zondag 13 september 2015

Twents Museum Enschede

Er was een tentoonstelling over Turner en daar wilde ik heel graag naartoe. Toch was ik blij verrast te zien hoeveel moderne kunst dit museum ook tentoonstelde. Maar ook de oude meesters zijn goed vertegenwoordigd.
https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/rubriek/297

Ik maakte een serie foto's van de werken van Turner . Hij was een voorbeeld voor de moderne kunstenaar in het weglaten van details en vanuit het bijna niets beelden tevoorschijn te laten komen. Hij heeft velen geïnspireerd en dat doet hij nog steeds.

Op een groot doek werd een inleiding gegeven over zijn schilderijen en aquarellen. Verwonderlijk was het om dan sommige kleine aquarellen terug te zien in het werkelijke formaat.

Een slechte vergroting van een kleine aquarel maar de daarop volgende heb ik zo goed mogelijk geprobeerd te bewerken en spiegelingen weg te halen.
Het is aanbevolen ze aan te klikken zodat je ze vergroot kunt zien.


Hieronder twee details opnamen uit het bovenstaande schilderij links onder En wanneer je iets meer wilt weten over de filosofische achtergronden van het ontstaan van dingen uit het niet iets plaats ik de Essay van Joost Zwagerman uit trouw in het volgende blogje.
http://magazijn.blogspot.nl/2015/09/essay-zwagerman-alles-wordt-niets-het.html


3 opmerkingen:

 1. Schilderijen die mij onmiddellijk aanspreken. Het versluierde licht, de mystiek... ik vind het prachtig.

  Tijd niets van elkaar gehoord, hoop dat 'alles' goed gaat!

  liefs
  eS

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van alle schilders die in de cursussen kunstgeschiedenis werden behandeld, was Turner mijn favoriete schilder. Vanwege de kleur, het licht, zijn gedrevenheid die in elk doek tot uitdrukking komt. Een eigengereide, vaak slecht gehumeurde man die zich door niemand iets liet zeggen, zo leert zijn biografie. Meer nog dan Constable was hij in feite een soort voorloper van het impressionisme, al mag je dat eigenlijk niet helemaal zo zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die twee maakten ook nogal eens ruzie he Plato. Ja geweldig hoe Turner al in zijn tijd zo n geweldige 'moderne' schilder was. Heel bijzonder.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...