donderdag 25 april 2013

Bodhisattvacharyavatara


Volgende week zal ik weinig of geen tijd hebben voor compie want ik ga naar de

Lesretraite Bodhisattvacharyavatara
Van zondag 28 april tot en met vrijdag 3 mei (met uitzondering van 30 april) geeft Gelek Rimpoche een vijfdaagse lesretraite over de Bodhisattvacharyavatara.

Gelek Rimpoche geeft een lesweek over de bodhisattvacharyavattara, het pad van de Bodhisattva. Deze tekst is geschreven door Shantideva in de achtste eeuw, maar is ook in onze tijd nog een van de meest inspirerende Mahayana boeddhistische teksten uit het oude India.
De teksten gaan over vrijgevigheid, de ultieme wens om iedereen alles te kunnen geven wat ze maar willen, moraliteit, waarbij je oefent om te geven wat daadwerkelijk helpt, en geduld, waarbij je blijft uitstralen en uitreiken naar de ander, het enthousiasme, waarbij je als je geeft, je geeft met volle overgave, omdat je de ander wilt helpen, concentratie, waarbij niets je afleidt om je uiteindelijke doel te bereiken, tot de ultieme wijsheid, die ons inzicht scherpt in hoe de werkelijkheid in elkaar zit, en wat we daarmee kunnen doen.
Deze tekst is nog springlevend en laat ons vers na vers de negatieve kanten van onze huidige staat van zijn zien. Waarom zijn we niet bereid om alles te geven, om het goede te geven, om te blijven geven ook als het tegenzit, om door te gaan tegen de stroom in, om bij ons doel te blijven, en om in te zien dat wat we doen, er wel toe doet.
Het lezen van de tekst zelf geeft je het gevoel dat je uiteindelijk niets liever zou willen dan een boddisattva te zijn en je volledig in te zetten voor het welzijn van anderen. Maar om dat vol te houden, en om de tekst goed te snappen, is het goed om de lesweek met Gelek Rimpoche bij te wonen. Vanuit zijn persoonlijke ervaring, als monnik, als vluchteling, en inmiddels meer dan vijfentwintig jaar tussen zijn westerse leerlingen, geeft hij uitleg over de tekst, legt verbanden die je zelf niet direct zou zien, en helpt je daadwerkelijk verder om een liefdevoller, compassievoller mens te worden. Hij is zelf een belichaming van wat het betekent om je vol overgave in te zetten voor het welzijn van anderen. We kijken dan ook zeer uit naar een scherp commentaar op een geweldige tekst! 
Lees ook op de site van Jewel Heart.
Ik verheug me erop en hoop een waardevolle week tegemoet te zien.

3 opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...