maandag 28 oktober 2013

Bewust van het bewustzijn

Het zijn drukke weken maar eigenlijk is het hele leven zo. Zieke dierbaren, die vol stress wachten op wat er gaat gebeuren, begeleiden voor dokter en gezondheidsbezoekjes naar van alles en nog wat. Een interne verhuizing van onszelf omdat er een nieuwe audio kast gaat komen, de filosofie kring voorbereiden en ander vrijwilligerswerk dat ook gedaan moet worden, lezen en mediteren voor de Lamrim en andere Boeddhistische Dharma lessen  en dan wil ik ook nog graag schilderen en vrije tijd nemen voor een uitstapje met Fer en een dagje met de jongste kleinzoon naast de huishoudelijke karweitjes waar ik me niet zoooo druk over maak, maar er wel zijn. En dan vergeet ik nog de blogjes waar ik werkelijk niet dagelijks tijd meer voor neem.

Het is maar goed dat we af en toe om 5.30 uur op moeten staan dan heb ik even tijd voor zomaar een blogje tikken. Op Facebook gaat dat iets sneller. Daar kun je met een korte klik op de hoogte blijven van enkele bekenden medemensen. Ik maak me er maar niet zo druk over of dat wel of niet goed zou zijn en te oppervlakkig, waarom zou ik? Natuurlijk het is allemaal wat sneller, maar dat is zoveel in het leven. Voor mij is het belangrijk dat hetgeen aandacht verdiend omdat ik daar aandacht aan wil geven, dat ook krijgt. Daar probeer ik zo bewust mogelijk mee om te gaan. En als ik me dan ook bewust ben van dat waar ik wat oppervlakkiger mee omga, ben ik al een stapje verder.

Bewuste aandacht is erg belangrijk. Pas zag ik weer een film van Krishnamurti, in gesprek met David Bohm en de psychiater David Shainberg bij de Theosofische Vereniging in Arnhem. Door het gesprek met deze twee mensen kwam heel duidelijk de zoektocht naar onze eigen drijfveren naar voren. Hoe we altijd op zoek zijn naar zekerheid en denken dat we die gevonden hebben in alles wat we doen en zijn. Het was indrukwekkend het denkwerk waartoe krishnamurti beide heren aanzette te volgen ook in mijn eigen denken. De laatste vraag  die K. stelde na die interessante zoektocht was:

Kan het bewustzijn zich bewust zijn van zichzelf? 
De heren keken elkaar aan en  je hoorde hun hersens knarsen :-).
"Doe het NU !! Zei Krishnamiurti. Het werd stil en Shainberg vertelde dat hij ervaarde dat het stil werd. Krishnamurti gaf geen reactie meer.

Mijn ervaring is, wanneer je je daar echt op gaat richten en je er vaker mee uiteenzet, dat er rust in het denken ontstaat en alles iets meer helder aanwezig blijkt te zijn. Het denken gaat er steeds minder 'tussen zitten'. Je neemt de drukte minder op je schouders mee en alles is er in het moment.

Daar door de dag heen bewust van zijn, geeft een heel andere benadering van wat het leven IS.5 opmerkingen:

 1. De drukte wordt meestal (los van ziektes) veroorzaakt door zelf gekozen processen en opdrachten. Vrijwillige drukte, want het gaat om leuke en interessante zaken. In de laatste alinea geef je aan dat een continue bewuste beleving rust kan creëren. Lukt jou voldoende of (je geeft aan dat je die drukte wel voelt) is ook dat nog steeds een proces? En wat ik me ook afvraag (maar dat zal wellicht te simpel gedacht zijn) is het hier ook niet van belang om keuzes te maken, je agenda wat minder vol te proppen en daardoor meer aandacht aan de andere dingen te kunnen besteden?
  't Zijn gewoon maar vragen uit belangstelling. Er zit geen oordeel achter. Wel, kijk ik bij de vraagstelling naar mijn eigen leven waar ik heel bewust de agenda zo leeg mogelijk houdt opdat ik tijd en ruimte over heb voor gewoon helemaal niets. Dat niets vind ik heerlijk.
  Enfin, ik hoop dat mijn vragen goed overkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eindelijk kom ik eraantoe om je te antwoorden. Niet dat het beantwoorden van je vraag me op de rug bleef hangen hoor, want je kunt niet meer dan de tijd die je hebt één keer uitgeven en als je dat heel bewust ieder moment doet en daar een keuze voor maakt dan loopt het nooit over je heen. Dat is dan ook meteen een antwoord op je vraag. Natuurlijk voel ik het wel als er veel op me af komt, maar ik probeer me er niet door mee te laten nemen, dat is heel belangrijk en dat functioneert. Op de momenten dat ik ga zitten, zit ik ook en dan hangt er niets op mijn rug. Vroeger kon ik na vijf minuten weer overeind vliegen omdat er nog zoveel moest. Nu neem ik bewust de tijd voor alles wat ik doe en laat me niet meer zo makkelijk opjagen. Heerlijk is dat. Ik hoef mijn agenda niet leeg te houden en doe wat er iedere dag gedaan moet worden. De rust zit voor mij niet in het leeg houden van mijn agenda maar in de rust in mijn hoofd waardoor ik in rust alles kan doen wat ik wil en bewuste keuzen kan maken. Als je in het moment kunt leven gaat het allemaal vanzelf en hoef je niet na te denken over alles wat je nog zou moeten.
   Ik ben heel blij met je vraag Plato want zo heb ik het ook voor mijzelf weer eens even duidelijk gekregen en dat werkt.

   Verwijderen
  2. Dank je wel Elly. Het klinkt heel doordacht en... en werkt.
   Ik houd overigens ook mijn agenda niet bewust leeg omdat ik denk dat de dingen me anders overspoelen. Ik ben te lui om een agenda bij te houden en als ik iets afspreek is dat nooit meer dan één ding per dag,gewoon omdat ik het fijn vind, de rest van de tijd vrij te zijn. Een enkele keer lukt dat niet en tja... dat is dan maar zo.

   Ik heb trouwens een nieuwe WE geschreven en tja tja tja... ik ben zo diep in mijn herinnering gedoken (via youTube en daarna dat kleine stukje op de welkomstlog, dat ik helemaal niet in het heden maar in het honingzoete maar toch ook akelige verleden zat. Ik vond dat niet erg, het was een herbeleving van een hectische periode die ik nu plotseling beter kan overzien.
   Hopelijk heb je tijd om het te lezen. Ik heb er achteraf een goed gevoel over omdat ik de gebeurtenissen nu beter op een rijtje heb, gewoon.... door het op te schrijven.

   Dank je wel, nogmaals, voor je uitgebreide antwoord.

   Verwijderen
  3. Jij bedankt Plato voor de aandacht voor mijn blogje. :-)

   Verwijderen
 2. ik heb het gelezen en begrijp het tot later!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...