zondag 15 februari 2015

Farao's van Egypte

Gewoon maar beginnen te schrijven en zien waar het schip strand. Geen enkele inspiratie om iets boeiends te verzinnen. Dat is meestal hoe ik begin, zowel met een tekstje als met het schilderen. Het is maar zelden dat ik iets in mijn hoofd heb als een onderwerp.

Gisteravond zag ik een documentaire op de TV van Arte over de Egyptische farao's en de manier waarop ze heerste. Ik wist er al wel iets van maar het was bijzonder interessant om de beelden erbij te zien en de reconstructies die zomaar zichtbaar gemaakt kunnen worden in reëele beelden. Ik heb zelfs mijn fototoestel gepakt om er wat sfeerbeelden van te maken. Wie weet kan ik ze ooit nog eens gebruiken om te schilderen.

Interssant om te weten hoe Achnaton het hele systeem van de goden overhoop gooide en alleen de zon als bron van alle leven aanbad, zichzelf daarmee identificerend. Toetanchamon zette die lijn voort in zijn korte periode van heerschappij over Egypte, maar het volk en de priesters zaten daar niet op te wachten en na zijn dood werd het hele indrukwekkende arsenaal van symbolen en goden weer tevoorschijn getoverd door Ramses die na een lang leven van negentig jaar, uitzonderlijk in die tijd, de laatste bloeiperiode van het Egyptische rijk beïnvloedde met het herstel van de enorme maar vervallen tempels en ook de koningsgraven liet vervaardigen door Toetmozes.

Ik heb genoten. Vooral ook uit het oogpunt van vergelijkende godsdienststudie zoals dat in de theosofie wordt gepromoot. Bijzonder interessant om nu de beelden erbij te zien.

En zo wordt het toch weer een tekstje over iets dat me boeit.


4 opmerkingen:

 1. Mooi, doet me denken aan het Allard Pierson Museum waar ik donderdag was, interessante collectie.

  Overigens was de tijdelijke expositie van de gasten van DWDD ook beslist de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met aandacht gelezen temeer daar wij dit onderwerp twee weken geleden hadden tijdens de cursus.
  Heb je trouwens de tempel van Aboe Simbel gezien. Dat hele complex hebben ze uit de rotsen gesneden en 75 meter hoger weer opgebouwd.
  Dit alles vanwege het wassende Nijlwater. Een prestatie van jewelste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zover ik me herinner niet. maar ik wist er wel iets van. Kan je nagaan wat het een prestatie het in die tijd moet zijn geweest als we nu al zo n enorm werk hebben met verplaatsen.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...