zondag 21 oktober 2012

Moeten

Ik las bij Diana/Solitude een heel verhaal over Mam-moet en mooi stuk waar veel vrouwen zich in zullen herkennen. Ik dacht: Ik ben blij dat ik dat allemaal niet meer moet. Maar daar bleven mijn gedachten niet hangen.

Ik vroeg me af hoe het zou zijn als je nooit meer van binnenuit zou MOETEN en alles met een liefdevol hart zou kunnen doen ook dat vervelende strijkwerkje. Het gevoel van MOETEN is  iets van binnenuit omdat ik er geen zin in hebt. Met blijdschap en liefde komt het woord 'moeten' totaal niet naar boven.
Liefde voor het leven. Liefde en verbondenheid je betrokken voelen met alles dat er is. Dat strijkwerkje staat niet op zichzelf. Me bewust zijn van de verbondenheid: als het een er niet is, kan het ander er niet zijn. Door zo'n uitgangspunt in mijn leven zou de wereld en mijn leven er heel anders uit gaan zien.

Dat gevoel en de betrokkenheid van binnenuit, alles met liefde te kunnen doen, dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt grote opmerkzaamheid want meestal zit ik al middenin mijn weerstand nog voor ik er erg in heb. Die weerstand emotie popt gewoon op. Op het moment dat ik het opmerk, kan ik er pas iets aan veranderen. Vaak weet ik het niet eens en blijf er middenin zitten. Niet dat het zo makkelijk te veranderen is, maar het is wel mogelijk me bewust te worden van een weg naar het hart en de liefde en dat scheelt vaak een slok op een borrel in mijn gevoel van welzijn.

Ik stel me zo voor als ik me echt bewust word van liefde en betrokkenheid met alles, dat alle werkjes hun waarde hebben en ik ook veel beter een keus zou kunnen maken wat ik wel en niet wil doen want een keus moet er soms wel gemaakt worden. Mijn tijd en mogelijkheid is niet onuitputtelijk. Dat wat op een bepaald moment echt belangrijk is kan ik dan voor laten gaan. Als ik me bewust ben van mijn keus hoef ik me ook niet schuldig te voelen over hetgeen ik niet doe, want ik moet niet van binnenuit, maar doe alles met een liefdevol hart.
Dan kan ik soms ook voor mezelf kiezen zodat ik niet overbelast word want dan kan ik er  niet zijn voor het geheel omdat ik me onder heb laten sneeuwen.

UUUUUHHH

Oefenen dus.


7 opmerkingen:

 1. lief, hoor. en ik wil je niet ontmoedigen om over mijn practijkervaring met "moeten" te beginnen, k laat het hier maar even bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Soms wordt moeten tot dogma gemaakt. Daar weet ik alles van.

   Verwijderen
 2. Dat MOETEN, ja daar MOET ik zo af en toe van mezelf ook weer 'ns iets aan doen. Dan plak ik overal briefjes neer met MOET? erop.
  Ook ik MOET nog veel oefenen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb al zo'n hekel aan 'mogen' maar 'moeten' is helemaal niet te verteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wens je weinig moeten toe.
  En ik stuur mijn strijkjes....
  gaarne per expresse naar je toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Omdat ik een gezin heb moet ik ook veel. (Ik heb twee kinderen van dertien en tien jaar)

  Ik moet naar ouderavond, ik moet dit, ik moet dat. In weze heb ik een hekel aan moeten, mogen klinkt voor mij beter. Maar het moeten binnen het gezin doe ik met alle liefde. Het enige moeten dat ik fijn vind.

  Een erg leuk stuk over moeten Elly, Leuk vind ik het dat je nog steeds leest in mijn blog.

  Het is een verlate reactie van mij, ik had eerder moeten reageren.

  Elke dag bij het bloggen dacht ik, ik moet nog een reactie geven bij Elly dat ze mijn tekst heeft gelinkt en er een blog over heeft geschreven maar dan vergat ik het weer. En het moeten geven van een reactie dat wil ik graag, het is weer een ander soort moeten he. Een moeten dat je zelf graag wil.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...