zondag 7 februari 2016

Stephen Hawking

Laatst zag ik een docu over het universum van Stephen Hawking. Wat heb ik ervan genoten. Ongetwijfeld was het voor velen een confronterende coclusie die hij aan het einde trok. En natuurlijk iedereen is in Nederland gelukkig nog steeds vrij om te geloven en te denken wat hij/zij wil.

Ik beschrijf in het kort hieronder wat ik wil vertellen in mijn eigen onwetenschappelijke taal want daar moet ik het mee doen.

Hawking was op zoek naar wat er vóór de BIG BANG was en verklaarde dat alles in het zwarte gat geïmplodeerd was. Daar bestond ook geen tijd.  Niet iets.  Alles kan zomaar oppoppen.
Het doet mij denken aan de computer die uit het niet iets enen en nullen, aan en uit, alles tevoorschijn kan toveren op mijn beeldscherm. Een soort driehoekverhouding.

Het zwarte gat, de oorzaakloze alomvattende oorzaak waaruit de enen en nullen als een explosie alle mogelijkheden veroorzaken. Niets is zeker alles is mogelijk.

Jarenlang heb ik een studie in de geheime leer van HP Blavatsky gevolgd. Het boek dat bij Einstein op het bureau lag. Daarin staat mijns inziens precies hetzelfde moeilijk te omvatten gegeven. Maar kort door de bocht omvat het dezelfde theorieën en die kom ik uiteindelijk in de Leegte van het Boeddhisme ook weer tegen.

Uiteindelijk denk ik dat wetenschap en religie (herverbinding) niet zover uiteen lopen als conservatieven aan beide kanten willen geloven. De Dalai Lama besteed daar niet voor niets zoveel aandacht aan.

Hawking concludeerde: Er bestaat geen God.
Ik zou liever zeggen er bestaat geen scheppende God.
Er zijn krachten en kwaliteiten in het universum werkzaam evenals in onszelf, groter en machtiger dan wij vermoeden die leiden tot grandioze mogelijkheden gebaseerd op eigen verantwoordelijkheid.

Dat is een totaal ander uitgangspunt dan één God die alles in zijn hand heeft en die onze richting bepaalt naar het uiteindelijke goed. Dat maakt dat er niet iets van buitenaf bepaalt wat de oorzaken of de gevolgen van onze daden zijn. Daarmee staan we in een open ruimte van kwaliteiten en mogelijkheden waarin alles kan, waarin onze verantwoording en mogelijkheid eindeloos is als het universum.


Hieronder de docu die ik zag. Je moet waarschijnlijk even op de instellingen rechts onderin naast youtube aanklikken om de snelheid van normaal naar 2 te verhogen.7 opmerkingen:

 1. Wat een boeiende man, ik heb die documentaire gezien en was er ook door gepakt. Boeiende materie, waar natuurlijk weer niet iedereen mee eens zal zijn. Wat je schrijft zijn wij hier gelukkig vrij om te denken en zeggen wat we vinden. Maar ik vond het ook erg boeiend.
  Bedankt voor je inzicht.
  Hartelijke groeten El

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Al wat aan de overzijde van het heelal is:
  de wijze neemt aan dat het bestaat,
  maar houdt zich daar niet mee bezig. (Chuang-tzû)

  Lenjef

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel mooi Lenjef. Ik ben kennelijk nog niet goed wijs ;-)))

   Verwijderen
  2. Ik denk daar iets anders over maar goed dat wist je wel he Elly?

   Verwijderen
  3. Ja natuurlijk Novelle en gelukkig kunnen we zo allemaal ons eigen weg gaan met alle respect.

   Verwijderen
  4. Ja natuurlijk Novelle en gelukkig kunnen we zo allemaal ons eigen weg gaan met alle respect.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...