zondag 4 september 2011

Onderlinge afhankelijkheid


Herman reageerde op het loge dat ik maakte over wijsheid. Daarom het volgende.

Fijn dat je reageert Herman.
Natuurlijk is er veel verbeterd in welvaart op heel veel plaatsen in de wereld maar nog niet overal en het is te hopen dat het zo zal blijven en groeien, dat ben ik helemaal met je eens en een waarheid die wij waarheid zouden willen noemen bestaat niet.
Maar als we allemaal vanuit liefde en mededogen zouden functioneren dan denk ik dat er nog heel wat verbeterd zou kunnen worden en als er inzicht zou zijn dat alles en dan ook werkelijk alles van elkaar afhankelijk is, dan waren we al enkele stappen verder en dat is Wijsheid.
Ik heb het dan niet over de kerkelijke voorschriften maar over het inzicht dat je in jezelf kunt ontwikkelen.
Ik zie nog veel te veel onderdrukking en geen rekening houden met het geheel, waardoor er niet vanuit wijsheid, mededogen en de wetenschap dat alles afhankelijk van elkaar is, geleefd wordt.
En als ik zie wat er tegenwoordig aan de orde is en iedereen economisch gaat voor het eigen gewin, of dat nu individueel, landelijk of op wereld niveau is, dan twijfel ik eraan of vandaag of morgen de boel niet in zal storten. Er wordt niet geleefd vanuit de wetenschap dat iedere kleinigheid afhankelijkheid is van het geheel. Iedereen leeft alleen maar met de blik op zijn eigen bankrekening.

Waarheid is datgene wat je aan heilzame zaken in jezelf kunt ontwikkelen voor jezelf en de medemens in de context van de onderlinge afhankelijkheid.
Natuurlijk doen we regelmatig heel goede en mooie dingen en daar kunnen we blij mee zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat er niet veel meer mogelijk is in de hoop dat we een totale ineenstorting weten te voorkomen. We zouden niet de eerste beschaving zijn die aan zijn eigen welvaart ten onder gaat.

En nogmaals dank voor je reactie, leuk je hier te ontmoeten.De Golf.
Acrylverfschilderij

1 opmerking:

  1. Ik wil hier absoluut geen polemiek van maken, maar waar het mij om gaat is dat met een spreukje of een wijsheidje vaak wordt gesuggereeerd dat het hier "wijsheid" betreft. Ook is het m.i.z. fout om te generaliseren: iedereen is materialistisch etc.
    Ieder mens is er een en in elk mens bevindt zich de gehele wereld. Het is echter niet iedereen gegeven dat te herkennen, noch bij zichzelf, noch bij de ander.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...