zondag 12 juni 2016

Tradities

47. Houd u slechts bezig met het werk, niet met de vrucht ervan. Laat de vrucht van uw handelingen dan niet uw beweegreden zijn; maar raak anderzijds ook niet onder bekoring van daadloosheid.
Baghavat Gita
Ik ben weer eens in de Gita aan het lezen. Zo prachtig. Gelijktijdig realiseer ik me hoe alle woorden misbruikt kunnen worden en er in alle tradities boeken zijn te vinden die een nog groter slagveld van deze wereld maken wanneer ze lettetlijk geinterpreteerd worden. Kijk naar het oude testament in de bijbel en de koran die daar helaas voorbeelden van zijn en in deze tijd aan de basis liggen van vreselijke ellende.
Verzen uit hun context gerukt en letterlijk geinterpreteerd zorgen voor ware oorlogen. Helaas.
Teksten die bedoeld zijn om de blik naar binnen te richten en te kijken en werken aan ons innerlijk welzijn. Als een spiegel voor hoe we in elkaar zitten en waar we ons innerlijk voordeel mee kunnen doen ten gunste van alle levende wezens.
Zo is ook de Baghavat Gita bedoeld. Niet een vers lezen maar het hele boekje en daar zelf op reflekteren. Dan heel langzamerhand kan de essentie indalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...