donderdag 24 april 2014

Automatisme

We denken wakker te zijn, maar dat zijn we niet. Alles van buitenaf roept allerlei gedachten, beelden en gevoelens bij ons op waar we in meegaan, als een soort automatisme.

Aandacht is een eerste stap om uit de automaat te stappen. We kunnen dit oefenen door iedere dag een bepaalde activiteit te kiezen  die we met aandacht uitvoeren., bijvoorbeeld het wassen van de handen.
We brengen de aandacht naar de handen en voelen het water, we voelen en ruiken de zeep, we merken de bijkomende gedachten op. We horen de bijkomende geluiden van het wassen of de geluiden om ons heen..
Merken we dat onze aandacht afdwaalt, dan brengen we haar weer vriendelijk, maar beslist terug  tot het voelen van de handen.
We komen hier en nu met alles wat er is, we zijn erbij. Erbij blijven is een heel belangrijke oefening gedurende de dag.


Het is heerlijk om je open te kunnen stellen  voor het gevoel helemaal aanwezig te kunnen zijn en te ervaren. Het is de vreugde van het volledig mens zijn en het nemen van verantwoordelijkheid voor ons eigen vermogen tot aandacht.


6 opmerkingen:

 1. bedankt....kwam naar binnen zal het even opslaan...als het mag natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gaat dat ook op als je door de duinen fietst en ogen, oren en neus openzet. Of doe je dan teveel tegelijk. Ik heb er zo met volle teugen van genoten, dat was zonder aandacht toch onmogelijk geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik het zo lees lijkt het mij dat je op zulke momenten van ogen oren en neus open in volledige aandacht aanwezig bent. Dan kun je ervaren hoe heilzaam dat is en het zou, zoals je opmerkt, zonder aandacht niet mogelijk zijn.
   Jammer genoeg zijn dat maar tijdelijke momenten, daarna of soms al tijdens die ervaring vervallen we weer in automatische reacties en gedachtenpatronen die we vaak niet eens opmerken
   'Teveel tegelijk' daar gaat het niet over in 'met aandacht aanwezig zijn'. Daar kun je nog een andere kwaliteit bij 'beoefenen' en dat is éénpuntige gerichtheid. Want inderdaad we verzanden vaak in de hoeveelheid indrukken en dat kan misschien gaan ten koste van de opmerkzaamheid. Er zijn dus keuzes te maken met het bewust richten van de aandacht.
   Al die dingen hebben natuurlijk alleen maar te maken met je behoefte en je eigen idee over wat je zou willen met je ervaringen en leven.
   Bedankt voor je reactie Ferrara en fijn dat je zo genoten hebt.


   .

   Verwijderen
 3. Jezelf bij de oren pakken als je afdwaalt. Lijkt me een prima dagelijkse bezigheid om dat proces onder controle te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...