zondag 30 oktober 2011

Zit er niet in een mens een diepte die zo diep is dat die zelfs verborgen is voor de persoon waar ze inzit?

St. Augustinus van Hippo.

Weer zo'n kort citaat waar ik me helemaal in kan vinden. In één leven kunnen we nooit geconfronteerd worden met alle mogelijkheden die een rol in een mensenleven kunnen spelen. En wanneer die situaties zich voor zouden doen (oorlog, natuurrampen, stinkend rijk zijn, president of koning zijn), kunnen we nu onmogelijk  weten waartoe we in staat of juist niet in staat zouden zijn. Er kunnen helden zowel als angsthazen, agressors en dictators  in ons schuilgaan.
Of het belangrijk is om te weten hoe we precies zouden zijn als...? Ik denk het niet. Het lijkt me wel belangrijk te weten dat ik niet weet. Dat kan de kijk op de wereld een heel ander perspectief geven. En het geeft te denken over het eigen dagelijks leven hoe ik nu  reageer op kleine zaken. (aandachtig zijn) Als er de  overtuiging is van die onwetendheid diep in het menselijk wezen, geeft het meer ruimte en is er een  minder bekrompen benadering in het  naar buiten brengen van 'mijn' waarheid, wat dat ook moge zijn.

Wat niet wegneemt dat het evenzo belangrijk is om te STAAN voor een rechtvaardige zaak.


Aandachtig zijn en reflekteren is boeiend en blijft nieuwe perspectieven bieden.2 opmerkingen:

 1. Elly,

  Best wel een citaat om nog eens diep over na te denken, maar dat lukt me nu even niet echt.
  Overigens een mooie impressie van Parijs en La Défense, waar ik circa zes jaar geleden ook was.

  Groetjes,

  jeer

  p.s. Murano (Venetië)was de link met het glazen hoofd uit de glasstraat in Duitsland, maar daar kom ik nog wel op terug.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...