dinsdag 12 februari 2019

Girokantoor

Lang geleden, halverwege de jaren 60 woonde ik in een straat achter het girokantoor aan de Velperweg. We woonden in een bovenhuis en toen we er kwamen te wonen werd het Girokantoor gebouwd.

Toen het er nog niet stond keken we een heel eind weg omdat het in Arnhem heuvelachtig is. Naarmate de bouw vorderde ontnam het ons uitzicht en keken we tegen dat immense gebouw aan.
Ik herinner me nog toen het zo goed als klaar was, dat op een avond de lampen overal in de kantoor ruimten aangingen. Een zee van licht overspoelde onze huiskamer. Een heel aparte gewaarwording. Later waren we eraan gewend en was het allemaal normaal.

Gisteren reden we over de Velperweg om te gaan fotograferen in het Sonsbeek. Het zonnetje liet zich zien en ik had er zin in. Dus kwamen weer langs het oude girokantoor dat nu afgebroken wordt. Intussen 50 jaar later. Een halve eeuw. Onvoorstelbaar. De tijd lijkt ons door de vingers te vliegen.

Heel snel want we stopten voor het stoplicht, raampje opendraaien en gauw met 20 mm groothoek foto's gemaakt.






5 opmerkingen:

  1. Wat een bijzondere gewaarwording moet dat geweest zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gek toch dat gebouwen uit je jeugdherinneringen worden gesloopt. Maar de herinnering blijft! Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geeft een gevoel van weemoed. Als je iets hebt zien bouwen en dat het binnen jouw tijd van leven weer wordt afgebroken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is waar. Zo vreemd dat zo'n gebouw na 50 jaar alweer verleden tijd is. Hier in Wormerveer ook. Het overdekte zwembad, gebouwd in de jaren '70. Mijn moeder heeft er nog gewerkt. En nu, 45 jaar afgebroken om plaats te maken voor nieuwe, goed geïsoleerde woningen. Zwemmen doet men dan maar 5 kilometer verderop, moet de gemeente gedacht hebben.
    Elke afbraak doet pijn aan het geheugen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dansen op ruïnes


    niets blijft zoals het al vele jaren en tot vandaag is
    reeds morgen misschien
    zal het vertrouwde er anders uit zien
    gisteren walst vaak verder met een smartelijk gemis



    Je maakte weer prachtige foto's en schilderijen, Elly.
    Lenjef






    BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...