dinsdag 3 december 2013

Meditatieve lesretraite

Een week is zo voorbij. De tijd gaat, naarmate ik ouder wordt, steeds sneller. Waarschijnlijk omdat ik langzamer word. Of misschien omdat ik nu meer tijd neem voor de dingen die gedaan moeten worden. Er is minder onrust en de betrekkelijke rust die nu aan de basis ligt van mijn doen en laten is toch mede een gevolg van de dagelijkse meditaties.

Het is goed om meerdere keren per dag kort te mediteren. Loop niet meteen te hard van stapel. Na verloop van tijd kun je het gaan voelen, gaan proeven. Het bewustzijn moet leren om het bewustzijn in de gaten te houden.
- Gelek Rimpoche -

Zo zijn er veel dingen die veranderd zijn en niet alleen maar door het ouder worden. Meditatie heeft voor mij veel voordelen. Het verminderd onrust. Ik kan mijn emoties eerder herkennen en daardoor kan ik ze veel sneller op de juiste plek plaatsen en wordt er niet zo door meegezogen. Het bezorgt me een betere nachtrust. Ik ben ervan overtuigd dat als ik niet zou mediteren ik heel anders met het leven om zou gaan. Ik was in mijn oude gewoonten blijven hangen en nu kan ik ze herkennen en een keus maken of ik er wel of niet in mee wil gaan. Ik loop regelmatig om de (emotionele) valkuilen heen, omdat ik ze zie aankomen. Ze mogen er zijn maar ik hoef er niet in mee te gaan. En dit zijn dan nog maar oppervlakkige voordelen.

Het maakt me een gelukkiger mens.

Maar het plezierigste is, dat door de dagelijkse oefeningen ik nu ook in staat ben om het hele leven aandachtiger te leven. Ik ben veel bewuster geworden van mijn eigen functioneren en hoop er daardoor ook voor mijn omgeving en die me lief zijn te kunnen zijn omdat ik zelf niet met een last op mijn schouders blijf lopen.

Dat betekent niet dat ik nu op mijn lauweren kan rusten. Het is een eindeloos proces omdat er nooit ook maar iets hetzelfde is en er altijd weer dingen zijn of gebeuren waar ik van kan leren. Eigenlijk ben ik nog maar sinds kort zo bewust aan het leven en is er nog een hele weg te gaan van open rondkijken, ervaren, analyseren en conclusies trekken. Het hele leven leven zoals het zich voordoet en op mijn pad komt.


De lessen in Nijmegen waren weer bijzonder en verhelderend.

8 opmerkingen:

 1. Ik kan je heel goed volgen in wat je hier schrijft, leef-tijd ( de tijd die je reeds geleefd hebt ) kan zeker leiden tot waar je verder in bent gekomen, mits je aandachtig blijft en bewust levend. En dat ben je ( lijkt me zo). Voor mij geldt hetzelfde. Mediteren/ bewust Zijn en dat ook in stilte durven ervaren.
  Ja, het draagt allemaal bij aan bewuster in het leven staan. Prettig om je weer even te kunnen hebben lezen!
  Warme groet van een klusser uit Gouda. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Altijd fijn om te horen dat, al gaat ieder zijn eigen weg, de weg van bewustwording blijft herkenbaar.
  Ik zal eens even bij die klusser gaan kijken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ook ik herken veel van wat je schrijft! Fijn om te lezen!
  Groet Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi en boeiend als je meer inzicht krijgt he Elly? Op het moment drijf ik maar even wat voort ...teveel teveel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn start bij het ontwaken is -in bed- 20 minuten yoga en een kwartier mediteren... het geeft ultieme energie, brengt helderheid en je dag kan niet meer stuk...

  ***

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi blogje. En als je er energie van krijgt, dan is het goed, ook al is het een opstapje naar steeds iets meer.
  Alleen zeg jij: het verminderd onrust. Maar dat is aantoonbaar fout, Elly. Als ik het je uitleg, ben je het beslist met me eens. Deze keer wel:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De goede oplossing was: het vermindert onrust :-) Maar dat had je vast al zelf gezien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O Plaat ik moet je bekennen dat ik er helemaal niet meer naar gekeken had en het dus ook niet had gezien. Ik ga me in een hoekje zitten schamen. hahaha.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...