dinsdag 30 oktober 2012

Denken

Niets dat meer om de tuin leidt dan het denken.
Als ik denk dat iets waar is, denk ik dat. Hetzelfde denken dat beweert dat iets waar is, wil ook het bewijs daarvan voeren. Dan is er niet zoveel open visie.
Een tegenwicht is oplettendheid, luisteren naar andere meningen. Mijn afwegingen maken en het toetsen aan mijn criteria van liefde en mededogen die ik hopelijk altijd paraat heb. En dan is er nog de gedachte of mijn invulling (door het denken) wat liefde mededogen in zou houden en blijft de vraag wat juist is.

En wie wil beweren dat gevoelens, die door sommigen als juiste richtlijnen worden gezien, niet door gedachten zijn ingegeven? Wat is er eerder, de kip of het ei?
Is intuïtie waar sommigen zo op vertrouwen, werkelijk zoiets hoogstaands, iets van 'buitenaf' zoals soms beweerd wordt, of is het inherent aan onze zijnsstaat en (weer dat) denken dat zich aanpast onder verschillende omstandigheden? Maar wel altijd MIJN denken.


Wel veel vragen vandaag. Waarmee ik niet wil zeggen dat iets wel of niet waar, goed of fout zou zijn.


James Ensor.
Alles zit achter maskers verborgen. Wat is de werkelijkheid?


8 opmerkingen:

 1. IK LAS EENS DAT ER ONDERZOEK HEEFT PLAATSGEHAD met als uitkomst dat het denken net een fractie eerder is ( een miljoenste seconde?)dan het voelen.
  al lijkt dat ons juist andersom in de dagelijkse praktijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verbaast me niet. Leuk dat een onderzoek het kan bevestigen.

   Verwijderen
 2. JA, WAT INTUÏTIE GENOEMD WORDT HEB IK LEREN KENNEN ALS IETS HOOGSTAANDS. grofgesteld: iets als een hoger instinct. of vertrouw je ook niet op instinct? Nou, ik kan weer niet zoveel met: liefde, eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij gaat het er niet om of ik ergens wel of niet op vertrouw. Het gaat mij erom te leren kennen hoe het werkt, Waar en hoe ik op iets reageer, wel of niet. Ik doe gewoon wat ik doe en maak ergens een keus. Niet meer en niet minder dan dat.
   Soms blijkt achteraf dat ik me er goed over voel, nog afgezien van het feit of het goed was en soms denk ik: misschien moet ik het een volgend keer anders doen. Maar een volgend keer is altijd weer anders. Ik heb niet zoveel met HOOGSTAAND.
   Als ik iets als hoogstaand benoem, zit ik eraan vast.

   Verwijderen
  2. Dat vertrouwen gebruikte ik alleen maar vanwege jouw: is intuïtie, waar sommigen soms zo op vertrouwen...
   deed mij denken dat jij niet tot die sommigen behoort en dus niet op intuïtie vertrouwt
   en dus vroeg ik of je ook niet op instinct vertrouwt

   Verwijderen
 3. Elly,

  Leuk dat je weer even aankwam. Sinds kort woon ik definitief in ons nieuwe appartement en is mijn oude huis vorige week verkocht.
  Ik hoop dat ik nu weer wat meer tijd krijg (neem) om aan het bloggen te besteden.
  Het is inderdaad zo dat hetgeen je ziet, ook altijd werkelijk is wat je denkt dat je ziet.
  Het zwevende herfstblad in mijn logje lijkt te zweven, maar hangt in werkelijkheid aan een bijna onzichtbaar spinragdraadje.
  Het blijft evengoed een mooi plaatje, dat vind ik zelf ook

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Elly, ik heb met aandacht de discussie hierboven gelezen.
  Als het denken een fractie eerder is dan het voelen kun je dus op dat laatste ook niet meer vertrouwen, zou je kunnen concluderen. Ik weet niet of dat zo is. Wie weet langs welke weg die laatste gedachte naar het gevoel gefilterd wordt. En dat het gevoel dus niet persé door de gedachte wordt gevoed en vormgegeven.

  Omdat ik het niet weet, onthoud ik me van commentaar. Wel denk ik dat mensen niet alles tot waarheid hoeven te bombarderen. Iedereen staat op een bepaald punt in zijn ontwikkeling en ontdekt dingen. Daar wil hij graag over praten. Maar daarmee zijn het nog geen waarheden. Ik zie het meer als observaties die wellicht even waar zijn voor de persoon in kwestie maar die ook weer kunnen verschuiven naar een ander perspectief naarmate de geestelijke groei vordert.

  Misschien is het goed maar een beetje bescheiden te zijn als ik /wij het woord waarheid ergens op wil(len) plakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja daar kan ik me wel in vinden. Ik bedoel de meeste dingen dus ook als een observatie om te zien hoe ikzelf functioneer in mijn denken en voelen en wat de uitwerking daarvan is op mijn handelen. Meestal kom ik tot de conclusie dat ik nog zo weinig weet, ook over mijzelf en mijn denken/voelen en dat ik open wil blijven staan voor de vele mogelijkheden die er zijn.Dat is voor mij nu de conclusie.
   Zo is het, kun je (ik) niet zomaar zeggen. Zelfs niet over dat wat ikzelf denk.
   Maar het zet wel mijn hele wereld- en mijn zelfbeeld op losse schroeven.
   Gelukkig ben ik daar niet bang van.:-) en vind ik het zelfs heel verrijkend want er kunnen nieuwe dingen voor in de plaats komen.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...