zondag 24 november 2019

Een scheppende en levende kracht

Met de volgende alinea's eindigde ik het voorlaatste blogje. Veel vragen.



Is bewustzijn een scheppende kracht? Is het heelal zo bijzonder en vanuit zichzelf scheppend zoals we dat ook in onszelf zouden kunnen herkennen onder de juiste oorzaken en omstandigheden? 
Zo boven zo beneden is een oud Hermetische gezegde. Dat wisten de Ouden maar al te goed. Die oude tradities als die van de  Grieken, Egyptenaren en de oosterse wijsheden astrologie etc. zijn mede daaruit afgeleid.Was men zich toen veel heter bewust van hoe alles met alles verbonden is? Het heelal en de mensheid, verbonden vanuit een alomvattende bewustzijnstoestand? Wat zijn wij allemaal kwijtgeraakt door ons meer en meer slechts op de wetenschap te richten die geen antwoorden kan geven over een bewustzijn dat we zelf zouden kunnen ervaren en verder ontwikkelen.Komt het hele heelal uit bewustzijn voort wordt het vanuit een bewustzijn waarin alle bestanddelen aanwezig zijn gecreëerd in  eeuwigdurende tijdenronden van komen en gaan? En is ons bewustzijn ook daarvan afkomstig?

Als ik dat nu nog eens nalees kom ik tot de conclusie dat in de vragen de antwoorden besloten liggen. We zouden er zelf achter kunnen komen. Want datzelfde bewustzijn ligt ook in ons leven besloten. We zouden er niet zoveel voor hoeven doen om het te kennen. Veel van dat bewustzijn zijn we kwijtgeraakt.  Toch hoeven we  er niet meer voor te doen dan volkomen in aandacht aanwezig te zijn.  Niet meer en niet minder dan leven, werken en betrokken zijn. stil van binnenuit. Volkomen aandachtzijn in wat we doen en waar we mee bezig zijn. Niet op dingen vooruitlopen of blijven hangen in vroeger of in onze conditioneringen. Maar bewust doen wat we doen. Of juist gewoon opmerken hoe geconditioneerd we zijn als we weer in het gewoonte denken belanden. want ook daar speelt volkomen aandachtig zijn een rol en het gaat er beslist NIET om iets te moeten leren. Bewustzijn IS. Ons bewust worden van bewustzijn dat overal aanwezig is en in onszelf tot uitdrukking komt.

Ja natuurlijk dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want dat doen we namelijk niet. We zijn voortdurend bezig met het verleden, of met de toekomst en alle beslommeringen. Maar als we in volledige aandacht aanwezig zijn, voelen we ons niet gesepareerd als iets op zichzelf staands waar we ons mee identificeren, dat ben IK, en waar ik mee bezig ben is iets anders. want dat doet ons  brein, ons denken. We maken ons druk  over iets wat we beschermen moeten of profileren. Iets waar we een zelfbeeld van gemaakt hebben waar we aan moeten voldoen en talloze andere zaken dat halen we allemaal in ons hoofd en in gedachten. In aandacht zijn we één  met
waar we mee bezig zijn. 


Bewustzijn van bewustzijn waarmee we bezig zijn zoals we volkomen op kunnen gaan in iets dat we graag doen. Een betrokkenheid waarbij je niet meer denkt over het feit dat JIJ bezig bent maar dan is er alleen  BEZIG ZIJN. Sommigen hebben dat met sporten. Het hoofd leegmaken wordt er soms gezegd, anderen met creativiteiten beoefenen of volkomen opgaan in je werk. Op zulke momenten kan er volkomen vrijheid in de betrokkenheid zijn.  Maar op het moment dat je daar van alles bij haalt, in je hoofd is die betrokkenheid  verdwenen . 

Dat brein  hebben we nodig   als  een gereedschap om te kunnen functioneren en is daarvoor ook heel noodzakelijk.  Die  bewuste aandacht en betrokkenheid lijkt het denken uit te schakelen en ZIJN we waar we mee bezig zijn   Het zijn meestal zeldzame momenten. Want al gauw neemt ons brein en het denken  de invullingen weer over. Dan vervallen we  weer in de conditioneringen en bedenksels die aan de haal gaan met onze betrokkenheid.

Op  momenten van die aandacht kun je je werkelijk bewust worden van een universum aan mogelijkheden en kwaliteiten en kun je daarin vrijheid ervaren. 
Daar wordt bewustzijn een scheppende en levende kracht . 


Terug naar
https://magazijn.blogspot.com/p/een-universum-van-kwaliteiten.htmlhttps://magazijn.blogspot.com/p/een-universum-van-kwaliteiten.html

Aandachtig kerstkaartjes maken 😊

6 opmerkingen:

  1. 5:15 in de vroege ochtend en ik lees je...
    Boekenwijsheid is een geweldige ondersteuning, het kan ons een kader geven voor je eigen 'ervaren'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan niet anders dan schriven vanuit mijn eigen ervaringen walter. Misschien komt dat niet zo over. Zou kunnen.

      Verwijderen
    2. Misverstanden ontstaan helaas soms erg snel. Wat je bedoelt met; Misschien komt dat niet zo over. Zo kunnen.
      Geen idee wat je hier mee bedoelt! We laten het gewoon voor wat het is...Maar wat jouw schrijven betreft, ik lees het graag!

      Verwijderen
    3. Helemaal goed. 😙😙😙

      Verwijderen
  2. Moeilijke materie, Elly.
    Zonder brein is er toch geen sprake van bewustzijn? Of zie ik dat verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daarvoor moet je misschien zelf op onderzoek uitgaan. De wetenschap heeft nog geen bewustzijn in de hersenen kunnen lokaliseren en weten ook nog niet wat het is.
      Toch zou het in mijn versie niet anders kunnen dan dat het al bij de oerknal bv al in een of andere manier aanwezig moet zijn geweest om vormen te kunnen bel3vendigen.
      Was bewustzijn misschien het essentiele begin en is bewustzijn overal in en om aanwezig om in devormen tot leven te komen?
      Ik weet het niet Ferrara. Wat is er eerder, de kip of het ei?

      Verwijderen

Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...