dinsdag 22 januari 2013

Fouten van anderen

Bemoei je niet al te zeer met de fouten van anderen, wat ze doen en wat ze niet doen.
Wat je zelf doet, wat je zelf achterwege laat- dat moet je in de gaten houden.

Dhammapada 50

Ach het is eigenlijk zo vanzelfsprekend, maar juist daardoor zo weinig opvallend wanneer je er toch weer 'intrapt'en je bezighoudt met het gedrag van anderen. Je hoeft nog niet eens een oordeel uit te spreken, maar heel diep van binnen ontstaat er toch soms al zoiets van voor of afkeur.
Als ik er echt op ga letten dan merk ik dat- ondanks het feit dat zulke eenvoudige waarheden mij wel bekend zijn- ik af en toe onder de juiste omstandigheden die me raken, me toch laat verleiden en dat ik me dan bezighoud met iets waarvan ik denk dat ik dat zelf heel anders had zullen doen. Als ik me daarmee bezig houd is dat net zo goed een 'fout'.
Ben ik nog een beetje duidelijk hahaha.
En dan kom ik weer tot de conclusie: Ik moet erop letten en het in de gaten krijgen dat ik dat doe want het gebeurd al voor ik het weet. Als ik erop let dan komt er heel langzamerhand een moment dat ik het vóór ben net zoals ik dat met sommige andere gewoontepatronen heb leren herkennen, zoals bij boosheid en andere reactie patronen. Dan zie ik het aankomen en overvalt het me niet meer zo snel. Als het me dan gebeurd dat ik het vóór ben dan ontstaat er blijdschap en dat is een goed teken.
Niemand heeft in de gaten hoor dat ik me af en toe me met *'fouten' van anderen bezig houd, want daar praat ik niet over. Dat zit gewoon heel diep van binnen.
Hoe zit dat bij jou? Hoe zit dat echt bij jou?

Ik heb het hier dan voor de duidelijkheid,  over bewustwording en niet over me in allerlei bochten wringen om maar een goed mens te zijn. Daar heb ik het niet over en dat is nergens goed voor. Het is puur een kwestie van leren opmerkzaam te zijn. Dat even voor de duidelijkheid  want jezelf veroordelen om wat je gewoon bent op het moment van de reactie, slaat volkomen de plank mis. Is niet nodig en alleen maar frustrerend.

Is  dat bewustwording?

* met fouten bedoel ik hier allerlei voorkomende handelingen die tot lastige gevolgen (lijden) kunnen leiden. In het boeddhisme ook wel dhukka genoemd die meer te maken hebben met de oorzaken voor het lijden en dus ook met al onze onwetendheid en verduisteringen.

En zo fiets ik rustig zo aandachtig mogelijk het leven door.


13 opmerkingen:

 1. Kijk heeft mijn blogje over corrigeren toch eventjes bezig gehouden.Of kwam het door iets anders waardoor je je gedachten even liet gaan over dit onderwerp.Kijk het woord fouten klinkt ook zo naar natuurlijk.Ik bedoel eigenlijk dat je van duisternis in het licht kan komen zodat je wat lichter door het leven kan gaan eigenlijk. Zoals je al schrijft zie ik nu na nog een keer lezen.Het vingertje wijzen is niet goed een omarming zou een correctie moeten zijn ach ik verdwaal in woorden waaraan elk mens weer een ander gevoel bij krijgt. pffffft

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had het citaat in een boekje gevonden Novelle, zonder aan jou te denken. Maar al schrijvend wist ik dat ik in jouw straatje bezig was. Heel toevallig of moest dat zo zijn ? hahahaha. Duidelijk is mij wel dat we er hetzelfde over denken.

   Verwijderen
 2. Jullie houden mij in elk geval wel bezig. Allebei in staat een en ander prachtig te verwoorden, ik bewonder dat zeer! Want ik kom hier niet verder dan de splinter en de balk. En dan vraag ik me af, zouden ze dat wel bedoelen en kan ik het niet wat mooier zeggen. Tja en dat lukt me dan niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk h`Ferrara om elkaar een beetje bezig te houden want ik doe het mezelf ook. En die balk en splinter. Nou zo is het wel natuurlijk. En dat bedoel ik ook.
   We zeggen het zo makkelijk, maar zijn ons vaak niet bewust hoe het ècht in onszelf werkt. Daar is veel opmerkzaamheid voor nodig. Uiteindelijk gaat het daarom voor mij.

   Verwijderen
 3. Goed dat je dit noemt Ferara maar het woord " corrigeren " is voor mij gekoppeld aan leren en niet aan afwijzing en betweterij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. he het staat er zo pinnig maar ik bedoel het niet nijdig hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi stukje Elly. vooral die 2e regel: Wat je zelf doet, wat je zelf achterwege laat- dat moet je in de gaten houden.
  Mooi leerproces ook...
  Ik hoop binnenkort weer eens tijd te hebben voor het schrijven van een nieuw logje..

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vond je heel duidelijk in dit logje, Elly. En ik deel je conclusie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toch kan ik het niet nalaten soms te reageren op asociaal gedrag. Bijvoorbeeld op straat, wanneer een fiets, om even bij jouw foto te blijven )of noem het een scooter) weer eens overdwars op straat staat en simpelweg de doorgang belemmert. Niet dat ik smetteloos ben, want wie zonder zonde is werpe...
  Het is slechts een voorbeeld. Ik heb het gevoel dat er wat dat betreft een bepaalde teloorgang is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Even een beetje aanpassenvanuit de verwijderde reactie.
   In het Boeddhisme zit het anders in elkaar Es. Dat betekent dat het er niet om gaat dat je dat niet zou kunnen doen, maar het gaat altijd om de staat van je eigen bewustzijn. In welke staat verkeer je (boos opgewonden, geduldig, mededogend) en veroordeel je de persoon als persoon of de handeling.
   Het zijn diepgaande processen die je leert kennen in jezelf door je bewust te worden en ook daarnaar te kijken.

   Verwijderen
 8. 't Is me bekend, Elly, hoe de boeddhistische kijk hierop is.
  Je vraag: 'hoe zit dat bij jou?' zal ik dan in antwoord wat anders formuleren.

  'Als ik erop let dan komt er heel langzamerhand een moment dat ik het vóór ben net zoals ik dat met sommige andere gewoontepatronen heb leren herkennen, zoals bij boosheid en andere reactie patronen'... citeer ik uit jouw blog.

  Ikzelf wil het niet vóór 'zijn'. Zeker niet wanneer het om irritatie (of eigenlijk wat voor emotie dan ook) gaat. Wél herken ik 'het' onmiddellijk als zodanig, realiseer me dat het zonde van mijn energie is, en corrigeer ter plekke door ervan bewust te zijn dat er weer een 'trigger' is. En die vervolgens daar te laten waar die vandaan komt om wederom m'n reis -zonder ballast- te vervolgen. (dus er niet gefrustreerd in blijven rondhangen).

  Is de volgorde nou anders of hebben we het over hetzelfde...-]

  Hoop dat binnenkort de N.S. weer normaal doet om jullie richting Hermitage te vervoeren.
  (Deze staat ook een dezer dagen op m'n verlanglijst!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben het wel over hetzelfde maar ik bedoelde met vóór zijn niet voorkómen. In het volgende blogje zal ik proberen er iets over te zeggen.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...