zondag 23 december 2012

Iedere stap is vrede“Elke ochtend als we wakker worden hebben we weer 24 splinternieuwe uren om te leven. Wat een kostbaar geschenk! Het ligt in ons vermogen zo te leven dat deze 24 uur onszelf en anderen vrede en geluk brengen. Vrede is hier en nu te vinden, in alles wat we zien en doen. De vraag is alleen: zijn we ermee in contact? Verlichting, vrede en vreugde kunnen ons niet door een ander geschonken worden. De bron zit in onszelf. Om werkelijk te leven, moeten we terugkeren naar het nu. Het voertuig dat ons naar het heden terugbrengt is onze bewuste ademhaling."

"Je kunt volgens mij alleen maar denken dat afwassen niet leuk is als je er niet mee bezig bent. Als je eenmaal met opgestroopte mouwen en met je handen in het warme water bij de gootsteen staat, is het werkelijk heel prettig. Ik neem graag de tijd voor elk bord en ben me helemaal bewust van het bord, het water en mijn bewegingen. Als ik me ga haasten om eerder aan mijn toetje toe te komen, weet ik dat de tijd dat ik met de afwas bezig ben onplezierig zal zijn en niet de moeite waard om geleefd te worden.
Dat zou jammer zijn, want elke minuut, elke seconde van het leven is een wonder. Elke gedachte en elke handeling waar we het zonlicht van ons bewustzijn op laten schijnen wordt heilig. Ik moet toegeven dat ik iets langer over de afwas doe, maar beleef elk moment ten volle en ik ben gelukkig. Afwassen zowel een middel als een doel in die zin dat we niet alleen afwassen om alles weer schoon te krijgen, maar ook om het afwassen zelf, om elk moment ten volle te beleven."uit: iedere stap is vrede

Thigh  Nhat Hahn


Stoppen met het vooruit of achrteruit lopen op van alles en nog wat
en ieder nu moment ervaren 

3 opmerkingen:

 1. Gelezen. Ik vind in de woorden van Alcar (de boeken van Rulof een voor mij bevredigende uitleg over Karma en oorzaak en gevolg (twee dingen die vanuit die boeken niet hetzelfde zijn). Enfin, aangezien we beiden geen helderziende zijn zullen we geduld moeten hebben tot het weten tot ons komt. Tot die tijd hebben we handen vol aan (pogingen tot) het vervolmaken van ons leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze opmerking hoort eigenlijk bij dat logje van 23 december.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wacht, daar staat ie ook. Dat komt, deze computer werkt met horten en stoten.

  Als ik afwas, denk ik altijd aan verhaaltjes. Ik verzin ze of er komt vanzelf iets in mijn hoofd. Arbeid maakt creativiteit los, zou ik willen poneren.

  Enfin, interessant is: komt het uit mijn hoofd of komt het vanuit een hogere ruimte, is er iets of iemand die me stuurt. Ik denk steeds vaker dat het denken niet in de hersenen maar in de universele ruimte zetelt en dat de hersenen deels opvangcentrum zijn. We vangen dan wel allemaal iets anders op, maar dat is ('denk ik') inherent aan onze persoonlijke situatie.

  Als dit alles zo is, dan dank ik degene die mijn creativiteit voedt van harte want het geeft een extra dimensie aan mijn bestaan.

  Ik gooi de gedachte als een vlinder in de lucht.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...