donderdag 14 januari 2021

Stress maatschappij

 Ik ben blij dat ik wat ouder ben en misschien ook al wel oud genoemd kan worden alhoewel, zoals veel ouderen met mij , ik mezelf niet oud voel. De geest loopt altijd wat achter op het lijf. Ik bedielmdus dat je je jonger voelt dan je bent. Dat lijf wil misschien niet meer zo makkelijk energiek zijn , de geest is er niet minder om.  

Nou wil ik het even niet hebben over het feit dat het mooi zou zijn het beter in balans te hebben en dan natuurlijk in de richting van de geest. Maar waarover wil ik het dan wel hebben?

Nou over deze tijd die zoveel anders is dan de periode waarin ik groot ben geworden. Soms begrijp ik het niet helemaal.  Heel veel dingen rondom de problemen in deze tijd gaan er nog wel in en ik ben op een bepaalde manier heel blij met deze moderne tijd waarin zoveel mogelijk is. De wetenschap in hoog tempo oplossingen weet te bedenken voor de ellende die er is en ik als mens gebruik kan maken van allerlei geavanceerde middelen en hulpmiddelen. maar wat is dat dan waar ik tegenaan loop ?


Dit

Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen naar school gaan dat ze daar met leeftijdgenoten contact hebben en dingen leren die ze in de toekomst nodig hebben.  Maar wat is er nu zo moeilijk aan en waarom hoor ik nu steeds dat ze eën achterstand oplopen die niet meer in te halen is en ze persé naar school moeten in deze crisis situatie waar we nu in zitten. Gaat de maatschappelijke streberigheid van steeds meer en steeds  beter  in hoog tempo zover dat kinderen geen tijd mogen verliezen met het een jaartje uitstellen van de lessen. Alles op een lager pitje en gewoon weer een gezonde wereld scheppen. Wat kan er mis zijn met een jaartje langer naar school of aan de studie. Er wordt zoveel geld uitgegeven aan bedrijven om het hoofd boven water te houden. Hebben we dat geld voor onze kinderen niet over. Moeten die dan zo de schade maar in zien te halen en zich over de toeren werken om toch nog iets 'in te halen' watvalt er nou in te halen. ?

Gezinnen moeten zich in allerlei bochten wringen  onder moeilijke omstandigheden om de kinderen toch maar  BIJ te laten blijven op een tempo dat nu even niet haalbaar is.  Bijlessen worden uit de kast gerukt en wat alniet meer. 

Ik vind het veel erger dat kinderen thuis in een stress situatie verzeild raken. Dat is veel schadelijker. Zijn er nu werkelijk geen mogelijkheden om het voor de kinderen iets meer relaxt aan te pakken. Er is al genoeg stress voor veel ouders om deze economische druk en gezondheidscrisis te doorstaan. Laat in godsnaam de kinderen daar  zoveel mogelijk vrij van blijven en ACHTERSTAND??? Psychologisch er goed doorheen komen is veel meer voor kinderen een eerste vereiste. En nooit meer inhalen? Ach kom wat valt er in te halen. ? 

Dan maar een jaartje langer. Wat is nou een jaar op een mensenleven

Is er nou niemand die er net zo over denkt als ik? Wat een stress maatschappij en we maken hem zelf zo.





8 opmerkingen:

  1. Ik ga met je mee. Vroeger kon je nog een jaartje extra op de lagere school blijven als je nog niet klaar was voor de volgende stap. Dat zouden ze nu weer kunnen organiseren. Het hele schoolgebeuren meer uitsmeren, dan maar later eindexamen doen. Misschien voor veel leerlingen een zegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jawel, ik ben het met je eens. Ik zie ook niet in dat achterstand erg is. Het is nu eenmaal een ernstige tijd, en we hebben allemaal te maken met de gevolgen ervan. Kinderen zijn misschien, meer dan wie dan ook, in staat zich te herstellen zodra het weer kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jij brengt mijn gedachten onder woorden. En vergeet niet,die stress van kinderen en ouders doet geen goed voor het immuunsysteem.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben het zo volledig met je eens. Ik ben ook zo blij dat je het schrijft. Want ik voelde me gewoon een beetje schuldig. Alsof ik niet begrijp hoe erg dit voor kinderen is. Ik denk niet dat de kinderen een achterstand oplopen. Ik denk dat de ouders gedwongen worden het moeilijk hebben. Wij maakten nog een heel andere tijd mee. Ik verbaas me vaak over alle gedoe tegenwoordig mbt kinderen. Mijn hemel, school, heen en weer gerace naar clubjes. Krijgen die kinderen ooit nog eens de tijd lekker niets te doen, of gewoon een beetje aan te klungelen? Ik denk dat het probleem meer bij de ouders dan bij de kinderen ligt. En wat mogen we klappen voor de onderwijzers, he? Digitaal lesgeven, ineens was het er. Hoe regelden ze dit alles zo snel, en zo goed en deskundig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ouders gedwongen worden EN het moeilijk hebben ;-)

      Verwijderen
    2. Sommige leerkrachten werken heel hard. Ik ken er eentje met hart voor haar kinderen. Sommigen hadden in de eerste lockdown geen laptop. Ze printte de lessen en ouders haalden die op. Ook nu is het laveren tussen digitaal lesgeven en opvangen van helaas veel kwetsbare kinderen.

      Verwijderen
  5. Dank jullie voor de reacties. Dat geeft mij een beetje het gevoel dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Hoe geweldig iedereen ook zijn best doet, aan veel dingen kun je niet veel veranderen. Ik hoop toch dat kinderen in de toekomst de ruimte meer zullen krijgen om kind te zijn en niet gedwongen worden om tijd in te halen want dat is niet in te halen. De tijd rolt gewoon door en we moeten het leren doen met alles dat er is.

    BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...