woensdag 14 september 2011

De vier edele waarheden 4

En dan is er ook nog een weg die leidt uit het lijden.

En zoals ik al schreef weigerde de historische Boeddha eerst om dat aan de mensen om hem heen te vertellen. Wat hij had ervaren was zo diepzinnig dat hij in eerste instantie niet wilde vertellen omdat er geen woorden voorhanden waren om het op een minder diepzinnige manier te vertellen.
De ervaring is vaak heel anders dan wanneer je iets verwoordt en dan is het nog maar de vraag of het goed wordt geïnterpreteerd.
Uiteindelijk wilde hij het toch ook niet alleen voor zichzelf houden en gelukkig heeft hij toen een heel pad gegeven. Hij zei: als je nou doet wat ik doe, met evenveel inzet dan kom je er wel. En hij gaf het acht voudige pad dat leid uit het lijden.
Daar zijn veel commentaren op geschreven door meesters die zelf dat pad zijn gegaan en ook die ervaring hebben opgedaan. Zij geven ons meer duidelijkheid over de diepzinnige inhoud ervan.

Ja, makkelijker gezegd dan gedaan.
Wil ik wel uit dat lijden stappen? Zo erg is het toch niet. Ik blijf liever in mijn eigen kringetje ronddraaien, dan me confronteren met alle weerstanden die ik tegen bepaalde dingen heb, want ik voel me best veilig zoals ik nu kan leven met al die ups en downs valt het nog wel mee.  Ik denk ook dat het leven heel saai wordt als er niet af en toe zo'n verschrikkelijke dip is.
Nou simpel dus, als er geen motivatie is gebeurt er niets. Duidelijk, dan valt er niets nieuws  te ervaren, om te merken wat het is uit die dips te kunnen stappen. Gelukkig is iedereen daar vrij in.

Het is ook niet iets wat zomaar aan komt waaien, het beëindigen van het lijden. Het is net als met een verslaving, Het is belangrijk te investeren om eruit te kunnen komen en daar is een stevige motivatie voor nodig. Vaak komt die motivatie pas om de hoek kijken als het water aan de lippen staat. Helaas kan dat soms te laat zijn om nog iets te veranderen.
Maar de vrijheid om te doen wat we belangrijk vinden, hebben we meer dan waar ook in onze westerse wereld. Daar hoeft ons lijden zich tot nog toe geen zorgen over te maken. :-). We leven onder optimale omstandigheden. Ook dat kan veranderen, die vrijheid van denken en religie en je overtuigingen. Dat komen we steeds meer tegen. Wat we met die vrijheid doen is onze eigen keus.

Soms voelt het gaan van het pad aan als in het diepe springen
en na verloop van tijd merk je dat je kunt zwemmen.
Heerlijk is dat, merken dat je zwemmen kunt.

Soms denk je dat je van een berg af moet springen
en dan merk je dat je vliegen kunt.
Heerlijk is dat, merken dat je vliegen kunt.

Soms denk je dat je tegen een muur aanloopt
en dan merk je dat er geen muur is.
Heerlijk is dat je vrij te voelen.

Dank je Sakyamuni.

1 opmerking:

 1. Het is in ieder geval goed om je bewust te zijn/ te worden dat er een weg uit het lijden is!
  Dit bewustzijn heeft ervoor gezorgd dat ik een stuk minder lijd onder mijn lijden...
  Dank je...Elly. Maar ineens vraag ik mij af...heb jij dit geschreven of Saky-a-muni? ;-)
  Ik doel vooral op dat laatste gedeelte.
  In beide gevallen, mooi gedaan!
  Smile.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...