichaam kan afleggen en over kan gaan naar een volgende fase.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Plato deze uitspraak van jou verduidelijkt me misschien iets beter wat jij bedoelt. Jij ziet de ziel als iets anders en los van het leven dat door de eeuwen heen loopt?
  Dat kwartje valt bij mij niet helemaal.

  Reflexxus moet zelf maar zeggen of ze dat bedoelt of juist afwijst want ze schrijft ook. ( gek en onbegrijpelijk genoeg)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is en blijft een mensDOM, Elly, men heeft nog steeds niets van de geschiedenis geleerd. En dat is zeer bedroevend!

  ***

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ja, nou ja, ik praat nooit over zulke dingen maar in gedachten zeg ik : alles leidt ten positivo. dat is krom nederlands. maar ik zie het universum dus die hele boel van ruimte en tijd ( dat misschien gewoon 1 vacuum is zonder tijd) door alles heen en gek genoeg...maar steeds toch op weg naar het licht.
  anders zou de hele boel, door al die eeuwen heen! geen zin hebben!!als het niet koers hield en ten juiste zou leiden.
  ondanks dat ik er liever niet was geweest ben ik toch een optimist.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Er zijn velen die daar zo over denken Reflexxus en dat nodig hebben om positief te kunnen blijven denken.
  Ik maak graag de kanttekening dat daar meer voor nodig is dan een soort vanzelfsprekendheid.

  Als dat zo was zou alles voorbeschikking zijn en niets kan dat veranderen ook het slecht kan dan niet veranderen. Doe maar wat je wilt, een vrijbrief voor misdaad? er helpt toch geen lieve vader of moeder aan....????

  BeantwoordenVerwijderen
 14. nee, ik zei het bij wijze van een soort logica.
  gewoon uit het "gezonde verstand"

  maar wat jij er van maakt ( voorbeschikking en de boel de boel laten ) klinkt als doem terwijl ik het had over vertrouwen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik moest weer even teruglezen R. want ik zou bijna de draad kwijtraken met alle gesprekjes die er nu komen.
  Ja klopt, dat begrijp ik ook wel en uiteindelijk willen we allemaal graag alleen maar positief denken en vertrouwen kunnen vinden. Ik ken die behoefte misschien wat minder.

  Wat ik schrijf klinkt ook als doem, maar mijn logica is: als alles gewoon toch vanzelf gaat en er geen inbreng mogelijk is en jij hebt het dan over dat het ten positivo gaat, waarom zou de andere kant dan ook niet juist zijn?
  Het is voor mij gewoon iets om over na te denken en ik trek dan de conclusie dat het voor mij noodzakelijk is om zelf die positieve inbreng te geven omdat de andere kant ook weleens waar zou kunnen zijn. Want wat weten we nou?

  Ja en er komt nog veel meer in me op als reactie op zinvol bijv. Ach er is nog zoveel meer mogelijk. Oneindig veel meer. Tis jammer, maar logjes zijn veel te klein (glimlach)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nou moe, het 1 sluit het ander toch niet uit!
  Op het beste "vertrouwen" terwijl je je best doet ten positieve mee te werken.

  ik houd er over op.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...