maandag 22 februari 2016

Liefde

Hoewel de apostel in de liefde volmaakt is geworden, staan ‘wij’ – zijn toehoorders en lezers – zeer waarschijnlijk nog aan het begin. En precies omdat wij nog aan het begin staan, mogen wij niet op dezelfde wijze over de liefde spreken als de apostel. Dat wil zeggen: wij moeten in ons spreken over de liefde het gebod tot liefde centraal  stellen. Als ik dat niet zou doen, dan suggereer ik dat ik volmaakt ben in de liefde en dat ik de dwang van het gebod tot liefde niet langer nodig heb.’

Soren Kierkegaard.

Tegenwoodig houden we niet meer zo van geboden en verboden. Het MOETEN daar willen we over het algemeen liever niet naar luisteren. 'Niets moet' zeggen we dan om onze vrijheid nog eens te benadrukken. We hebben in vroeger dagen vaak teveel gemoeten en de tegenwoordige tijd is daar een weerslag van. Het leven bestaat uit acties en reacties en zo stevenen we in een konstante up en down golfbeweging op de toekomst af.

In feite veranderd er door de eeuwen heen niet zo gek veel als je het hebt over de menselijke natuur van het zelf.
Ja, de wetenschap maakt sprongen vooruit in materialistische zin maar ons zelf blijft in een kringetje om onszelf heendraaien.

Als er werkelijk iets zinvols zou kunnen gebeuren in deze wereld dan kunnen we dat zelf veroorzaken door  gedisciplineerd te leren het woord liefde in ons persoonlijk leven te verwezenlijken. Een alomvattende liefde kunnen we leren kennen door bijvoorbeeld degene die me niet zint niet af te wijzen maar op zijn minst met gelijkmoedigheid tegemoet te treden. We mogen dan niet allemaal dezelfde richting op kijken maar als mens zijn we allemaal mens tussen de mensen. Het omgaan met personen die ons niet bevallen is al zo verschrikkelijk lastig dat we liever afstand nemen laat staan er in alle rust op  reageren. We zoeken een weg om ermee om te gaan door ons erboven te stellen of ervoor weg te lopen, maar gelijkmoedigheid of zelfs liefde... dat is lastig

Ik denk dat Soren wel gelijk had. We zijn nog ver vewijderd van DE liefde. Hebben we dan toch geboden, verboden, discipline en het moeten nodig om een betere omgeving te creeeren?

5 opmerkingen:

 1. Ik lees, herlees en denk dat er veel kern van waarheid in je stuk zit. Ik ben me bewust dat het heel simpel klinkt,maar het is zoiets als verbeter de wereld begin bij jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Ferrara. Ik vind het leuk om over zulke dingen te schrijven maar realiseer me ook hoe moeilijk het is om mijn gedachten duidelijk te verwoorden. Toch heb ik het maar weer eens geprobeerd en gelukkig lijkt het aan je reactie te lezen duidelijk genoeg.Er zitten zoveel aspecten aan het leven. We kunnen immers niets anders doen dan onszelf in de gaten houden. ;-). Dank voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij en ik, stof en as


  alles gebeurt, ook de liefde, het overvalt een mens
  het ego zwelt
  zoals ijs smelt
  al de rest dat zijn gedachten, zelfs de vurigste wens  Wat jouw laatste zin betreft, Elly, het oog ziet alles behalve zichzelf... :)
  Graag gelezen.
  Lenjef

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En wat is dan ervaring en gevoelens lenjef? . Geen ogen geen gedachten ? Maar je kunt er toch naar kijken zonder ogen zonder gedachten.

   Verwijderen
 4. http://www.advaitaweb.nl/artikelen/Paul%20Smit/non%20dualiteit.html

  Lenjef :)

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...