vrijdag 25 november 2011

Met beide beentjes op de grond

De schoonheid van het menselijk leven is volgens mij, groter voor degene die zich niet laten verblinden door goddelijke uitstraling.

Bertrand Russell

Dat is niet zomaar een citaat. Dit zegt veel meer dan je op het eerste moment zou verwachten. Wanneer iemand echt in staat zou zijn het hele leven te omarmen, met alles erop en eraan, niets uitgezonderd, niets afwijzend, dan zou hij/zij veel dichter in alle stilte bij een religare komen dan wanneer hij/zij alleen afgaat op dat wat hij/zij denkt dat goddelijk zou zijn. Dat is een grootse opgave om daaraan te kunnen beantwoorden. Dat zijn de voorbeelden die sommige (Boeddha, Jezus, mystici en vele anderen) ons geven, die het lijden en het geluk gelijkelijk aanvaarden.

Voor ons/mij nog lang geen werkelijkheid.


Veroni, Emile en Elvire (op beeldscherm) neemen een cheque in ontvangst van Albert Mund die een sponsorfietstocht maakte naar Roemenië voor Stichting Intermobiel die zij oprichtte om lotgenoten te ondersteunen met o.a.  het project mediteren met een lastig lichaam 13 opmerkingen:

 1. een mooi gebaar van die man hé elly,
  wat is het toch vreselijk als je zo ziek bent.

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja zeker Klaproos, maar wat is het geweldig als je ondanks dat je zo inzet voor anderen zoals zij dat doet en anderen met haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik interpreteer dit als: wie zich laat verblinden door het goddelijke, loopt de kans van blind navolgen zonder zelf effectief zichzelf te schouwen.

  Dan kom ik toch weer bij Krishnamurti die zei: niet navolgen, je zelf onderzoeken.

  Ik gebruik geen termen als religiare of wat dan ook. Dat maakt het alleen maar moeilijker. De namen hoeven van mij eigenlijk ook niet.

  En dan blijft over: onderzoek uzelve.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Plato er staat niet het goddelijke, maar goddelijke uitstraling en dat is mijns inziens iets anders meer gebonden aan onze beperkte interpretatie.
  Ja ik ben een verschrikkelijke muggenzifter.
  En blind navolgen is de pest voor de mensheid hè, daarom moeten we alle voorbeelden die er zijn nooit klakkeloos aannemen maar het kauwen en beproeven in onze eigen ervaringen, laten bezinken en zelf ervaren of het werkt. Daarom noem ik voorbeelden. Pas dan kun je weten hoe het werkt. Ook Krishnamurti. Die had ook in het rijtje kunnen staan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Elly bedankt voor je reakties die ik niet beantwoordde. Ik heb heel veel bijgelezen bij jou (genoten traantje weggepinkt blij geworden na moeten denken...kortom dank je wel)
  Ik denk dat ik Veronie ook eens ga benaderen

  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een geweldig mens is Veroni toch en ook een mooi gebaar! dag dag fijn weekend en dikke knuf Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor je fijne reactie Yvette.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Krishnamurti: ""Volg niemand, ook mij niet""

  ja, dat is het wel, hè?!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja klopt Reflexxus.
  Alle goede 'leraren' zeggen dat
  Ook Boeddha zei: neem niets zomaar aan. Het enige dat ik doe is wijzen met een vinger naar de maan, maar je moet zelf kijken.


  een richtingaanwijzer is iets anders dan achter iets of iemand aanlopen. Bij een richtingaanwijzer neem je je eigen wezen en zijn mee dat doe je niet als je kritiekloos volgzaam bent. Krishnamurti was daar heel duidelijk in en ging gelukkig toch stug door met zijn lessen of dialogen zoals hij het noemde.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Iemand zei een keer tegen mij: JIJ MOET EENS LEREN VOLGEN

  Blijkbaar was dat een punt voor diegene.

  Ik wil best volgen, maar alleen als het nodig is. Wie het nodig vindt om mij de maan te wijzen, neemt wel zichzelf maar niet mij niet serieus.

  Het probleem is, waar tref je de ander nog, als ieder zichzelf volgt. Ik geloof wel in een gezamenlijke kern, waar de mensen elkaar, in zowel hun hulpbehoevendheid als hun eigen kracht, kunnen vinden, in plaats van dat we van de kern afschieten, de oneindigheid van het internet in.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nogmaals Schrips, een goede leraar zal je nooit opdragen te volgen.
  En waar tref je nog een goede leraar vraag je?. Ja daar heb je een punt.
  Kom ik nog wel op terug. Niet om er een aan te bevelen hoor hihihi.

  Het laatste wat je schrijft vind ik ook heel belangrijk

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou ik bedoelde en zei eigenlijk: waar tref je de ánder nog? Niet speciaal een leraar. Je komt tegenwoordig (ook dankzij internet) zoveel Wijzen en Gelijkhebbers tegen, welke kant je ook op kijkt, dat je helemaal geen zin meer hebt om iemand te volgen. Dus volgen velen zichzelf. Laat ik dit reactieveld even benutten om er wat aan toe te voegen... Op het moment ervaar ik de hele mensheid als 1 grote naar anarchie neigende anti-gemeenschap. Bedreigend, en nieuw. Mijn intuitie zegt: al je creatieve vermogens erop inzetten, en de ander in rust tegemoet (laten) komen. Dat is wat mij bezighoudt. Of (en hoe) dat voor elkaar te krijgen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat je beschrijft lijkt inderdaad een veel voorkomende idee van veel mensen. Of Wijzen en Gelijkhebbers ook zijn wat ze zeggen waag ik te betwijfelen.
  Interessante en sombere gedachten heb je daaruit getrokken die ik niet kan ontkennen en waar ik in meevoel.
  Het geeft misschien de basis om te werken aan wat je bezighoudt, om een verbetering tot stand te brengen en daarin ben je niet de enige.
  Hoe je dat voor elkaar moet krijgen vraagt veel zelfreflexie en bewustwording

  Ik heb daarin 'mijn weg' gevonden die ieder keer weer bijgesteld kan en moet worden omdat we nooit zeker weten of we juist of niet juist handelen.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...