zaterdag 19 januari 2019

Ouder worden, alles verandert

Rondom mij heen zie ik dat bij het ouder worden veel gewoonte patronen  en emotionele gevoelends zich juist versterken in plaats van verminderen met alle gevolgen van dien want intussen veranderen de lijflijke omstandigheden gewoon verder soms in een slijtage slag maar blijft de geest op de oude manier daarop reageren.
Niet bewust van de mogelijkheid tot verandering komen we steeds vaster te zitten in de weerstanden die opgeroepen worden door het wegvallen van allerlei fysieke functies.

Wat is daar het antwoord op en volgens mij is het enige antwoord
bewustwording.

Door je intens bewust te worden van alle veranderingen die voortdurend een rol spelen en je daaraan te gewennen in plaats van je steeds te focussen op wat niet meer mogelijk is en waar je je dus tegen verzet komt er een andere stroming op gang van aanpassing en blij zijn met alle andere mogelijkheden die er zijn.

Dat zijn dan hoofdzakelijk de lijfelijke omstandigheden waar op gefocust is maar het is ook mogelijk je bewust te worden van de manier waarop je meegenomen wordt door de emotionele gewaarwordingen en je ook bewust te worden dat het steeds wolkjes zijn die voorbij kunnen drijven waardoor je er niet vast in hoeft te zitten.
Door je daar regelmatig bij stil te staan, dat te oefenen, wordt het leven vooral bij het ouder worden een stuk aangenamer.

En mijn
ervaring is dat je beter niet kunt denken oooo oud worden, dat duurt nog zo lang want
Jong geleerd is oud gedaan
En hoe ouder je wordt tja dan is het moeilijker te veranderen.

5 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige overpeinzing. Hij spreekt me erg aan en dat heeft alles met fysieke zaken en de bijkomende aanpassingen te maken.
    Gelukkig lukt het ons op de gedwongen veranderingen in te spelen. Wij hebben zoveel dingen kunnen doen die we graag wilden dat gas terugnemen niet veel moeite kost. We plukken nog steeds de dag, maar minder fanatiek en op een rustiger (aangepast) tempo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is heel mooi bedacht en genoteerd. Ik denk dat het zo is. Wij zijn ons er zeker van bewust. Nu al

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bewustwording, inderdaad! Je zit op de goeie weg Elly...en daar ken ik je in! @@@

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat heb je mooi verwoord, de tijd gaat snel en het ouder worden ook. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Al is het alleen maar om het feit dat het zich afzetten tegen onvermijdelijke gebeurtenissen (dat lijf slijt nou eenmaal etc) alleen maar tot een pijnlijke nederlaag kan lijden. Accepteren en kijken wat er nog wel mogelijk is, daar zeg ik ja tegen.

    BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...