donderdag 6 september 2012

Griekse Mythologie


In het vorig blogje plaatste ik beelden uit de Griekse Mythologie. Zij  gaan over het ontstaan van de wereld over goden en halfgoden en hun relatie met de mensen. Evenals sprookjes en verhalen uit de bijbel zoals de slang in het paradijs die sprak en lees de eerste verzen van Gen.6 maar eens, waarin de zonen van god het oog laten vallen op de dochters van mensen. Ze neigen sterk naar verhalen in de Griekse mythologie en wie weet hoeveel er door de vroegere kerkvaders niet geschrapt is omdat het niet van pas kwam in hun manier van denken. Dat soort verhalen vind je over de hele wereld terug. Ze hebben een veel diepere betekenis dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Het kan heel interessant zijn je in de achterliggende betekenis te verdiepen die iets te vertellen heeft over alles wat er diep in onszelf, en vaak verstopt, aanwezig is. Aanwijzingen om al onze goede en kwalijke eigenschappen in de esoterische betekenis te leren ontdekken door middel van verhalen.


Als mens in vorm en met beperkte mogelijkheden hier aanwezig, is het handzaam om met woorden, beelden, ceremonies en talrijke andere zaken uitdrukking te geven aan onnoembare werkelijkheden.

2 opmerkingen:

 1. Die achterliggende betekenissen zijn er natuurlijk. We kunnen er zoveel bij bedenken als we maar willen. We kunnen er van leren en we kunnen het verafschuwen, want een spiegel is natuurlijk nooit leuk.
  Maar denk ik daarbij: we kunnen ook genieten van die oude kunst die zo mooi is vorm gegeven en die tot nu toe bewaard is gebleven. Gewoon even genieten van het beeld zoals het is, zonder bijgedachten. Dat is ook een aspect en dat vind ik heel bevrijdend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Genieten!! Ja heel bevrijdend, daar ga ik helemaal in mee Plato.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...